LOADING

Type to search

Societat

Les treballadores sexuals més desemparades i invisibilitzades que mai davant el tancament dels prostíbuls

Share
treballadores sexuals

Manifestació pels drets de les treballadores sexuals. Autor: Sindicat OTRAS

Text: Mireia Capdevila i Yaiza Sánchez

En conseqüència de l’auge en el nombre de positius per coronavirus, la Generalitat va decretar el tancament dels prostíbuls a finals d’agost. Aquest fet ha abocat a les treballadores sexuals a una situació de desprotecció i vulnerabilitat. A més, el col·lectiu no té cap mena de drets ni ajudes als quals acollir-se. La Covid-19 ha sacsejat tots els àmbits possibles, i la manera de practicar sexe i relacionar-se afectivament no ha estat una excepció.

Les irregularitzacions i la falta de contractes laborals han desencadenat una problemàtica que, agreujada per la crisi del coronavirus, ha col·locat a les treballadores sexuals en una situació greu. Saisei Chan és una prostituta autònoma i afirma que “el fet de no estar reconegudes com a treballadores ens afecta en molts àmbits. Sobretot, en l’econòmic i l’habitatge”.

Des de la primera proclamació de l’Estat d’alarma, les prostitutes no tenen cap ingrés. Els estalvis han passat a ser l’eina de supervivència davant el tancament de clubs i locals nocturns. Tot i això, s’esgoten tard o d’hora i no totes tenen la sort de tenir-ne. És per això que el col·lectiu demana ajudes per subsistir fins que es torni a la normalitat. “Moltes hem hagut de recórrer als serveis i menjadors socials, així com a les xarxes comunitàries que reparteixen menjar. Fins i tot alguns clients ens han hagut de donar un cop de mà” confessa Sabrina Sánchez, representant del sindicat OTRAS. 

“Moltes hem hagut de recórrer als serveis i menjadors socials, així com a les xarxes comunitàries que reparteixen menjar”

Davant dels fets, el suport econòmic és més urgent que mai. “Com a població de risc que som, hauríem de tenir una paga o prestació. Però, és clar, en la situació que ens trobem difícilment podem accedir-hi”, anuncia Saisei Chan. Afegeix també dures crítiques de l’Ingrés Mínim Vital: “És una burla. No cobreix les necessitats d’una mare amb fills, i menys les d’algú que hagi d’enviar diners a la seva família o que hagi de pagar deutes o la hipoteca”. Una circumstància que mostra que hi ha treballadores amb realitats molt complicades. Algunes són immigrants i viuen als clubs perquè no tenen un habitatge. Chan afirma que sense una regulació i cotització és molt complicat poder llogar un pis, no arriben els diners.

Hi ha prostitutes que són mares i han d’alimentar als seus fills i filles i n’hi ha d’altres que, com comenta Saisei Chan, envien gran part dels ingressos als seus països d’origen. Davant d’això, Sabrina Sánchez explica que viuen amb molta angoixa, por i sense veure una solució a curt termini per a les seves situacions. 

La prostitució a Espanya, permesa però no regulada 

A finals d’agost, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, instava les comunitats autònomes a tancar els prostíbuls: “Sense perjudici de la nostra constant lluita contra l’explotació sexual, considero important que s’actuï específicament sobre aquells llocs on s’exerceix la prostitució”, anunciava Montero. Paral·lelament, la ministra demanava que cadascun dels governs autonòmics oferissin “alternatives dignes” per a les treballadores sexuals. 

Tot i això, davant el tancament, la Generalitat no ha proporcionat cap mena d’”alternativa digna”, tal com demanava la ministra Montero. “Totes les mesures que es prenguin per aturar el virus ens semblen adequades. Ara bé, amb les prostitutes s’ha de fer quelcom més que tancar els locals, s’han d’oferir opcions”, assegura Sabrina Sánchez, membre del sindicat OTRAS. La treballadora sexual considera que, mentre persones d’oficis diversos es poden acollir a un ERTO, elles estan “molt per darrere en qüestió de drets laborals”.

