LOADING

Type to search

Política Societat

La vaga de fam finalitza amb el registre de la proposició de la Llei Trans per pressionar el bloqueig del PSOE

Share
vaga de fam trans

La vaga de fam trans va ser convocada el passat 10 de març per pressionar el bloqueig que el PSOE ha aplicat sobre l’esborrany de la Llei Trans. Font: arxiu.

El 17 de març ERC, CUP, Más País/Equo i Compromís van registrar la proposició popular de la Llei Trans al Congrés, impulsada per la Federación Plataforma Trans i Euforia Familias Trans-Aliadas. La proposició pressiona el bloqueig que el PSOE va aplicar sobre l’esborrany de la Llei Trans que Igualtat va fer públic el 2 de febrer.

L’enfrontament entre les dues forces del Govern per l’esborrany de la Llei Trans va més enllà d’una tensió evident entre la vicepresidenta Carmen Calvo i Irene Montero. Calvo, exministra d’Igualtat, a banda de perdre el ministeri amb el govern de coalició, també ha estat protagonista de polèmiques declaracions en referència a la lliure determinació de gènere de les persones. Ha utilitzat en comunicats oficials l’expressió “esborrat de les dones” en referir-se al reconeixement de drets de la comunitat trans. Les declaracions de Calvo han estat titllades de trànsfobes per part del col·lectiu i, en els darrers anys, han causat que la majoria de persones LGTBI s’allunyin del paraigua “progressista” del PSOE, el partit que havia estat referent de les identitats dissidents fins que Podemos va aparèixer en el mapa polític espanyol.

Amb el bloqueig del PSOE, representants dels col·lectius trans van iniciar una vaga de fam

El Ministeri d’Igualtat, ara dirigit per Montero, havia posat al centre de la legislatura l’elaboració i aprovació d’una llei per garantir drets igualitaris pel col·lectiu, treballant al costat de les principals organitzacions pels drets trans a Espanya. De fet, l’aprovació de la llei formava part del pacte de govern entre PSOE i Podemos. És per això que després de la presentació de l’esborrany i el consegüent bloqueig dels socialistes, els mateixos col·lectius trans es van organitzar per iniciar una vaga de fam el 10 de març.

Tal com van afirmar les portaveus de les plataformes trans als mitjans de comunicació: “Som perilloses. Ens han tret tant que també ens han tret la por”. Les activistes trans van considerar que la vaga de fam era l’única mesura que els quedava per recuperar el focus mediàtic i forçar un replantejament del bloqueig del PSOE. També van advertir que ja és hora que els socialistes “baixin del bus de la transfòbia”, fent al·lusió al polèmic bus d’Hazte Oír –una associació d’extrema dreta, ultracatòlica i anti-LGTBI– que va circular amb total impunitat pels carrers de Madrid l’any 2018 amb la consigna “Los niños tienen pene, las niñas tienen vagina, que no te engañen”. Enguany, el bus ha tornat a circular amb la consigna #StopLeyTrans i felicitant el PSOE pel seu gir transexcloent.

Les formacions polítiques exigien un compromís públic que la Llei Trans arribaria al Consell de Ministres abans del 23 de març

Només dos dies després de l’inici de la vaga, ERC, CUP, Más País/Equo i Compromís, amb el suport de Junts per Catalunya i Nueva Canarias, van firmar un comunicat exigint al Govern que es tramités l’esborrany com a avantprojecte de llei. Exigien un compromís públic per escrit on es manifestés que la Llei Trans arribaria al Consell de Ministres abans del 23 de març. En cas contrari, van comunicar, registrarien la proposició de llei dels col·lectius el 17 de març.

Així ho van fer, no van aconseguir cap compromís signat pel Govern i la prioritat era desconvocar la vaga de fam, que posava en greu risc la integritat física i mental de les seves participants. Per altra banda, el Ministeri d’Igualtat havia denunciat el PSOE fins a dues vegades per impedir l’entrada de la llei a la Comissió General de Secretaris de l’Estat i Subsecretaris, la reunió prèvia a la celebració de cada Consell de Ministres. Amb tot, la Moncloa va afirmar que el retard es devia a l’estudi del text per dotar-lo de seguretat jurídica.

La Federación Plataforma Trans i Euforia Familias Trans-Aliadas van fer èmfasi en el fet que Unidas Podemos no ha donat suport a la proposició de llei

El 17 de març tant la Federación Plataforma Trans com Euforia Familias Trans-Aliadas celebraven el registre de la seva proposició de llei, tot i que van fer èmfasi en el fet que no havien rebut el suport de Unidas Podemos. La formació morada defensa que la via per tramitar més àgilment la Llei Trans és a través del Ministeri d’Igualtat.

La proposició de llei registrada pels col·lectius trans es basa en l’esborrany d’Igualtat, però s’hi inclouen quatre apartats nous:

      Les persones de gènere no binari comptarien amb una tercera casella específica en el marcador relatiu al sexe registral. En l’esborrany d’Igualtat s’havia mencionat l’opció de deixar en blanc les dues opcions “home” o “dona”. Amb tot, no s’especificava cap categoria per a les persones no binàries.

    Les persones migrades tindrien dret a tramitar el canvi de sexe en el Registre Civil sense haver de justificar que en el seu país d’origen no poden dur a terme el canvi o que són víctimes d’una persecució per la seva identitat de gènere. En l’esborrany d’Igualtat sí que s’havien de justificar els dos requisits que Mar Cambrollé, presidenta de la Federación Plataforma Trans, ha qualificat de “discriminatoris, ja que la determinació del gènere no hauria de tenir condicionants”.

      L’avortament seria accessible a totes les persones trans amb possibilitats de quedar-se embarassades. L’esborrany d’Igualtat només especificava que les persones trans gestants tindrien dret a la reproducció assistida.

      Donar subsidis als majors de 65 anys, una generació que, tal com diuen les portaveus de la proposició de llei, “l’Estat, per acció o omissió, els ha impedit estudiar i treballar”. Moltes de les persones s’han vist obligades a prostituir-se i han hagut de viure en condicions molt precàries. Amb tot, el subsidi només aniria dirigit a persones que no rebin cap altra pensió i que acreditin una situació econòmica de vulnerabilitat.

Així mateix, la comunitat trans pretén lluitar per uns drets que qualifiquen d’igualitaris respecte a la resta de la ciutadania espanyola. El dia 31 de març va ser el Dia de la Visibilitat Trans i es van convocar diferents mobilitzacions per exigir amb urgència l’aprovació de la Llei Trans, garantir el dret a transitar a tot el territori, la despatologització, la Renda Bàsica Universal, drets laborals, la derogació de la Llei d’Estrangeria i el dret a la salut.

Tags:
Núria Cugat Tarridas

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1