LOADING

Type to search

Sin categoría Societat

La commemoració del ‘Pride’ arriba a Barcelona amb l’Orgullosa

Share
l'Orgullosa

Cartell de l’Orgullosa del 2022. Font: Ajuntament de Barcelona.

Tot i que la comunitat LGTBQIA+ fa tasques de visibilització i lluita per la igualtat d’oportunitats durant tot l’any, les reivindicacions prenen més força durant el mes de juny, ja que el 28 es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTB. Enmig del context de protesta i festivitat, el Centre LGTBI de Barcelona ha organitzat l’Orgullosa, una sèrie d’activitats culturals i socials que s’han dut a terme als districtes de la ciutat comtal.

“La intenció és mostrar com Barcelona ha estat pionera en la defensa de la diversitat sexual i de gènere i com volem perpetuar aquest model. Ens mostrarem orgullosament diverses”, explica una de les comissàries de l’esdeveniment, Sarai Cumplido. Així, l’objectiu de l’Orgullosa és promoure la defensa dels drets i llibertats del col·lectiu i combatre la LGTBQIA+fòbia. Per això, han vetllat per incloure la diversitat sexual i de gènere al complet a través d’una òptica interseccional. “Sense caure en tòpics, volem crear un espai segur i divers on tothom s’hi senti representat”, insisteix Cumplido.

L’Orgullosa s’ha dissenyat a través d’una perspectiva interseccional i intergeneracional

Un dels reptes era trencar els límits de la centralitat de Barcelona, on solen acollir-se la major part d’actes, i traslladar les activitats a la perifèria. D’aquesta manera, les 21 jornades programades s’han repartit entre els districtes d’Horta-Guinardó, l’Eixample, Sant Andreu, Sarrià, les Corts, Sant Martí, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia i Nou Barris. 

Alguns exemples dels esdeveniments són l’obra teatral “Qué locura enamorarme yo de ti… o cómo sobrevivir al poliamor”, de Gabriela Wiener i Mariana Althaus, o la projecció i col·loqui de la pel·lícula  “Ver a una Mujer”, amb la presència de la directora, Mònica Rovira.

L’agenda culmina amb uns focs artificials: la Gala de l’Orgullosa, un concert que compta amb la participació de més d’una desena d’artistes i grups musicals queer, entre els quals es troben Roba Estesa, Ketekalles, Baobae Boy Band o Flamenco Queer. Sota la direcció artística de Montdeutor, el show comptarà amb tres actes i una sorpresa final.

Font: Ajuntament de Barcelona.

L’acte se celebrarà a un escenari a l’Anella Olímpica de Montjuïc el mateix 28 de juny a partir de les 17.00. Malgrat que l’entrada és gratuïta, s’haurà de respectar l’aforament. D’acord amb la comissària Sarai Cumplido, el públic al qual s’adreça la jornada és heterogeni, perquè s’ha planificat amb una mirada intergeneracional i transversal. “Jo aniré amb la meva mare i la meva filla. Tothom, sigui de la comunitat o no i independentment de l’edat, és més que benvingut!”, exclama.

Un dels punts forts, d’acord amb la comissària Ester Martina, és la diversitat d’artistes queer en la cartellera. “Teníem clar que volíem contactar amb aquesta mena de professionals”, destaca. Gràcies a la decisió, el concert s’ha convertit en un punt de sinergia entre artistes amb orientacions i identitats sexuals diverses.

Sarai Cumplido: “Amb l’Orgullosa volem crear un espai segur on tots els col·lectius se sentin representats”

Més enllà del caràcter festiu a favor del col·lectiu LGTBQIA+, l’Orgullosa té un component polític, com afirma Sarai Cumplido, “de donar espai i veu a diversos col·lectius en el panorama cultural”. Així mateix, cal destacar que les jornades són més que una proposta institucional. “De fet, és una plataforma on la ciutadania i les entitats que ja treballen en la promoció de gènere tenen un forat per potenciar el discurs i acompanyar-nos en el procés de reivindicació i memòria històrica“, aclareix la comissària Sarai Cumplido. Per tant, no es busca una apropiació de la commemoració del l’Orgull, sinó estrènyer llaços entre els membres i els agents de la comunitat.

Ara per ara, com valoren les comissàries, el feedback de la iniciativa ha estat positiu. “Estem satisfetes amb l’acollida. Tot està despertant bones crítiques”, valora Ester Martina. Sarai Cumplido opina que, en part, l’èxit es deu a la hiperconnectivitat de les activitats, que estableix un relat que culmina amb la Gala de l’Orgullosa. Per tant, el concert és el punt àlgid d’una sèrie de jornades que, amb motiu del mes de l’Orgull, posen en el punt de mira la diversitat sexual i de gènere, creant un espai segur per celebrar i reivindicar una lluita diària.

Tags:
Yaiza Sánchez González

Estudiant de Periodisme a la UAB

  • 1