LOADING

Type to search

Salut Vida

Les Jornades de Cultura Menstrual ajuden a les dones a viure el seu cicle més sa

Share
Jornades de cultura menstrual

Cartell de les Jornades de Cultura Menstrual. Font: @encuentroculturamenstrual

Malgrat l’ajornament de la segona Jornada de Cultura Menstrual, la plataforma va voler reunir online a les dones per compartir vivències i testimonis de la mà d’expertes en la matèria. L’acte, que es va celebrar el passat 30 de maig (coincidint amb el Dia Internacional de la Higiene Menstrual), tenia l’objectiu de reunir a les dones per compartir una estona i intercanviar punts de vista i aprenendre a través de les ponents. Degut a la crisi del coronavirus la segona Jornada de Cultura Menstrual s’ha vist anul·lada, és per això que des de la plataforma s’ha volgut presidir un acte en les mateixes dates previstes per continuar fomentant l’educació menstrual des de casa. Ara per ara no se sap quan es podrà celebrar la segona Jornada de Cultura Menstrual, però a través de la trobada en línea s’ha volgut continuar l’educació menstrual.

Presidida per María Victoria López i Carolina Ackermann, la trobada virtual va centrar-se en la salut cíclica, que va abordar-se desde diferents perspectives de la mà de tres ponents. L’encarregada de donar inici a l’acte va ser Mónica Richardson, qui va tractar la salut femenina des de la perspectiva xinesa. Entre altres consells, va assegurar  que “el nostre cos físic respon a allò que li diem amb la ment, i això ens empodera“. Una de les principals claus de la Medicina xinesa és la connexió entre el cos físic i el nostre estat emocional. “Hem d’escoltar al cos per tal que es converteixi en el nostre aliat”, afirma.

“Moltes persones que menstruaran no seran dones, i moltes que no menstruaran sí que ho seran”

Després va ser el torn d’Ana Luisa Meza Ferrari, qui va parlar de la relació entre mares i filles durant el procés de la menarquia, que fa referència a la primera menstruació. Relacionat amb aquest tema, va voler fer èmfasi en la diversitat de gènere, tot dient que “moltes persones que menstruaran no seran dones, i moltes que no menstruaran sí que ho seran”. És per això que el procés psicològic pel qual ha de passar-se és vital, ja que el nen o nena ha d’afrontar la seva situació personal amb la màxima estabilitat mental possible.

La creadora del regulador hormonal natural Ginevitex, Ana Vitex, va ser qui va tancar la trobada virtual amb un missatge clar: “la Medicina que es fa avui en dia és una barbaritat”. Per justificar la seva afirmació ha fet apologia a la falta d’escolta dels professionals cap a les pacients i a la forma d’administrar anticonceptius quan quelcom va malament, perquè les pastilles trenquen el cicle natural hormonal i menstrual de la dona.

María Victoria López, coorganitzadora de les Jornades Culturals Menstruals, fa una valoració positiva de l’acte. Reafirma, a més, la utilitat d’aquest, on s’aborda la menstruació i la salut cíclica des de diferents punts de vista, fet que afavoreix a l’autoconeixement i les implicacions d’aquest a la societat. Moltes vegades els senyals físics i psicològics estan influits pel context que vivim. Les jornades poden ajudar a viure el cicle menstrual de forma més sana i col·lectiva“, confirma López.

“Moltes vegades els senyals físics i psicològics estan influits pel context que vivim. Les jornades poden ajudar a viure el cicle menstrual de forma més sana i col·lectiva”

A banda de la celebració de les Jornades Culturals Menstruals, des de la plataforma s’ha realitzat un manifest de Justícia Menstrual, on entre altres qüestions, parlen de la pobresa menstrual. “És un tema molt silenciat i del qual no s’han fet gairebé estudis”, explica la coorganitzadora. A través de la campanya es vol donar visibilitat a la realitat i exigir al govern estatal que redueixi al mínim la taxa de l’IVA en productes d’higiene menstrual, cosa que, malgrat que estava inclosa en les seves propostes, no s’ha acabat de fer:  “Volem que tothom tingui accés a aquests productes”.

Ara per ara, des de la plataforma es vol continuar donant visibilitat a qüestions silenciades, tals com la pobresa menstrual, i fomentant les trobades, per tal de tractar la menstruació en tots els seus àmbits i acabar d’una vegada per totes amb el tabú de la menstruació: “És cert que en els darrers anys s’ha avançat molt gràcies a iniciatives com congressos, xerrades… que parlen sobre cultura i educació menstrual. Però encara s’amaguen les compreses, els tampons… Són petits senyals que encara queden restes de tabú contra els quals lluitar. Igual que des d’organitzacions sense ànim de lucre es reparteixen productes de primera necessitat, volem que s’incloguin els d’higiene menstrual””, assegura López.

Si voleu ampliar la vostra informació sobre la menstruació, podeu escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema.

Tags:
Yaiza Sánchez González

Estudiant de Periodisme a la UAB

  • 1