LOADING

Type to search

Política

Vox trenca consensos sobre violència de gènere i arrossega la dreta

Share
Hospital Clínic Box - Vox

Una infermera de l’Hospital Clínic de Barcelona prepara l’àrea específica per tractar pacients que han patit una agressió sexual. Foto: Mar Sifre Rigol

“L’home no viola, viola un violador. L’home no mata, mata un assassí. L’home no maltracta, maltracta un maltractador”, deia Macarena Olona de Vox al Congrés dels Diputats al juny, però resulta que a les 55 dones assassinades per les seves parelles o exparelles el 2019 les van matar homes. Igual que a les 1075 des de 2003, 42 d’elles el 2020. No tots els homes són violadors, però tots els violadors són homes, es podria afegir.

Cayetana Álvarez de Toledo, diputada i exportaveu del PP al Congrés, es va voler desmarcar del seu partit el 25 de novembre -Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Envers les Dones- al seu canal de YouTube. Va carregar contra Casado per dir que “el negacionisme és letal” i va afirmar que “no existeix cap prova empírica, científica i fàctica de l’existència d’una violència contra la dona pel fet de ser-ho”. Álvarez de Toledo al·lega que són excepcions dins les excepcions i que en cap cas és estructural. Ha assumit l’argumentari de l’extrema dreta.

Només 96 dones han estat condemnades per acusacions falses, el que suposa un 0,0078% de les denúncies entre el 2009 i el 2017

Vox arrossega els partits conservadors i qüestiona consensos consolidats en les últimes dècades. Una de les queixes més repetides per l’extrema dreta són les suposades denúncies falses per violència de gènere. Santiago Abascal ha arribat a afirmar que afecten milions d’espanyols, però de les més d’1,2 milions de denúncies presentades entre el 2009 i el 2017, només 96 dones han estat condemnades per acusacions falses, el que suposa un 0,0078%, segons la Memòria Fiscal General de l’Estat.

En més d’una ocasió Vox ha assegurat que més de 30 homes són assassinats per les seves dones a Espanya cada any i que ningú recull les xifres. El cert és que ho fa el Consell General del Poder Judicial des del 2011. Deu homes van ser assassinats per la parella el 2016, mai s’ha superat la desena. Tres dels casos, a més, eren relacions homosexuals.

En el marc del 25N del 2019, la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l’Hospital Clínic va publicar que el 85% de les persones ateses a urgències per agressions sexuals eren dones, el 15% restant, homes. Havien recollit les dades fins a l’octubre, quan havien atès un total de 396 casos. A la roda de premsa, un periodista va apuntar que a l’informe no es deia res sobre el gènere dels agressors. Alba Vergés, consellera de Salut, i les tres persones responsables de la comissió van riure: el 100% eren homes. L’Hospital Clínic és l’únic de Catalunya amb una unitat especial per tractar les agressions sexuals. Si mai en patiu, aneu-hi.

Tags:
Mar Sifre Rigol

Periodista per la UAB. Mínor en Estudis de Gènere. Editora Web a Onada Feminista. Ara estudio Ciències Polítiques.

  • 1