LOADING

Type to search

Cultura

Superman trenca el tabú de la bisexualitat masculina

Share
Superman bisexual

Superman s’identifica com a bisexual i es fa un petó amb Jay Nakamura. Font: DC Còmics

DC Còmics ha anunciat que el nou Superman s’identifica com a bisexual. I com era d’esperar, els detractors han aparegut a les xarxes com bolets. No entenen per què introdueixen -segons ells, amb calçador- un personatge dissident de la norma si no és rellevant per la història. Però la resposta és ben senzilla: un contingut sense representació LGTBI+ és irreal.

Jon Kent (fill de Clark Kent i Lois Lane) ha pres el relleu com a salvador de la Terra en la sèrie de còmics Superman: Son of Kal-El, que va començar el juliol de 2021. En el número que es publicarà el 9 de novembre als Estats Units, el protagonista de disset anys es farà un petó amb Jay Nakamura, un hacktivista de cabells roses.

Sovint tardem anys a descobrir què som i què sentim, a banda que podem fluctuar, dubtar, avançar i recular si així ho considerem

El guionista Tom Taylor va afirmar a The New York Times que “la idea de reemplaçar a Clark Kent amb un altre salvador blanc i heterosexual semblava com una oportunitat perduda”. I no és que es tracti d’una oportunitat perduda, sinó que tothom té dret a emmirallar-se en un heroi; i per fer-ho, cal representar la diversitat de gènere i d’orientació sexual. 

Sovint tardem anys a descobrir què som i què sentim, a banda que podem fluctuar, dubtar, avançar i recular si així ho considerem. Autoidentificar-se no és un procés fàcil, i molt menys quantificar-lo en xifres. 

D’acord amb la investigació realitzada per Thekla Morgenroth, professora de psicologia a la Universitat de Purdue, la bisexualitat masculina continua sent un tabú perquè algunes persones heterosexuals i membres del col·lectiu reprodueixen actituds bifòbiques

Sempre s’assumeix que el destinatari del desig és l’home

En general, quan una dona s’identifica com a bisexual, la societat llegeix una dona heterosexual que “està experimentant”. Tanmateix, si es tracta d’un home, se l’etiqueta com un gai que no ha sortit plenament de l’armari. En definitiva, sempre s’assumeix que el destinatari del desig és l’home

Segons la macroenquesta de 2020 de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), un 45% dels homes bisexuals mai es mostra com a tal, convertint-se així en els menys visibles del col·lectiu. La socialització emocional masculina és diferent de la femenina, perquè a ells se’ls ha educat per reprimir i ocultar els sentiments.

Les relacions entre dones esdevenen un fetitxe i un entreteniment per al voyeurisme heterosexual

De les 20.000 persones que van ser entrevistades a Espanya, només un 8% dels homes bisexuals havien revelat públicament la seva orientació, mentre que el percentatge en gais (38%), lesbianes (35%), dones bisexuals (14%) i persones trans (16%) era força superior. 

L’excitació sexual entre homes està més penalitzada, però això tampoc es tradueix en quelcom positiu per a elles. Les relacions entre dones esdevenen un fetitxe i un entreteniment per al voyeurisme heterosexual. 

Malgrat l’enorme creixement en la lluita pels drets LGTBI+, encara hi ha un ample sector de la societat que no s’atreveix a revelar qui és, i que indústries com DC representin una realitat més autèntica, visibilitza un col·lectiu que està oprimit, però que, en cap cas, és minoritari.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1