LOADING

Type to search

Política

#PerseguintElFeminisme busca suport per les encausades per un piquet al Mercadona el 8M de 2019

Share
#PerseguintElFeminisme

Enganxina de #PerseguintElFeminisme del Comitè Feminsta i Antifeixista d’Horta-Guinardó / Foto: Judit Esposa

El Comitè Feminista i Antifeixista d’Horta-Guinardó va iniciar el 5 d’octubre una campanya de suport a Twitter i Instagram com a part de #PerseguintElFeminisme. L’objectiu és difondre el cas de les dues membres encausades per un piquet al Mercadona durant la vaga feminista del 2019. La fiscalia els demana 20.000€ de multa o deu mesos i mig de presó per cadascuna. Col·lectius i moviments socials diversos els han mostrat suport.

Des que el moviment feminista té cada cop més visibilitat a Espanya, les manifestacions, els piquets i les vagues han deixat un degoteig de denúncies, sancions administratives o amenaces de presó per a les activistes. Al barri d’Horta-Guinardó (Barcelona), dues membres del Comitè Feminista i Antifeixista fa més d’un any que esperen el judici arran d’un piquet informatiu a un Mercadona. Denunciaven que l’empresa no deixava fer vaga a les seves treballadores. Les acusen, doncs, d’un delicte de lesions i maltractament i desobediència a l’autoritat.

“Per les que som i les forces que tenim, molta gent ha respost”

La campanya #PerseguintElFeminisme va néixer, doncs, amb l’objectiu de recollir diners per poder pagar les multes en cas de no ser absoltes. Ara, però, han impulsat a Twitter i Instagram una campanya de difusió per tal que el cas arribi a molta més gent. En concret, demanen que es pengi una fotografia o vídeo a les xarxes socials amb el cartell “Jo també dono suport a les encausades de #PerseguintElFeminisme”.

L’Aida (nom fictici), membre del Comitè, creu que la campanya ha tingut bona rebuda. “Encara queden mesos d’accions i denúncia a les xarxes i, per les que som i les forces que tenim, molta gent ha respost”, explica. Tot i que els casos repressius han copat part del treball del comitè, també “ens ha ajudat a mantenir-nos unides i tractar els temes de manera col·lectiva”.

Tanmateix, incideix en el suport que han rebut per part d’altres col·lectius feministes represaliats. És el cas de les encausades del tall de les vies de tren a Sant Cugat, qui va engegar la campanya 8 Mil Motius, o les encausades de l’Assemblea Feminista de València que s’enfronten a multes per les vagues del 2018 i del 2019. “Veure el discurs de les companyes ajuda a fer créixer el teu de cara a fer front a la repressió”, comenta l’Aida.

“El cas repressiu s’ha menjat molta feia. Només et defenses i no construeixes res”

L’informe Pràctiques feministes per fer front a la repressió explica que el càstig genera tan “un efecte dissuasiu cap altres col·lectius” com “una funció preventiva davant el possible sorgiment de nous conflictes”. L’informe, elaborat per Irídia i Calala, també menciona l’impacte sobre l’activitat política i a l’organització social, ja que o bé es queda aturada o afeblida o bé apareixen sensacions de desgast. De fet, des del Comitè, l’Aida explica que el cas repressiu que viuen “s’ha menjat molta feina”. “Només et defenses i no construeixes res”, conclou.

Però tot i això, els col·lectius feministes no s’aturen. Ja sigui amb les campanyes antirepressives que s’han creat arreu del territori com amb la preparació del 8 març de l’any que ve. Gràcies a una xarxa feminista que ja està unida i al teixit associatiu dels barris, el suport i l’organització segueix endavant i amb més força.

Tags:
Judit Esposa

Estudiant de Periodisme a la UAB. En paral·lel, cursant un Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global.

  • 1