LOADING

Type to search

Societat

Una treballadora de la llar ha mort durant la jornada laboral

Share
Una treballadora de la llar mor durant la jornada laboral

Productes de neteja. / Foto: Judit Esposa

Una treballadora de la llar ha mort a Arenys de Mar aquest passat divendres després de caure de la finestra. Ha ocurregut mentre netejava els vidres en horari laboral al domicili on treballava. Diferents sindicats de treballadores de la llar han emès un comunicat conjunt on denuncien aquest fet i culpabilitzen el Govern Espanyol de mantenir les treballadores de la llar desprotegides. Concretament, la llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals no contempla el treball que es realitza a les llars de particulars, sinó només en empreses.

Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) es calcula que hi ha 580.000 treballadores de la llar.  Tot i que es creu que la treballadora disposava de contracte de treball, un 33% d’elles no estan afiliades a la Seguretat Social. Es tracta, a més, d’un sector feminitzat i etnititzat, és a dir, amb una forta presència de dones migrants. Claudia Colindres, membre del sindicat Sindillar, firmant del document, explicava per aquest mitjà la precarietat en la qual se sustenta el seu treball. “El govern des de fa temps està fent moltes promeses i veiem que ajornen les coses”, referint-se als drets laborals. Les treballadores, a més, denuncien els “buits legals” del sector i demanen que se les doti de protecció com qualsevol altre treballador.

Les conseqüències que comporta la falta de regularització del sector i de gran part de les treballadores per la seva condició de migrants porta a conseqüències com aquesta. Per això, col·lectius antiracistes i de treballadors migrants no regularitzats han engegat una campanya a xarxes socials amb l’etiqueta #RegularizaciónYa. A més, en el cas específic de les treballadores de la llar, sigui per hores o internes, reclamen des dels sindicats la regularització i el respecte als drets humans i laborals.

Tags:
Judit Esposa

Periodista. Col·laboradora a Onada Feminista i La Directa.

  • 1