LOADING

Type to search

Opinió Política Societat

L’assassinat del Samuel sí que és un crim per homofòbia

Share
Manifestació Samuel

Manifestació a Barcelona per l’assassinat de Samuel Luiz. Foto: Mikel Alors

L’any 1936 van afusellar Federico García Lorca per la seva orientació sexual. Fa escassos dies, a mitjans de 2021, han apallissat Samuel Luiz fins a la mort per un motiu homònim. 

La matinada del 3 de juliol en Samuel havia sortit amb les seves amigues. Era la segona nit que l’oci nocturn reobria les portes després de la pandèmia, i en Samuel era fora una discoteca prop del port de A Coruña. Aprofitant els minuts de pausa, una de les tres amigues va decidir iniciar una videotrucada que detonaria la brutal pallissa. 

“Para de grabarnos si no quieres que te mate, puto maricón”, van ser les paraules d’un dels agressors abans de propinar el primer cop de puny. En Samuel, que va contestar l’increpador, va ser agredit per un grup d’almenys set persones. 

El van matar per la seva orientació sexual, i qui digui el contrari duu una bena als ulls opaca de privilegi

En Samuel no es va poder defensar. Tenia 24 anys, era veí de Culleredo i treballava d’auxiliar d’infermeria. El van matar per la seva orientació sexual, i qui digui el contrari duu una bena als ulls opaca de privilegi. 

El delegat del Govern a Galicia, José Miñones, ha assegurat que la investigació continua oberta i que no es pot confirmar “si es tracta d’un crim homòfob o no” perquè encara “no es descarta cap via”. Per la seva banda, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha apuntat que “buscar explicacions a un assumpte absolutament irracional, a un assassinat… No dic que estigui malament, però en aquest moment de consternació i sense conèixer els detalls em sembla una mera especulació”. 

Quinze persones han prestat declaració en una comissaria i la policia ha detingut tres joves, dos homes i una dona, d’entre 20 i 25 anys. Tanmateix, encara no es pot determinar el veritable mòbil del crim. No em digueu que no és per cremar-ho tot

El cas ha despertat la consciència col·lectiva a través de les xarxes socials, i milers de persones van sortir al carrer per manifestar-se. Arreu del país es van convocar concentracions per mostrar rebuig davant l’assassinat d’en Samuel i la creixent onada d’odi i homofòbia. 

L’Observatori contra l’Homofòbia ha comptabilitzat 113 incidències per LGTBI-fòbia des de l’1 de gener de 2021

L’Observatori contra l’Homòfobia, que va organitzar la manifestació de la Superilla de Barcelona, ha comptabilitzat 113 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya des de l’1 de gener de 2021. Personalment, penso que la xifra és, sens dubte, la punta de l’iceberg. L’auge de les forces polítiques feixistes pressiona un govern que no actua fermament. Tot i les mesures preses en favor de la igualtat per al col·lectiu LGTBI, la llei trans encara no és una realitat i les agressions succeeixen cada dia. 

La manifestació a la capital catalana va tenir el seu inici a les vuit del vespre. Múltiples figures públiques van assistir a la lectura del manifest i al minut de silenci, entre elles la consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Vergé i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La concentració estàtica i la seva presència, però, van ser més aviat breus. En menys d’una hora les manifestants, cossos trans i racialitzats, van encapçalar una llarga processó pels carrers del centre de la ciutat. 

El conjunt que es va reunir va caminar per Comte Borrell fins a Paral·lel, Gran Via, plaça Universitat i les Rambles, arribant a la plaça Sant Jaume. Els turistes del Barri Gòtic encenien les càmeres i miraven com si es tractés d’un espectacle. Hi havia algú, fins i tot, que no aixecava la vista del telèfon. I jo, immediatament, vaig pensar que qui és neutral en situacions d’injustícia s’està posicionant al costat de l’opressor. 

Qui és neutral en situacions d’injustícia s’està posicionant al costat de l’opressor

A diferència de Madrid, la protesta barcelonina es va allargar sense incidents. La policia madrilenya es va enfrontar als manifestants i va carregar en tres ocasions de forma desproporcionada. I no sé per què tinc la certesa que una manifestació feixista no hagués obtingut la mateixa resposta. 

#JusticiaParaSamuel és el hashtag que s’ha fet viral per Twitter. Tanmateix, el missatge contra la LGTBI-fòbia no va dirigit a les persones amb mentalitat desconstruïda. El missatge va pels que callen quan l’amic hetero se’n riu del gai de l’escola. Va peIs que voten partits que blanquegen els crims d’odi. I també va per als pares que pensen que l’assetjament és cosa de nens. 

La lluita és diària i no es fonamenta en fets aïllats. Normalitzar l’homosexualitat davant els fills no augmentarà la possibilitat que ho siguin, sinó que evitarà que siguin homòfobs en un futur pròxim. Replantegem-nos una educació més tolerant, informem-nos i, sobretot, deixem de donar espai als individus que fomenten l’odi i la discriminació.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1