LOADING

Type to search

Salut

Mujer Sin Reglas, una agenda específica per al registre de la menopausa

Share
agenda menopausa

“Agenda 2021: Mujer sin Reglas” per registrar la menopausa. Font: Carolina Ackermann

Els primers símptomes de la menopausa s’acostumen a percebre al voltant dels cinquanta anys. Segons l’INE, l’esperança de vida de les dones al nostre país és de 86,2 anys. És a dir, la menopausa s’allarga durant quasi mitja vida en algunes ocasions. I encara hi ha qui associa aquesta etapa vital a la vellesa i la decadència. 

Carolina Ackermann, investigadora i divulgadora de coneixements sobre l’experiència menstrual i creadora del projecte Espacio Matriz, presenta l’Agenda 2021: Mujer Sin Reglas. Diario íntimo de tu metAMORfosis hacia la madurez. Es tracta d’una agenda específica pel registre de la menopausa, és a dir, per a les persones que han entrat en l’etapa de maduresa biològica. 

Sovint a l’escola no s’educa en la sexualitat femenina, i les dones integren que la menopausa es tracta d’una etapa en la qual ja no es pot tenir més fills, es pateixen fogots i la libido disminueix a passos agegantats. Però res més lluny de la realitat. La menopausa compren el període dels primers dotze mesos complets sense la menstruació. Anteriorment, però, es viu una etapa de desajustos hormonals i canvis físics, fins que finalment el cos s’estabilitza en la postmenopausa. Tot aquest procés s’inclou dins el climateri, i cada dona el viu d’una forma diferent. 

L’agenda neix d’una necessitat personal d’anotar les seves fluctuacions menstruals i altres senyals tant físiques com emocionals

Ackermann explica que l’agenda neix d’una necessitat personal d’anotar les seves fluctuacions menstruals i altres senyals tant físiques com emocionals. Per a ella és important tenir un quadern on poder apuntar-ho tot de la forma més organitzada possible. I de la mateixa manera que ella ho necessitava, va pensar que seria útil per a tantes altres dones. 

Històricament les dones han estat silenciades i no han existit massa relats escrits per elles, en especial sobre la salut reproductiva. És per això, que Ackermann decideix habilitar un espai perquè escriguin, encara que sigui per a elles mateixes. L’agenda permet redactar lliurement tot allò que s’observa i se sent, sense caselles estipulades on marcar amb una “X” els símptomes que es pateixen.

No han existit massa relats escrits per dones, en especial sobre la salut reproductiva

A part de les seccions més típiques, l’agenda inclou un una presentació de Núria Beitia, padrina d’aquest projecte creatiu, i un apartat que s’anomena “Vívete”, on incorpora petits textos d’altres companyes feministes. Carolina Ackermann afirma que “ha estat molt important visibilitzar altres dones que fa anys que divulguen coneixements i eines sobre la cultura menstrual, la sexualitat i l’anatomia”. 

Cal insistir que el patriarcat ha encasellat la menopausa com una època de decrepitud, i ha enaltit la joventut com un ideal. Tanmateix, es tracta d’una etapa poderosa, on les dones reprenen activitats que havien deixat en el tinter a causa de les obligacions maternals o professionals. Ackermann afegeix que “és imprescindible prestar atenció a tot allò que ve com un desig o com una necessitat personal, encara que el sistema capitalista ens hagi imposat la responsabilitat de les cures als fills i als pares”. 

Ser cícliques és completament natural, i deixar-ho de ser quan s’arriba a la maduresa també

Pabla Pérez, escriptora i especialista en ginecologia natural, fa un joc de paraules i etiqueta la menopausa com “plenipausa”, en el sentit de què és una etapa de plenitud. És evident que la forma en què usem el llenguatge modifica la realitat i el pensament. De fet, la mateixa Ackermann es corregeix quan utilitza el terme “tacar” per fer referència a la menstruació, ja que per ella té una connotació negativa. La divulgadora incideix en què “el concepte tacar reflecteix que estem brutes, com si haguéssim fet alguna cosa malament”. Quan va constatar aquest fet que, de primeres passa desapercebut, va decidir cercar una altra paraula: pintar. 

Amb petits canvis en el llenguatge i en el tractament de la menstruació, les dones acullen des d’una altra perspectiva la nova etapa de la menopausa. L’Agenda 2021 és només un granet de sorra en la labor que, cada dia, realitzen altres feministes per a normalitzar tot allò relacionat amb la salut sexual i reproductiva femenina. Ser cícliques és completament natural i deixar-ho de ser quan s’arriba a la maduresa també. 

En aquest article s’usa el terme “dones” com un genèric, sent conscients que hi ha dones que no tenen la menstruació i homes i persones de gènere no binari que sí. 

Si voleu ampliar la informació sobre la menopausa, podeu recuperar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1