LOADING

Type to search

Cultura

La realitat i el mite de les dones amazones

Share
Dona amazona

Representació dones amazones. Font: clinicaunr

Guerreres nòmades a cavall que van viure durant tot un mil·lenni, armades amb espases i que suposadament es tallaven el pit dret per poder dominar millor el tir amb arc. Aquestes són algunes de les moltes característiques que envolten a les nostres següents dones rellevants: Les Amazones

Segurament alguna vegada heu sentit a dir “Ets forta i valenta com una amazona!”, però sabeu realment qui eren i on se situaven? I el més important: Què hi ha de cert o de mite en la seva història? Són moltes les incògnites que es poden generar al voltant d’aquestes dones. 

Com tot a la història, hi ha múltiples punts de vista, historiadores i historiadors que veuen tots els anys transcorreguts des d’una perspectiva diferent. A més, a la seva existència se li suma el relat mitològic, amb escrits d’autors grecs com: Homer, Estrabó o Heròdot

Excavació de Davis Kimball

Excavació de Davis Kimball

Amb el nom d’Amazones o no, el que és segur és que van existir societats nòmades de dones guerreres. Al llarg del temps, gràcies a les millorades tècniques d’arqueologia, s’han trobat nombroses restes pictòriques i  escrites que mostren la seva existència. Una de les proves arqueològiques que tenim per corroborar-ho és el treball de l’arqueòloga californiana Jeaninne Davis Kimball. Entre el 1994 i el 1995 va trobar 50 sepulcres al sud de Rússia amb esquelets de dones enterrades amb les seves armes. Els ossos que es van trobar tenien fractures que afirmen que aquestes dones rellevants van lliurar nombrosos combats

L’origen del terme“Amazona”

El concepte amazona, igual que la seva història, pot tenir més d’un origen. Entre els grecs clàssics, la paraula rebia una etimologia popular que considerava que “amazona” (a+mazos) significava “sense mama”, és a dir “sense pit”. No es coneix del cert que ho fessin realment, però tradicionalment es creu que aquest col·lectiu de dones es tallaven o cremaven el pit dret per millorar la seva destresa a l’hora de fer servir l’arc, el seu característic instrument de lluita. Però això no es pot comprovar, ja que, a totes les representacions artístiques, aquestes dones rellevants, surten amb ambdós pits. Un altre origen etimològic, molt considerat, ens arriba de la llengua persa antiga, el sànscrit, en ella, la paraula “amazona”, significa “guerrera”. 

Coses que no sabies i són relats que envolten les amazones

– Sobre el seu origen geogràfic, són moltes les historiadores i historiadors que situen aquestes guerreres en diferents punts del mapa. Àsia Menor, Àfrica, Turquia, el mar Negre i el Caspi, Egipte o fins i tot Líbia i Albània. 

– Alguns relats mitològics i històrics afirmen que aquestes dones vivien en societats matriarcals sense homes pels voltants. Per mantenir viu el seu llinatge i no extingir els seus col·lectius, un cop a l’any organitzaven incursions sexuals als pobles veïns. Els nens que naixien eren suposadament enviats amb els seus pares i les nenes, en canvi, es quedaven amb elles i eren educades en el tir amb arc, el domini del cavall i la guerra. 

– Alguns dels mites més famosos que les envolten expliquen que la reina de les Amazones, Hipòlita, va ser morta pel conegut Hèrcules. Altres expliquen que les Amazones van formar part de la tan famosa guerra de Troia. 

– La protagonista de la pel·lícula “Wonder Woman” (2017) de DC Comics és considerada princesa de les amazones. La seva vestimenta i el seu caràcter guerrer són algunes de les característiques que Wonder Woman adopta de les dones amazones. Una altra pel·lícula on la seva protagonista recorda una amazona és “Brave” (2012) de Disney Pixar on la princesa Mérida es converteix en una gran dominadora de l’arc i les fletxes. 

– Al món de l’art s’han representat moltes vegades dones guerreres que lliuraven grans combats, malgrat que potser no eren concretament les Amazones. A l’exterior del Museu d’Orsay de París, per exemple, podem veure sis grans estàtues que representen els continents. Dones que estan representades amb armadures, arcs, fletxes, llances i més objectes bèl·lics que poden al·ludir a dones guerreres o les Amazones. Altres representacions pictòriques són “La batalla de les Amazones” (1873) d’Anselm Feuerbach, “Amazona” (1904) de Hans von Stuck o “El combat de les Amazones” (1618) de Rubens.

El riu Amazones deu el nom a les dones amazones?

Com totes sabem, a Sud-amèrica trobem un dels rius més importants del món que dóna vida a la nombrosa quantitat de fauna i vegetació que l’envolta. El conquistador espanyol Francisco de Orellana va ser el primer europeu a navegar el riu fins a la seva desembocadura el 1541 i el va batejar amb el nom d’Amazones. La història explica, que durant la navegació, Orellana va perdre un ull i al tornar a Espanya va explicar que havia estat degut a que les seves naus havien sigut atacades per dones guerreres. D’aquesta manera, Orellana va voler recórrer a l’obra de l’escriptor grec Homer per anomenar el riu d’aquesta manera. Segons l’obra, les dones guerreres van lluitar contra els coneguts Hèrcules i Aquil·les de la guerra de Troia. 

Totes elles van ser tant una gran realitat, com un gran mite, però el cert és que, sigui veritat o mentida, la seva història permet mostrar a les societats que no només els homes són capaços de fer servir una arma, de lliurar guerres i de ser valents i forts. Que quedi clar, homes, que les dones també en saben “d’aquestes coses”.

Tags:
Mireia Capdevila

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1