LOADING

Type to search

Cultura

Judit Neddermann impulsa el Festival Floral amb un cartell exclusivament femení

Share
Judit Neddermann

Judit Neddermann impulsa el Festival Floral per donar visibilitat a les artistes catalanes, en totes les seves disciplines. Font: tallerdemusics.com.

Judit Neddermann, una de les cantautores més rellevants del panorama català, ha unit forces amb l’artista Martí Sancliment per a tirar endavant un festival amb perspectiva de gènere. El Festival Floral tindrà lloc entre Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt els dies 20, 21 i 22 de maig. El més destacable de la programació és que el cartell està compost exclusivament per iniciatives liderades per a dones, entre elles, Clara Peya, Núria Graham i Rita Payès.

Neddermann, originària de Vilassar de Mar, juntament amb el seu amic Martí Sancliment, originari de Vilassar de Dalt, tenien l’ambició de tirar endavant un projecte que unís els dos pobles. “Tot i que comparteixen nom, estan molt desconnectats”, afirma la cantant. Per altra banda, si s’endinsaven amb el projecte del festival, volien que la proposta anés d’acord amb els seus principis polítics i ètics, els quals estan estretament lligats amb les premisses feministes. És per això que van decidir apostar per un cartell liderat al cent per cent per dones.

“Creiem que, lamentablement, encara és molt necessari forçar la visibilitat de dones artistes” – Judit Neddermann

“Creiem que, lamentablement, encara és molt necessari forçar la visibilitat de dones artistes”, explica Neddermann. La compositora també afegeix que l’objectiu que prima en la indústria musical és la paritat. Tot i això, ningú es planteja mai un cartell d’un festival amb una presència femenina més elevada. A més, la cantant també s’esforça a recalcar que el Festival Floral no únicament se centrarà a impulsar cantants, sinó també a dones d’altres disciplines artístiques.

Nedderman és conscient que les artistes convidades enguany són cares molt conegudes dins del món artístic català. “És la primera edició del festival i costa molt d’arrencar. Per això necessitem que vinguin el màxim de persones possible”. Amb tot, la seva idea és que, amb els anys, el Festival Floral vagi creixent fins que es pugui convertir en “un espai on qualsevol dona que estigui iniciant un projecte o que ja el tingui consolidat però li costi trobar espais on desenvolupar-lo, pugui venir i sentir-se com a casa seva”.

L’embut que han de passar les artistes per aconseguir visibilitat continua sent injustament estret

Judit Neddermann també recalca la seva posició de privilegi dins la indústria musical actual. Sap que compta amb el suport del seu públic i també amb el ressò per part dels mitjans de comunicació. Per això, la motiva el fet de poder ajudar a altres companyes que no compten amb el mateix altaveu que ella. Vol evidenciar que les cares visibles música catalana “no són quatre escollides”, però que l’embut per aconseguir visibilitat per a totes continua sent injustament estret.

Finalment, l’artista destaca el doble vessant del festival. En primer lloc, l’aspecte polític, ja que la tria del cartell mostra una clara reivindicació feminista. En segon lloc, també recalca que la possibilitat artística del Festival Floral no s’encasella en la música, sinó que “intenta obrir l’espectre i pretén que la gent hi confiï com a un lloc on conviuen propostes artístiques molt interessants i de qualitat”.

El Festival compta amb un vessant política i amb una possibilitat artística més enllà de la música

El Festival Floral, encapçalat per Judit Neddermann i Martí Sancliment se celebrarà a Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt del 20 al 22 de maig. La forta càrrega política del projecte ve marcada pel seu cartell exclusivament femení. A més, també obrirà possibilitats a artistes emergents dins del panorama català en les seves futures edicions.

Tags:
Núria Cugat Tarridas

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1