LOADING

Type to search

Cultura Internacional

Txell Feixas: “Els canvis han de venir des de dins”

Share
dones valentes

Txell Feixas a la presentació del llibre Dones Valentes a Sant Joan de Mediona. Foto: Judit Esposa

Dones Valentes és el títol que rep el llibre de la periodista Txell Feixas, corresponsal de TV3 a l’Orient Mitjà. Un llibre que narra tretze històries de diferents dones que viuen entre els territoris del Líban i voltants. Aquesta obra publicada per l’editorial Ara Llibres el març del 2020 està aconseguint arribar als cors dels seus lectors, tal com ha fet Feixas en la connexió des de Beirut amb Onada Feminista.

El passat 21 d’abril, amb motiu de l’arribada de la Diada de Sant Jordi, Onada Feminista ha realitzat el primer dels tres Berenars Feministes de la setmana. Aquests berenars consisteixen en una entrevista de caràcter per aconseguir un to més proper amb les seguidores i les integrants del projecte. És per això, que aprofitant la recent publicació de Dones Valentes, Laia Patau, responsable de xarxes d’Onada Feminista, ha conduït una entrevista dinàmica i captivant amb l’autora. Aquesta entrevista s’ha iniciat a les 19 hores hora local a través d’una connexió en directe per Instagram. I és que, durant el confinament, les entrevistes a través de videotrucades en directe mitjançant aquesta plataforma estan sent tot un èxit. 

Durant el berenar feminista

La periodista corresponsal a l’Orient Mitjà comentava que la idea i els prejudicis que es tenen de la “dona àrab” són molt diversos. Per això, aquest llibre desmantella alguns dels judicis de valor que persones d’Occident tenen. Per a fer-ho, ha estat viatjant durant quatre anys pels diferents territoris de l’Orient Mitjà on ha pogut descobrir el paper de la dona en molts indrets. “La primera raó per la qual puc ser-hi és per l’equip que tinc”, comentava agraïda dels seus companys. De fet, explicava que durant el projecte s’havia donat el cas en què algunes entrevistes no les havia pogut fer ella pel simple fet de ser dona. És per això, que gràcies als seus companys homes van poder fer-les. “La mirada no és masculina ni femenina, és humana”, així és com ho justificava.

Tot i aquestes vivències de caire més aviat negatiu, ha traslladat la part més optimista d’aquesta experiència. Encara que sigui de manera lenta i fatigosa, la dona dins la cultura islàmica va traient la seva faceta més revolucionària, liberal i feminista. Sobretot, com bé ha dit Feixas, “els canvis han de venir des de dins”.

Si vols conèixer altres dones que hem entrevistat als berenars feministes d’Instagram pots llegir les cròniques dedicades a Lola VendettaJudit Neddermann. Tots els dimarts a les 19h a l’Instagram live d’Onada Feminista podreu assistir al berenar feminista amb alguna activista del moviment.

Tags:
Paula López Alba

Locutora a Onada Feminista

  • 1