LOADING

Type to search

Cultura Societat

Noves iniciatives de l’Institut Català de les Dones

Share
#BallemLliuresISensePor Institut Català de les Dones

Campanya de l’Institut Català de les Dones per promoure un oci lliure de violències masclistes. Font: ICD.

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha posat en marxa noves iniciatives vinculades al lleure per impulsar el moviment feminista. La primera és una llista de reproducció a Spotify anomenada #BallemLliuresISensePor, amb l’objectiu d’avançar en la igualtat efectiva de gènere a tots els nivells del sector de la música. La segona és el joc “100 fites del feminisme i algun entrebanc”, que pretén contribuir en el moviment feminista i difondre’n les reivindicacions.

#BallemLliuresISensePor

En el marc del Dia Internacional de les Dones, l’ICD va posar a disposició de la ciutadania, entitats i institucions la llista de reproducció de cançons a Spotify #BallemLliuresISensePor.


La proposta vol ajudar a avançar en la igualtat efectiva de gènere al món de la música i promoure un oci lliure de violències masclistes, una cultura musical sense sexisme i discriminació i el reconeixement i la promoció de les dones a la indústria musical.

És una llista col·laborativa, és a dir, tothom hi pot contribuir i proposar cançons a través de les xarxes socials per a ser-hi incloses. Només cal utilitzar #BallemLliuresISensePor o anomenar @icdones. Les propostes, però, seran filtrades, perquè només hi poden haver temes que compleixin els següents requisits:

  • Afavorir la visibilització de les dones com a artistes musicals
  • Tenir lletres que fomentin l’empoderament de les dones i rebutgin actituds masclistes, homòfobes i agressions sexistes
  • Tenir lletres igualitàries i superin la cultura patriarcal i els estereotips sexistes sobre els cossos, la sexualitat i les relacions
  • Tenir un esperit festiu

A la playlist es pot trobar d’un gran ventall d’estils: rap, electrònica, pop, cançó d’autora, dance, rock o música llatina. Conté una selecció de més de 100 temes on conflueixen una diversitat d’artistes catalanes, nacionals i internacionals. Moltes d’elles són cantants obertament feministes amb lletres explícitament polítiques que parlen de les desigualtats de gènere així com de les violències masclistes. Podem trobar temes de Sara Hebe, Ana Tijoux, Tremenda Jauría, Clara Peya, Maio o Tribade. Altres cançons són d’artistes que es reivindiquen com a feministes o com a dones en una indústria masculinitzada, com podrien ser Bad Gyal, La Mala Rodríguez o Billie Eillish.

#BallemLliuresISensePor

“100 fites del feminisme i algun entrebanc”

A més, l’ICD ha posat a l’abast dels municipis el joc de taula “100 fites i algun entrebanc”.

Es tracta d’un recurs educatiu que té com a objectiu afavorir el moviment feminista i difondre’n les reivindicacions, algunes de les quals encara avui dia no han estat complertes.

Per tal de poder accedir al material d’aquest joc, es pot seguir l’enllaç a una carpeta de Google Drive amb el mateix nom.

100 fites del feminisme i algun entrebanc

El joc facilita un llistat de fites del feminisme que es diferencien pels colors rosa, blau i taronja, segons es tracten de reivindicacions nacionals, estatals o internacionals, respectivament.

El funcionament és el següent:

  • S’avança quan es cau a una casella on la fita representada aconsegueix una millora en els drets de les dones, en promou més en el futur o forma part dels passos per aconseguir-la
  • Es retrocedeix quan es cau en una casella on els drets dels quals parla no s’han aconseguit o encara es lluita per ells.

Algunes de les efemèrides són la creació de les llars d’infants, la creació de l’escola superior de bibliotecàries, l’aprovació de la llei del divorci, Maria Aurèlia Capmany publica “La dona a Catalunya. Consciència i situació”, Frederica Montseny és la primera dona ministra, el dret de l’eliminació de la violència contra les dones o la creació d’institucions per avançar en igualtat efectiva i serveis especialitzats.

Tags:
Mireia Planas Sucarrat

Estudiant de Periodisme de la UAB, graduada en Direcció Hotelera per la EUTDH.

  • 1