LOADING

Type to search

Salut

La lluita per desestigmatitzar el VIH fomenta l’erradicació de l’epidèmia

Share
Mural VIH

Mural de Keith Haring sobre el VIH/SIDA a Barcelona. Font: MACBA

Tot i que les proves de detecció del VIH són gratuïtes i anònimes, un 47,6% dels diagnòstics són detectats de forma tardana, segons el darrer informe Vigilancia epidemiológica del VIH y SIDA en España del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Assabentar-se tard d’una malaltia redueix significativament la qualitat de vida del pacient, i tot a causa de l’estigma que pateixen les persones afectades pel virus.

L’1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida. Una malaltia que, malgrat que no té cura, permet als seropositius viure vides llargues i productives. En aquest dia reivindicatiu, els col·lectius denuncien la discriminació que pateixen els afectats i la desinformació generalitzada dins la societat. Tenir el VIH (Virus de la Immunodeficiència Humana) no és el mateix que tenir la sida (Síndrome de la Immunodeficiència Adquirida). Es pot tenir el VIH dins el cos i poder-lo contagiar, però no desenvolupar símptomes si es detecta amb temps i s’inicia el tractament. 

Més del 80% dels casos són per transmissió sexual

L’infecció és més freqüent en homes que en dones, la franja d’edat dels casos es troba entre els 25 i els 39 anys, i més del 80% són per transmissió sexual. La discriminació cap a les persones infectades neix cap a la dècada dels 80, quan s’associava la sida als homosexuals, als drogodependents i a la prostitució, tal com es mostra en la sèrie estatunidenca Pose.

Les conseqüències de la serofòbia

Tal com la mateixa paraula indica, la serofòbia és la por i el rebuig irracional cap a les persones amb VIH. La presidenta del Comitè 1 de Desembre, Mercè Meroño, explica que “hi ha enquestes que demostren que hi ha percentatges elevats de gent que li fa por, desconeix o seria capaç de discriminar per aquest motiu.” El Comitè 1D és una plataforma unitària d’ONG de Sida de Catalunya i té com a objectiu erradicar l’estigma i ajudar a totes aquelles persones infectades que tenen consultes o necessitats. Per aconseguir-ho, promouen tota mena de campanyes de sensibilització i incideixen en política per tal de generar canvis socials i legals.

A més de patir discriminació entre la societat, les persones seropositives també s’enfronten a barreres de tipus laboral i administratiu. Meroño incideix en la urgència de crear mecanismes que eliminin les pràctiques discriminatòries a les empreses. L’historial mèdic dels treballadors és confidencial, però tot i això les companyies opten per descartar persones amb el virus. La presidenta declara que “a vegades aconseguir una plaça no és el problema, sinó la necessitat de moltes visites mèdiques. Si l’empleat s’absenta, pot ser que les feines no els durin gaire i que agafin a una altra persona.”

“Han de tenir els mateixos drets que qualsevol altra persona i poder accedir a qualsevol feina amb total garantia”

L’any 2014 el Govern de la Generalitat va firmar un Acord Nacional i es va comprometre a prendre accions per afrontar l’epidèmia del VIH. No va ser fins al desembre de 2019, però, que el Parlament de Catalunya va aprovar el Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH. Amb el pacte es vol canviar la percepció del VIH, vèncer la serofòbia i assegurar que tothom pugui obtenir els mateixos recursos i prestacions. Meroño afirma que “han de tenir els mateixos drets que qualsevol altra persona i poder accedir a qualsevol feina amb total garantia”.

Un 18% de les persones que presenten el VIH desconeixen que estan infectades

Segons l’informe, el 2018 hi va haver més de 3.200 nous diagnòstics de VIH al territori espanyol. No obstant això, l’estudi La infección por el VIH en España en 2019 de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria estima que un 18% de les persones que presenten el VIH desconeixen que estan infectades. Els prejudicis i els mites sobre la malaltia provoquen que la gent eviti fer-se la prova, rebutgi el tractament o gestioni emocionalment pitjor un resultat positiu.

L’objectiu d’ONUSIDA pel 2020, tanmateix, era aconseguir el 90-90-90, és a dir, que el 90% dels infectats coneguin el seu estat; que el 90% dels diagnosticats rebin teràpia antiretroviral; que el 90% de les persones que reben la teràpia tinguin supressió viral. 

La gestió emocional del diagnòstic

Els seropositius corren un risc més alt de desenvolupar malalties mentals i en moltes ocasions pateixen depressió i ansietat. Segons ONUSIDA, alguns estudis realitzats el 2018 calculen que la prevalença del VIH entre persones amb trastorns greus pot ser entre 1,5% a Àsia i fins a un 19% a Àfrica. Sovint la salut mental es deixa de banda, però és tant o més important que la física.

El curtmetratge Estigma, del director madrileny David Velduque, reflexiona sobre la presó interna que construeixen les persones amb VIH per por al rebuig social. El film s’encasella en el gènere de terror i tracta la serofòbia i la intolerància. Estigma s’uneix a altres capítols de la segona temporada de la websèrie Indetectables, un projecte multidimensional de lluita contra la discriminació LGTBI+ de l’Asociación Apoyo Positivo.

La presidenta del Comitè 1D declara que tot i que hi ha molta preocupació per aconseguir els tres criteris 90-90-90, hi ha una manca important de dades. No se sap amb exactitud quanta gent amb VIH necessita ajuda psicològica o té dificultats laborals, però és un volum important. Meroño sentencia que “hem de crear mecanismes perquè puguin opinar i nosaltres donar resposta”.

Malgrat que en xifres globals més homes que dones pateixen el VIH, elles tenen més probabilitats de sofrir violència i una violació dels seus drets sexuals i reproductius. Segons ONUMujeres, en almenys 14 països hi ha hagut casos d’esterilització forçada i d’avortament obligat en dones seropositives. 

Així mateix, un estudi realitzat a Sud-àfrica va concloure que la relació entre violència dins una parella i el VIH era més forta quan existia una conducta controladora i una alta prevalença del virus. En els països del tercer món milions de dones es veuen obligades a contraure matrimoni abans de la majoria d’edat, limitant el seu accés a informació sobre la prevenció i al poder de protegir-se.

L’1 de desembre es reivindica tot això i més. És important prendre consciència de la realitat que viuen les persones amb VIH, ja que tot i patir una malaltia, la majoria poden viure una vida normal i són tan vàlides com qualsevol altre. Informar-se és la clau per comprendre millor el que els envolta, i la societat necessita obrir la ment i deixar enrere els vells i erronis estereotips sobre el virus de la immunodeficiència humana.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1