LOADING

Type to search

Opinió Societat

Trenquem el mite del violador encaputxat

Share
violador - mite - abús sexual

A Espanya cada 6 hores es denuncia una violació o abús sexual. Foto: Pixabay

Els violadors no són sempre homes desconeguts amb caputxa al carrer. Ens fan creure que és una cosa molt improbable que ens passi, però 7 de cada 10 dones al món pateix algun tipus de violència sexual al llarg de la seva vida, segons ONU Dones.

Si tanquem els ulls i ens imaginem a un carreró fosc, de nit, una mica borratxes amb un vestit curt i sentim petjades al darrere nostre i veiem a un home encaputxat, vestit de negre i perseguint-nos, ho tenim clar: és un violador. Però potser no ho tenim tan clar quan l’home encaputxat en veritat no porta caputxa i està al nostre entorn més proper. 

És molt més fàcil d’imaginar que els violadors són homes desconeguts perquè permet que es continuï perpetuant el maltractament per part d’amistats, familiars i coneguts, ja que s’invisibilitza i no es consideren com a possibles abusos els que es duen a terme dins de la llar o del grup d’amistats.

Assumir que els violadors poden ser també familiars o amics pot ser una tasca molt difícil

Assumir que els violadors poden ser també familiars o amics pot ser una tasca molt difícil. Psicològicament és molt més senzill, des del punt de vista de les dones, creure el mite que l’home violador només pot ser un home desconegut. Estar tot el dia alerta del voltant és esgotador i provoca uns nivells d’ansietat molt alts.

Laura (nom fictici) és una jove de 21 anys que va ser abusada sexualment per part del seu millor amic: “Mai vaig pensar que ell fos capaç de fer una cosa així perquè érem amics i mai havia intentat res abans. Estàvem de viatge i una nit quan jo estava borratxa i drogada em vaig despertar amb ell tocant-me mentre dormia”. Aquest és només un exemple dels tants casos que ocorren diàriament. 

A Espanya es denuncia més d’una violació cada 6 hores. “No vaig saber dir-li pel seu nom fins que van passar mesos. Fins i tot vaig arribar a dubtar si va passar realment. No vaig ser capaç de dir-li a cap amiga en el moment i tot semblava un malson”, declara la Laura.

Després d’un abús sexual o una violació es poden arribar a patir moltes sensacions que dificultin el dia a dia

Després de l’abús sexual es poden experimentar conseqüències psicològiques molt diverses. Maria Jesús Tarragona Oriols, professora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB, explica com són les primeres tres o quatre setmanes després de viure una situació d’abús sexual o violació. Es poden arribar a patir moltes sensacions que dificultin el dia a dia: ansietat, vergonya, por i culpa, d’una forma molt intensa, a més d’una reexperimentació de la vivència traumàtica. 

També es poden tenir crisis d’angoixa i ansietat física perquè es troben en un estat d’hiperactivació que pot comportar dificultats per poder dormir. Tarragona Oriols explica que s’hi sumen “la por a ser cregudes o no, i a la reacció que pot haver-hi des de l’exterior. Hi ha la culpa de preguntar-se ‘què he fet jo?’ I que et preguntin ‘on anaves? Què portaves? Què feies?’. A més de la revictimització del jutjat si es decideix denunciar. Hi ha molta culpa, indefensió.” 

Segons l’Hospital Clínic, una de cada tres víctimes que van atendre a Urgències el 2019 per violència sexual coneixia al seu agressor

Quan passa el temps i es pren consciència del que ha passat poden haver-hi grans afectacions tant físiques com psíquiques, arribant fins i tot a Trastorns d’Estrès Posttraumàtic. A Espanya el 20% de les dones són víctimes de violència física o sexual, segons la Macroencuesta de Violencia contra la Mujer del 2019. Segons l’Hospital Clínic, una de cada tres víctimes que van atendre a Urgències el 2019 per violència sexual coneixia al seu agressor. Els coneguts formen part de l’entorn més proper de la víctima, com podria ser la família, els amics o companys de la feina. Un clar exemple de què el maltractament molts cops ve de l’entorn més proper, és que durant el confinament del març per la COVID-19 el nombre de trucades al 016 va augmentar un 88%.

La justícia no està preparada ni formada per fer front a la totalitat de casos d’abusos sexuals que ocorren al món. Des dels feminismes ja fa temps que s’ha adreçat la qüestió que és massa comú el fet d’ensenyar primer a les noies a no ser abusades que als nois a no abusar. Aquesta és també la base del marc jurídic en el qual ens trobem. 

Mentre que es permeti l’abús físic, psicològic i sexual de les dones i de les dissidències la violència continuarà existint. Ja sigui per part de l’home mitificat de la caputxa a mitjanit a un carreró o per algú del nostre entorn.

Tags: