LOADING

Type to search

Cultura

Odd Kiosk, el primer quiosc queer del món, habita a Barcelona

Share
Odd Kiosk

L’Odd Kiosk amb els seus creadors. Foto: César Segarra

Un dissenyador gràfic i un arquitecte són el combo que ha aixecat la persiana de l’Odd Kiosk, el primer quiosc LGTBIQ+ del món situat al número 222 del carrer València de la capital catalana. Durant el confinament, diverses converses entre el Txema Montero i l’Iván Jiménez feien evident la preocupació que tenien pels quioscos de la ciutat que havien tancat: de 400 establiments, 80 tenien la persiana abaixada.

L’Iván, a banda de ser dissenyador gràfic, va tenir la seva pròpia revista, Agapornis Magazine, i el Txema percep els quioscs com elements clau del teixit social d’un barri. La necessitat de recuperar els espais on el paper n’és el protagonista, els va fer prendre una decisió que donaria la volta al quiosc convencional. Moltes revistes i publicacions estan impulsades i regentades per persones que pertanyen, com ells, al col·lectiu LGTBIQ+. En Txema i l’Iván coneixen llibreries especialitzades o altres establiments on es distribueix material similar, però agrupar-ho tot a l’Odd Kiosk simbolitzava dues coses: reinventar el model de negoci dels quioscs i mostrar que no tots han de ser iguals i que “l’art queer pot i ha de sortir al carrer” i que “la cultura ha d’estar més viva que mai en aquests moments.”

“L’art queer pot i ha de sortir al carrer, la cultura ha d’estar més viva que mai en aquests moments”

La raresa és el concepte amb què han batejat el seu projecte Odd Kiosk, on veuen un paral·lelisme entre rar i queer. Totes i tots “som odd i hem d’estar orgullosos de les nostres rareses i entendre-les com una diversitat que ens fa únics i especials”.

Més enllà de les llegendes urbanes que diuen que els joves i les noves generacions són més partidaris de les pantalles i s’obliden del paper, l’Iván i el Txema expliquen que, precisament, la majoria de publicacions en paper que venen al quiosc són projectes fets per jovent i asseguren que “el paper no ha mort”.

odd kiosk

En Txema i l’Iván recol·locant les revistes exposades al quiosc. Foto: César Segarra

A Enric Granados amb València qualsevol que s’hi acosti pot veure l’Odd Kiosk com un espai ple de colors amb una vitalitat singular que el diferencia de la resta. Més de dos mesos després de la reobertura del quiosc, l’Iván i el Txema consideren que ha tingut una molt bona rebuda entre els veïns del barri que hi compren la premsa convencional. Evidentment també hi compren persones del col·lectiu LGTBIQ+ i persones interessades en disseny, art, arquitectura o estilisme.

La hibridació d’interessos ha fet de la clientela de l’Odd una barreja molt enriquidora que a banda de gaudir del quiosc físic, a partir del desembre podrà trobar al seu nou web el que fins ara anava a buscar al quiosc. Premsa tradicional, obres d’art de més de 30 artistes del col·lectiu LGTBIQ +, revistes nínxol especialitzadesfanzines i photobooks queers, feministes, de gènere, d’autoedició i una petita zona de llibres inclusius. Al quiosc també compten amb un espai on venen refrigeris i snacks.

Amb pràcticament tres mesos de vida, l’Odd ha captivat un gran nombre de persones que s’han interessat per saber si hi haurà més Odd Kiosks en altres municipis. De moment, però, el Txema i l’Iván, asseguren que es volen centrar a tenir les millors publicacions al quiosc i a preparar esdeveniments i accions que veuran la llum el 2021.

Tags: