LOADING

Type to search

Cultura Societat

La Viquipèdia amaga les dones sota categories masculines

Share
Un telèfon mòbil amb el logotip de la Viquipèdia. Imatge: Pixabay

Un telèfon mòbil amb el logotip de la Viquipèdia. Imatge: Pixabay

Amb un 20% de biografies dedicades a dones, el biaix de gènere de la Viquipèdia en català és evident. En els darrers anys han sorgit diversos projectes per revertir-ho, però aconseguir la paritat és un objectiu encara llunyà. Més enllà de les xifres, la subrepresentació femenina també es manifesta en el llenguatge i la perspectiva de l’enciclopèdia digital. Per visibilitzar els perfils de dones, segons les viquipedistes, incorporar categories femenines seria un pas endavant

“Hi ha diverses anomalies a la Viquipèdia”, explica Mercè Piqueras, membre del col·lectiu Dones amb categoria, la campanya que reclama que les biografies de dones s’agrupin sota categories denominades amb el femení plural. Així, per exemple, a la Viquipèdia, Gemma Mengual apareix a la categoria ‘Nedadors sincronitzats’, on tot són dones. El mateix passa amb ‘Gimnastes rítmics espanyols’ o ‘Feministes barcelonins’, on la majoria dels perfils que s’inclouen són femenins, però això no evita que s’etiqueti amb el masculí genèric.

A la Viquipèdia Gemma Mengual apareix a la categoria ‘Nedadors sincronitzats’, on tot són dones

Les dones queden ocultes perquè s’han d’incloure en categories masculines“, diu Piqueras. Així mateix, tan sols en comptades ocasions es fa servir l’etiqueta en femení. “Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la nostra presència, i al segle XXI aquesta idea hauria de ser inacceptable”, sentencien des de la campanya al manifest Carta oberta a la comunitat viquipedista catalana

A les Wikipedies francesa o anglesa, en canvi, les etiquetes femenines hi són presents des de fa diversos anys. Així, en aquests casos sí que s’hi poden trobar categories com ‘femme archéologue‘ o ‘British women archaeologists‘, respectivament, per referir-se, en aquest cas, a les dones arqueòlogues. Segons explica Piqueras, la classificació en categories facilita la cerca de perfils concrets, al mateix temps que posa en relleu les biografies de dones existents a la plataforma.

“Acceptar que només es poden crear categories en masculí és invisibilitzar la nostra presència, i al segle XXI aquesta idea hauria de ser inacceptable”

De fet, el debat sobre categoritzar (o no) en femení ha estat recurrent a la Viquipèdia en català en els últims deu anys. Incorporar aquesta categorització és una decisió que han d’aprovar tots els editors en una votació, ja que així ho estableix el funcionament intern de l’enciclopèdia digital. 

Segons expliquen des de Dones amb categoria, en aquesta votació hi tenen dret a vot els viquipedistes que durant els darrers tres mesos han fet un centenar d’edicions, entenent per edició des d’una correcció ortogràfica d’un article fins a la redacció d’una biografia completa. Ara bé, en aquest punt, constaten que sorgeix un nou problema: la majoria de viquipedistes són homes, de manera que cada vegada que s’ha posat damunt la taula el debat sobre les categories de gènere, no ha prosperat. 

La majoria de viquipedistes són homes, de manera que cada vegada que s’ha posat damunt la taula el debat sobre les categories de gènere, no ha prosperat

Des de la Viquipèdia en català argumenten que no incorporen categories femenines per criteris lingüístics, d’acord amb l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, on es fa servir el masculí genèric per descriure homes i dones. “A la Viquipèdia el que passa moltes vegades és que usar el masculí genèric és ocultar les dones” defensa Piqueras. Així mateix, assegura que les grans biblioteques de tot el món categoritzen i indexen en femení.

“No és únicament que es categoritzi a les dones en masculí, sinó que moltes vegades és la manera com se les tracta als articles”, afegeix Piqueras sobre el biaix de gènere a la Viquipèdia. En aquesta línia, explica que a vegades en el cas de biografies de dones la primera frase de presentació en comptes de destacar els seus èxits apunta que van ser “esposes de” o “filles de”. Aquest és el cas, per exemple, de l’editora Núria Folch, descrita com “esposa de l’escriptor i editor Joan Sales, germana del metge Albert Folch i Pi i de l’investigador Jordi Folch i Pi”.

“No és únicament que es categoritzi a les dones en masculí, sinó que moltes vegades és la manera com se les tracta als articles”

Amb tot, a banda de Dones amb categoria, hi ha altres projectes com Viquidones, que volen corregir l’evident biaix de gènere de la plataforma. Entre les activitats i propostes que promouen hi ha els espais d’edició social, on s’ensenya a editar la Viquipèdia a dones per tal d’incorporar la seva visió a la plataforma. També existeixen les trobades anomenades Viquimaratons, on s’editen continguts i s’afegeix informació amb perspectiva de gènere. “Es busca que els articles no tinguin el biaix sexista que tenen a vegades”, conclou Piqueras. 

Tags:
Maria Asmarat

Periodista. També estudio Ciències Polítiques a la UPF.

  • 1