LOADING

Type to search

Cultura

Lola Vendetta: “Il·lustrar situacions que em molestaven m’ha conduit a parlar de feminisme”

Share
Raquel Riba Rossy Lola Vendetta

Raquel Riba Rossy i el seu alter ego Lola Vendetta. Il·lustració i foto de l’Instagram @lola.vendetta

Raquel Riba Rossy és la il·lustradora i creadora de l’emblemàtic personatge de còmic Lola Vendetta. Aquesta artista ha creat des del seu propi exercici introspectiu un personatge fictici que ha acabat esdevenint una de les icones del feminisme català i espanyol actuals. L’artista igualadina ha fet vibrar les xarxes des del 2014 amb la seva creació més preuada i, des d’un dels berenars feministes de l’Instagram d’onada feminista, ens ha explicat què li ha aportat Lola Vendetta a la seva vida com a professional però, sobretot, com a dona.

Qui és Lola Vendetta?

Lola Vendetta, tal com la descriu la seva creadora és “afilada, contundent i femenina”. Amb tot, els anys que Raquel Riba ha invertit en aquest personatge l’han convertit en una figura molt més complexa i profunda d’analitzar. Les fines línies negres que delimiten el seu rostre sobre un fons blanc i sobri marquen la cruesa de les seves accions. I és que, per molt que se la defineixi com a “femenina”, aquest adjectiu no se li atribueix amb el seu significat tradicional.

Lola Vendetta

Lola Vendetta amb la seva catana. Il·lustració de Raquel Riba Rossy

El personatge es pot analitzar a partir dels seus tres elements més icònics: la catana, que no té pèls a la llengua i que es centra exclusivament en assumptes que concerneixen les dones. Lola Vendetta es troba sempre en situacions que posen a prova l’actitud de “la dona en societat”. Amb tot, ella es salta totes les regles d’aquest joc repressiu i amb la seva catana imparteix la justícia que ella realment defensa.

Per què Lola Vendetta?

Aquesta guerrera sense escrúpols ni manies neix d’una necessitat personal de la seva creadora. Raquel Riba es trobava en una situació personal complicada quan va fer néixer la que seria la protagonista de la seva vida professional i també personal. Amb l’ajuda del seu personatge va trobar una manera de conèixer-se i poder créixer com a dona adulta.

“Il·lustrar situacions que em molestaven em va conduir a parlar de temes candents del feminisme”. Així ho ha sentit sempre la creadora d’aquest personatge, ja que de la mà de Lola Vendetta va poder afrontar pors i inquietuds i també ha aconseguit plasmar situacions que representen universalment a les dones que pateixen diàriament el pes de l’heteropatriarcat.

El nom i l’estètica del personatge ja creen gran part de l’imaginari sobre la seva personalitat. Per la creadora, el nom de Lola sempre l’ha atribuït a dones valentes i rebels. Pel que fa a Vendetta, fa al·lusió a la paraula italiana que significa “venjança” i que tan icònicament es va atribuir al protagonista de V de Vendetta. Amb aquests dos elements la il·lustradora aconsegueix carregar d’una connotació de rebel·lió i lluita a un dibuix que amb poc més de quatre colors ja mostra totes les seves facetes.

De què ens parla aquest personatge?

L’espadatxina ja ha protagonitzat tres llibres de Raquel Riba i al setembre ja en seran quatre. Aquestes obres gràfiques es centren en temes que afecten directament a les dones en les seves vides quotidianes. Són temes cabdals que tractem amb molta recurrència i normalitat, i per això, és d’especial importància la seva anàlisi i comprensió. A partir d’un exercici introspectiu de deconstrucció es podrà arribar a una reivindicació crítica d’allò que moltes vegades han de suportar les dones a causa de certes convencions socials amb un clar caràcter opressiu.

A partir de les dones que formen part de la seva vida és d’on l’autora detecta els denominadors comuns de la lluita de les dones

De fet, tal com va explicar l’autora, la inspiració per escriure els seus llibres la treu de situacions que viu ella en primera persona. “Quan parlo amb les meves amigues, la meva mare o amb les meves veïnes, me’n adono que hi ha uns temes que mai deixen d’estar presents entre dones”. A partir de totes elles ha pogut detectar quins són els denominadors comuns en la lluita diària de les dones.

Lola Vendetta ja ha parlat de l’empoderament personal (Lola Vendetta. Más vale Lola que mal acompañada), del rol de les mares en la nostra societat (¿Qué Pacha Mama?) i sobre les masculinitats que s’interposen en la vida de les dones (Lola Vendetta y los Hombres). Amb tot, encara li queden molts més temes a explorar i a reivindicar, ja que Raquel Riba entén aquest projecte com a un creixement personal necessari per a ella, però també per a qualsevol dona. “Em vaig començar a abanderar quan vaig veure que el personatge es percebia d’aquesta manera i jo em sentia molt còmode amb ell”.

Libros Lola Vendetta

Els tres llibres publicats de Lola Vendetta. Foto: Instagram @lola.vendetta

Lola Vendetta com a icona feminista

Raquel Riba confessa que mai va imaginar que aquest projecte la duria tan lluny. Encara menys inspirant i ajudant a tantes dones en la seva trajectòria. “Quan vaig començar Lola Vendetta no la identificava com a ‘feminista’, sinó com a un alter ego de mi mateixa que s’atrevia a dir i fer tot allò que en la vida real és molt difícil de manifestar”.

Amb tot, van ser els mitjans de comunicació qui, en gran manera, van atorgar a Lola Vendetta el seu rol dins del moviment feminista. Amb aquesta nova lectura del personatge la seva creadora va entendre que des de la cultura es podien fer passos de gegant en la històrica lluita de les dones.

“Si no es fa un treball de deconstrucció és molt difícil lluitar contra els arquetips patriarcals”

Segons Raquel Riba hi ha una falta d’informació latent en la nostra societat que no permet fer una lectura completa del problema de l’heteropatriarcat. “La falta d’informació fa que la gent pensi que les coses sempre han estat com són ara”.

La indústria és un clar exemple dels arquetips que s’atribueixen a cada sexe. La normalització d’aquests esquemes socials que es fomenten amb un clar objectiu de benefici econòmic provoquen que moltes persones mai arribin a qüestionar-se que la societat podria organitzar-se d’una manera molt diferent. Molt més sana per a tothom però, sobretot, sent molt més inclusiva per les dones en totes les seves diversitats.

Per això, segons Raquel Riba és de vital importància no parar mai de reivindicar allò que una sent que l’oprimeix, que no la deixa viure segons la seva voluntat i creences. És indispensable que cada dona s’apoderi de la seva catana i comenci a reivindicar la justícia que totes mereixem.

Si vols conèixer altres dones que hem entrevistat als berenars feministes d’Instagram pots llegir les cròniques dedicades a Judit Neddermann i Txell Feixas. Tots els dimarts a les 19h a l’Instagram live d’Onada Feminista podreu assistir al berenar feminista amb alguna activista del moviment. Si voleu ampliar la vostra informació sobre Arts Plàstiques Feministes podeu escoltar el programa que Onada feminista va dedicar al tema.

Tags:
Núria Cugat Tarridas

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1