LOADING

Type to search

Cultura

“Retratos del feminismo”, un recorregut fotogràfic dels 70

Share
Retratos del Feminismo de Netflix

“Retratos del Feminismo” de Netflix

Quan el feminisme apareix a les converses molts cops es diu que és una “nova moda” que s’està recuperant i, a voltes, “radicalitzant”. La conclusió acostuma a ser que s’ha avançat molt durant els últims anys pel que fa als drets de la dona, de tal manera que hi ha molta gent que no s’adona que encara hi ha molta feina per fer. I és cert: les dones encara viuen situacions de desigualtat per les quals cal lluitar. 

Els micromasclismes són part del dia a dia de les dones: cobren menys que els homes per fer la mateixa feina, se les infravalora pel fet de ser dones en múltiples ocasions… El pitjor és que, moltes vegades, són elles mateixes les que s’infravaloren. Les actituds masclistes encara estan arrelades a la societat, a l’educació i a la construcció pròpia com a persones.

Retratos del Feminismo és un documental de Netflix que presenta històries de diferents dones estatunidenques que, en veure les injustícies que patien pel fet de ser dones, van decidir sumar-se al moviment feminista dels anys 70. Gràcies a activistes com les que surten al documental, avui les dones tenen els drets i llibertats que s’han aconseguit en les últimes dècades.

El documental analitza la segona onada del feminisme a partir d’unes fotografies de Cynthia MacAdams, publicades al seu llibre Emergence, que explora les motivacions i esperances de les activistes dels anys 70 de primera mà. Algunes de les dones fotografiades són l’actriu Jane Fonda, la periodista Gloria Steneim, l’escriptora Alice Walker o l’artista Laurie Anderson, i totes elles parlen de temes controvertits com la identitat, la raça, la infància o la maternitat. A més, elles són algunes de les representants del moviment feminista més importants del segle XX.

Resultado de imagen de photos macadams emergence

Fotograma de Retratos del Feminismo on surt el llibre Emergence de Cynthia MacAdams

Les protagonistes acaben concluent que tot i els canvis que van aconseguir, avui dia encara hi ha molta feina per fer. Les noves generacions hem de seguir sortint al carrer, lluitant; el moviment feminista no s’ha d’aturar.

“La majoria de nenes som lluitadores quan som petites” Jane Fonda

Aquesta frase és digna de ser esmentada per la veritat que amaga cada una de les paraules de Jane Fonda. Les nenes, quan són petites, són lluitadores, juguen i actuen amb determinació. Volen guanyar. No és fins que comencen a canviar i a distingir-se com a dones que empetiteix el concepte que tenen sobre elles mateixes. Això és el que se’ls ha inculcat. Quan les nenes són petites, somien en ser heroïnes de la seva pròpia història, però per a moltes el somni s’acaba ràpidament pel sol fet de ser dones. 

“Per tal de canviar-ho, vam haver de desobeir” Judy Chicago 

Com en tot, quan la realitat no és justa i s’ha de canviar s’ha de ser desobedient: desobeir aquelles lleis que han existit tota la vida, que estigmatitzen la vida i amb les quals no s’està d’acord. 

“Els homes que conec que van seer criats per mares solteres són homes diferents” Cheryl Swannack

El feminisme ha fet canviar la societat, la situació de la dona ha millorat, però encara s’ha de continuar lluitant. Per concloure, és important no perdre mai de vista el paper d’aquestes dones que tant han treballat per aconseguir que nosaltres visquéssim millor.

Si voleu ampliar la informació sobre el feminisme dels anys 70 podeu escoltar el programa d’Onada Feminista a Ràdio 4 que va dedicar al tema.

Tags:
Mireia Planas Sucarrat

Estudiant de Periodisme de la UAB, graduada en Direcció Hotelera per la EUTDH.

  • 1