“Totes les mesures que es prenguin per aturar el virus ens semblen adequades. Ara bé, amb les prostitutes s’ha de fer quelcom més que tancar els locals, s’han d’oferir opcions”

A Espanya, l’exercici de la prostitució entra dins d’una mena de buit legal en el qual no es pena l’activitat però tampoc es regula. Per tant, el treball sexual es considera una activitat alegal. Aquesta classificació deixa les treballadores sexuals en un estat de desprotecció i on el govern espanyol no les reconeix: no estan regulades i  no tenen contractes ni drets laborals. Només poden accedir a les ajudes emprades pel Pla de Contingència si es declaren víctimes de tràfic o explotació sexual. “Si volem tenir accés a les ajudes, ens hem de classificar com una cosa que no som, víctimes. Som treballadores, però només fan que invisibilitzar-nos” confessa Sánchez. L’Estat no diferencia entre les dones que han estat explotades sexualment i les que treballen en el sector de la prostitució. Fet que estigmatitza i invisibilitza molt més el col·lectiu de dones que volen treballar lliurement en la prostitució.

treballadores sexuals

Manifestació pels drets de les treballadores sexuals. Autor: Sindicat OTRAS

Obligar les treballadores a aturar la seva activitat laboral per la situació de pandèmia, però sense regular-la, pot generar un efecte contrari. Tant Sabrina Sánchez com Saisei Chan estan d’acord que la solució no és prohibir la seva feina, sinó apostar per trobar opcions que no deixin a totes les treballadores desemparades. “Si l’Estat no posa ordre a les nostres situacions, haurem de treballar fora de clubs i locals nocturns de manera clandestina. El nostre ofici serà molt més insegur i el principi sanitari pel qual no ens deixen exercir l’activitat no es complirà” declara Sánchez.

Hi ha treballadores que són mares i han d’alimentar als seus fills i filles, d’altres que, gran part dels ingressos que generen els han d’enviar als seus països d’origen

Saisei Chan opina que el tancament dels prostíbuls, així com la falta de regulació del sector, és una estratègia electoral més. Creu que Unides Podem busca els vots de la classe mitjana, però no soluciona els problemes que tenen els de classe baixa. La treballadora sexual és contundent i confessa que “des del govern la prostitució es tracta de manera superficial i simplista i mai de cara a nosaltres”. 

D’aquesta qüestió també en parla l’activista del Sindicat OTRAS. Explica que elles voten a responsables polítics per tenir veu, perquè se les regularitzi i no trobar-se sense ingressos. D’altra banda, assegura que “l’única cosa que fan és donar-nos l’esquena. No ens responen mai les peticions de reunió que enviem”. Tant ella com Chan estan d’acord que necessiten ser escoltades. “Ara mateix som unes pringades, unes vulnerables i unes supervivents. Demanem una negociació urgent i que es tingui present com vivim i quin és el nostre dia a dia”, demana Sabrina Sánchez.

“Des del govern, la prostitució es tracta de manera superficial i simplista i mai de cara a nosaltres”

Davant els fets, Saisei Chan i Sabrina Sánchez recalquen la necessitat d’una redirecció de la legalitat en l’àmbit de la prostitució; no només per erradicar la precarietat en què es troben les treballadores sexuals, sinó també per posar fi a la tràfic i esclavitud sexual. “Com més drets hi hagi, menys explotació hi haurà”, sentència Saisei Chan.

La prostituta demana també una revisió dels prejudicis als quals es veu sotmès el col·lectiu. “És que la nostra feina no és lícita? Una cosa és que una dona no vulgui exercir-la. Aleshores, evidentment, som les primeres a exigir una alternativa laboral. Però si una persona vol exercir la prostitució, perquè han d’obligar-la a triar una altra ocupació?”, reflexiona Chan. També fa una crida per evitar l’estigmatització de les treballadores sexuals i fomentar una normalització social: “La societat ha de pensar en quines peticions fa i en si beneficien o no la llibertat d’elecció de cada persona. Abans de defensar una posició de manera contundent, hem de tenir en compte totes les situacions”, assegura Saisei Chan. 

Si vols ampliar la informació sobre treball sexual, pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema la temporada passada. També pots llegir l’entrevista a Anneke Necro sobre el teletreball sexual.

Tags:
Mireia Capdevila

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1