LOADING

Type to search

Societat Vida

La campanya #NoMoreMatildas visibilitza les dones científiques en l’oblit

Share
#nomorematildas Campanya de l'AMIT

Campanya #NoMoreMatildas de l’AMIT

L’AMIT –Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas– ha posat en marxa la campanya “No More Matildas” de cara a l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. El projecte reflexiona sobre què hagués passat si Einstein, el científic més famós del món, hagués nascut dona i com això hauria fet que, segurament, no sabéssim de la seva existència.

Al llarg del temps, les dones científiques han estat invisibilitzades pel seu home o per un grup de científics que s’han apropiat del seu treball, com és el cas de Rosalind Franklin i el seu descobriment sobre l’ADN. El fenomen rep el nom d’Efecte Matilda en honor a Matilda Joslyn Gage. Ella fou la primera activista que va denunciar la inferioritat i la injustícia que pateixen les dones científiques en el reconeixement de la seva recerca. Per això, l’AMIT ha decidit anomenar així a la seva campanya.

Durant dècades, les dones científiques han rebut menys crèdit i reconeixement pel seu treball científic del que els hi correspondria. Si mirem els Premis Nobel, només 23 dones han rebut el guardó en les disciplines de Fisiologia o Medicina, Química i Física. De la mateixa manera que en els llibres de text, moltes vegades només es menciona Marie Curie, qui fou la primera dona a rebre un Nobel l’any 1903 i la primera persona a rebre’n dos. Però es deixa de banda les altres dones científiques i la falta de referents i els prejudicis propicia que les nenes es decantin més per estudiar carreres d’altres àmbits.

Actualment, les dones tenen menor presència en les carreres relacionades amb la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Segons un informe de la UNESCO de l’any 2019, només un 35% de les estudiants matriculades a les carreres científiques eren dones. A més d’elles, només un 3% escullen realitzar estudis en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). 

 Només un 35% de les estudiants matriculades a les carreres científiques eren dones

A Catalunya, el percentatge varia una mica. Un estudi realitzat per la Secretaria d’Universitats i Recerca mostra que al curs 2017-2018 més de la meitat de les persones que van accedir als graus eren dones. A la branca de ciències de la salut la representació femenina era d’un 73%. A ciències hi havia un 51,5% de dones matriculades, per contra, la branca que tenia menys percentatge de dones seguia sent enginyeria i arquitectura amb només un 25%.

Les dades demostren com les carreres que fomenten la innovació tecnològica i que segurament seran les feines del futur són les que tenen menys representació femenina. Sense dones científiques i tecnòlogues es perd un munt de talent capaç de fer descobriments que poden aportar importantíssims avenços com ja van demostrar Hedy Lamarr, Ángela RuIz Robles i Ada Lovelace.

La campanya #NoMoreMatildas també té l’objectiu de mostrar a les nenes d’avui dia referents en qui poder emmirallar-se. L’AMIT vol inspirar-les perquè en un futur decideixin estudiar carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Per això, des de l’associació han elaborat un annex per posar als llibres de ciències naturals de primària, on apareixen totes les científiques i investigadores pioneres que han estat oblidades pels llibres de text.

Si voleu ampliar la informació respecte a les dones a la ciència i a la tecnologia, podeu escoltar els programes que Onada Feminista va dedicar als temes.

Tags:
Paula Brines i Blasco

Empordanesa estudiant periodisme a la UAB.

  • 1