LOADING

Type to search

Societat

Que no et tallin les ales

Share

T’has plantejat mai la necessitat de viatjar tu sola? De ben segur que sí. I per què no ho has acabat fent?  Probablement perquè les persones que tenies al teu voltant t’han acabat convencent que no és una bona idea. Que si és perillós, que si encara ets massa jove, que hi ha gent molt dolenta pel món… Centenars d’arguments que duen a les dones a plantejar-se moltes coses. Potser el problema no és pas tant el gènere o l’edat sinó el sexisme d’una societat patriarcal. 

Segons un estudi publicat el 2019 per la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), el 65% dels individus que decideixen viatjar únicament acompanyats de la seva motxilla són dones. Una dada que sorprèn i que supera el percentatge d’homes que opten per fer el mateix. Aquest, però, no és l’únic estudi que certifica que les dones no només tenen la voluntat de descobrir els cinc continents soles, sinó que sovint ho prefereixen. L’agència de viatges Booking va extreure d’una enquesta realitzada l’any 2014 que el 72% de les estatunidenques s’estimen més viatjar sense acompanyant. 

Des de llavors la societat ha evolucionat, l’economia i els costums han variat, i cada vegada més gent té al seu abast l’oportunitat de creuar fronteres i en té més ganes segons l’estudi The Rise of Transformative Travel de Skift. Ara bé, quins són els privilegis de què disposen els homes quan viatgen? 

Per començar, no s’enfronten a la pregunta tediosa de si estan casats. Sembla que les dones hagin de tenir algú al costat (concretament del sexe contrari) per moure’s sense perill. Les dones son subjectes íntegres per si mateixes, i el fet d’anar acompanyades o no és una decisió plenament individual. Sonsoles Lozano, bloguera i periodista de viatges, opina a Matador Network que “mentre seguim parlant de dones valentes, estem admetent tàcitament que partim d’una situació de fragilitat”

Tanmateix, amb l’auge dels viatges en solitud, diverses ONG i d’altres entitats han emprès iniciatives per tal de valorar quins són els millors llocs per visitar. Un bon exemple n’és l’agència anglesa Ampersand, que ha elaborat una llista que pondera les destinacions més favorables. Els elements que tenen en compte són: la seguretat (taxa de criminalitat), els drets de les dones que s’han aconseguit, la cultura i el patrimoni, els paisatges, l’aventura o fins i tot el nombre de posts que hi ha a Instagram. El document es titula Wander Women Index: The best destinations for solo female travellers, i situa el Japó en primer lloc. 

Les 20 millors destinacions segons l’estudi Wander Women Index

En definitiva, val la pena aturar-se un segon per entendre què vol dir tot això. Que el 65% dels viatgers solitaris siguin dones és una dada molt significativa, i cal esbrinar d’on neix aquesta concepció il·legítima que diu que no hauríem de viatjar soles. Potser tot és producte de l’educació que hem rebut, potser algú està interessat a mantenir-nos controlades. La qüestió és que cal mantenir-se despertes i reformular la perspectiva d’aquells que encara tenen por.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1