LOADING

Type to search

Cultura

Itziar Castro: “Gràcies al meu físic he tingut més possibilitats perquè no hi ha tantes dones com jo”

Share
Itziar Castro

Itziar Castro a l’acte final de la manifestació del 8-M de 2019 a Barcelona. Foto: Nerea Gastón

L’actriu Itziar Castro es va donar a conèixer gràcies a la pel·lícula Pieles, per la qual va estar nominada al Goya a Millor Actriu Revelació. Darrerament ha participat en la película Campeones i ha encarnat el paper de Goya a la sèrie Vis a Vis.

Als deu anys, veient Mar i Cel, vas decidir que volies dedicar-te a aquest món, ja t’agradaven les arts des de petita? 

Jo volia ser actriu abans de veure Mar i Cel. Amb cinc anys ja em posava davant la televisió i li deia a la meva mare: “Jo vull ser artista!”. Però, amb deu anys vaig començar a ser més conscient de la passió que tenia. Se’m va posar la pell de gallina en veure algú actuant i cantant. Jo també volia crear aquella sensació.

La teva trajectòria professional ja acumula vint-i-sis anys. Què en destacaries?

Una carrera s’ha de destacar amb un tot. Sóc qui sóc perquè fa vint-i-sis anys em van donar la meva primera oportunitat. He arribat fins aquí perquè he passat per diverses situacions en la meva vida. Si he de destacar alguna cosa, em quedo amb tres projectes on hi ha un abans i un després. En primer lloc, el meu paper a Pieles. El destaco per tot el que va implicar la nominació al Goya en l’àmbit professional. En segon lloc, Matar a Dios perquè he sigut productora associada i vaig tenir un paper molt diferent dels que havia fet fins al moment. I finalment, Vis a Vis m’ha aportat un gran reconeixement internacional.

“Fins fa molt poc només em trucaven quan al guió posava ‘gorda’”

En aquesta trajectòria has notat un canvi en els papers que t’han donat o sempre han estat lligats al teu físic?

Hi ha hagut un abans i un després en el moment en què m’he fet coneguda, com també li va passar a Carmen Machi. Aquest fet ajuda. Fins fa molt poc només em trucaven quan al guió posava ‘gorda’. Això no m’ha anat malament, tot el contrari. Gràcies al meu físic he tingut més possibilitats perquè no hi ha tantes dones com jo. D’altra banda, hi ha menys personatges amb físics específics. També he pogut fer diferents gèneres com comèdia, drama, terror o cabaret. Aquest és un avantatge en comparació amb companyes actrius, no m’han etiquetat en un únic gènere com a elles.

Quin va ser el primer paper que et van donar deslligat al teu físic?

El paper de Matar a Dios me’l van donar perquè els directors van creure que jo era una actriu que podia fer-ho i que no importava el físic. Quan em van enviar el guió vaig pensar que s’havien equivocat perquè no posava ‘gorda’ enlloc. Em van dir: “i què?” Això és una aposta que van fer en aquell moment. Als guions hi ha una descripció física dels personatges i els directors de càsting se centren en això per seleccionar els actors i actrius. De vegades, aquesta descripció física no està, com va passar amb el personatge que em van donar a Matar a Dios. Allò arriscat o diferent és que un director de càsting em truqui a mi tenint-me en compte com una actriu més.

Itziar Castro i el repartiment de Vis a Vis. Fox. 

Itziar Castro i el repartiment de Vis a Vis. Fox.

Creus que s’està produint un canvi pel que fa al físic de les dones al cinema?

Sí, jo crec que estan canviant les coses. No només perquè a mi em donen més oportunitats per ser qui sóc, sinó també perquè s’està demostrant que sèries com Vis a Vis, on hi ha personatges molt diferents pel que fa a la raça, l’orientació sexual o la religió, estan funcionant. A més, és necessari perquè el món audiovisual, el cinema i la televisió són un reflex de la vida quotidiana.

En un futur, et veus com a directora?

He dirigit teatre i alguna peça audiovisual breu. També he escrit. Les ganes no en falten però crec que encara no és el moment.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

#fanart by @_lidiallamas #art #naked #desnudo #xxl #woman #itziarcastro #boteriana #arte #ilustracion #artchallenge

Una publicación compartida de Itziar Castro (@itziarcastro) el

Sovint et critiquen pel teu físic a les xarxes socials. Un exemple és un dels teus últims posts a Instagram durant aquest confinament. Però, sempre aconsegueixes que no t’afecti, com ho fas?

Des de petita he rebut insults. És una cosa que va amb mi, m’he acostumat. En aquest moment, aconsegueixes donar-li la volta. És curiós perquè jo també era molt líder, sempre era la delegada de la classe. Per això també m’han criticat. He tingut la sort de tenir una família meravellosa que sempre ha estat al meu costat i m’ha deixat ser lliure. Jo em sento molt bé amb mi mateixa. Em sento realitzada perquè he aconseguit els meus somnis i el segueixo aconseguint. El fet de sentir-me realitzada fa que la frustració no existeixi. Qualsevol crítica pel meu físic no m’afecta perquè sóc una persona feliç.

“El fet de sentir-me realitzada fa que la frustració no existeixi”

Amb el confinament actual, els rodatges en els que participaves s’han aturat. En un context d’inestabilitat econòmica propi dels actors i actrius. Com creieu que serà la tornada a la normalitat?

Per a nosaltres és un comú denominador el fet de sempre estar a la corda fluixa, econòmicament parlant. Nosaltres vivim en un món d’inseguretat laboral, no tenim feines fixes i no sabem quant cobrarem. Tot i això, abans teníem la via per a trobar noves feines. Ara aquesta via no la tenim. Les arts escèniques, en general, seran el més difícil de recuperar en l’àmbit econòmic. Molta gent de la cultura si no treballem, no cobrem. A altres oficis la gent pot demanar l’atur o ajudes, a les arts no sempre. A vegades, els contractes són d’altes i baixes. D’altres, no hi ha contractes o “anem a taquilla”. No sabem com seran els rodatges, les obres de teatre, els concerts, les exposicions, etc. a partir d’ara. És una nova realitat que no hem viscut i que ningú té la clau encara. Es preveu un moment complicat per aixecar-nos i poder viure.

Pots recuperar l’entrevista a Itziar Castro al programa sobre Dones i Cinema d’Onada Feminista, així com l’entrevista a l’actriu Natalia de Molina.

 

Tags:
Andrea Salazar Steindorff

Periodista | Redactora web i creadora de continguts a Onada Feminista. També a SER Catalunya. He après a l'Info K de TV3 i a Feminismes a Ràdio 4 de RNE

  • 1