LOADING

Type to search

Cultura

Torna “Oh my goig”, la sèrie sobre sexualitat per a joves

Share
Oh my goig Betevé

Fotograma de la sèrie “Oh my goig” de Betevé

 Oh my goig, sota el paraigua de la productora audiovisual Camille Zonca i amb la direcció d’Aïda Torrent Ciudad, ha renovat el seu format amb aquesta quarta temporada a Betevé. La finalitat de la sèrie no ha variat: informar i sensibilitzar en l’educació sexual als adolescents des d’un punt de vista plural, lliure i feminista. L’eix de la producció s’estructura en vuit capítols, on s’han treballat nous temes com la serofòbia, l’asexualitat o el poliamor. Tanmateix, s’han incorporat tot un ventall d’actors i actrius amb diferents orígens i identitats de gènere, amb intenció de donar visibilitat als diferents col·lectius reflectits als personatges d’Oh my goig.

Oh my goig Betevé

Debat del Comitè de Joves Expertes d'”Oh my goig” de Betevé

Durant l’elaboració dels guions, el Comitè de Joves Expertes ha tingut un paper destacat. Aquest òrgan, compost per joves d’entre 19 a 22 anys provinents del món de l’activisme feminista i LGTBIQ +, han aportat les seves vivències per assegurar-se que la trama és real i amb perspectiva de gènere. “És una sèrie que trenca molts tabús. Qui la vegi pot experimentar el que senten els personatges i es pot sentir reflectida”, comenta Paula Pereira, membre del Comitè de Joves Expertes. La integrant també explica la funció del comitè: “Hem decidit què volíem veure, perquè si no comptes amb l’opinió del públic no arribes a tant”, assegura Pereira.

Els encarregats de traslladar les experiències del col·lectiu al paper han estat els guionistes Camilo Villaverde i Pau Serracant Juilén. A més, han estat assessorats per psicòlegs, com l’Ignasi Puig Roda, i terapeutes d’entitats, com el Casal Lambda, el BCH Checkpoint o la Fundació Althaia. Del conjunt de debats i dinamitzacions en surt el diàleg final que escoltem a través dels personatges, a càrrec del periodista Joao França.Oh my goig és per a joves i feta per joves. Som la base de la sèrie”, confirma Paula Pereira.

Com explica la membra del Comitè de Joves Experts, tot i que en el panorama audiovisual espanyol i català veiem plasmada una certa diversitat de gènere, es tracta des d’un punt de vista “massa superficial i heteropatriarcal”. Segons opina Paula Pereira, al món de la TV encara li falta “parlar obertament dels temes i incloure cossos no normatius” per fomentar una educació sexual oberta, plena i feminista.

En un context marcat per la demanda social d’informació de qualitat sobre la sexualitat, Oh my goig ha obert un nou camí educatiu on els i les adolescents han trobat un espai per conèixer a ells mateixos i la realitat que els envolta. Com a conseqüència, la producció audiovisual ha estat reconeguda amb diversos guardons, com el Premi al millor format cultural i divulgatiu del Festival Zoom Igualada (2019) o el Premi per la diversitat en l’audiovisual de la Mesa per la Diversitat del Consell Audiovisual de Catalunya (2019). “Va ser molt emocionant. Ens va servir per donar-nos una empenta: veiem que la crítica és bona i que a la gent li agrada allò que es fa”, reconeix Paula Pereira. Ara per ara, els queden assolir altres reptes, com aconseguir arribar a més públic i que Oh my goig es faci “més viral”. Però, com destaca la integrant del Comitè de Joves Expertes, l’objectiu és i serà “seguir reeducant i transformant el panorama que tenim, donant visibilitat a col·lectius silenciats”.

Tags:
Yaiza Sánchez González

Estudiant de Periodisme a la UAB

  • 1