LOADING

Type to search

Opinió Salut

I tu, et masturbes?

Share

masturbació

No és nou dir que el sexe i la masturbació són dos dels temes més tabú en la majoria de les societats del món. Primer de tot, el sexe sempre ha estat vist com a un acte reproductiu per a les dones, que han quedat relegades al paper de mestressa de casa i de procreadora al llarg de la història.

Parlar de sexe i masturbació sovint es converteix en un tema de conversa incòmode. Un tema del qual s’evita parlar-ne sobretot entre el col·lectiu femení. Però per què passa això? És que les dones no es masturben? La manera com les dones viuen la masturbació no té res a veure a com ho fan els homes. Moltes vegades ens hem trobat en una conversa en què un noi diu que es masturba i, en aquell precís moment, tots els nois diuen la seva (i a veure qui la diu més grossa). Però què passa quan les noies parlen sobre masturbar-se elles mateixes? Us ho heu plantejat alguna vegada?

Estudis que retraten el tabú de la masturbació

Existeix una evident diferència entre la quantitat de persones que practiquen la masturbació masculina i la femenina. Segons l’estudi “Students: Gender Differences and Similarities” realitzat per tres investigadors confirmen que el 85,5% de dones admeten que es masturben, per darrere del 98.9% d’homes. Realment, no hi ha una diferència gaire marcada.

Un dels problemes amb què topen els estudis sobre el comportament d’un col·lectiu és que els resultats no són exactes. És complicat que tothom sigui completament sincer sobre la seva intimitat, encara que la resposta respecti l’anonimat.

En comparar aquest estudi, publicat l’any 2016, amb d’altres anteriors al 2000, observem que es produeix un canvi significatiu provocat per dos factors. Una mentalitat més oberta i liberal dels països centreeuropeus i la perspectiva que es pren a l’hora de tractar la sexualitat. Es tracta d’una perspectiva que respecta les bases del feminisme i que defensa la igualtat entre les persones.

Si traslladem aquest fet a les grans pantalles, seríem capaces d’esmentar una pel·lícula en què la sexualitat és normalitzada? Donc, per exemple, l’oscaritzada pel·lícula romàntica del 2017, La forma del agua, dirigida pel cineasta Guillermo del Toro. Mostra la masturbació femenina com a part d’una acció quotidiana de la protagonista, fet poc comú en la indústria cinematogràfica. Del Toro exposa una sexualitat femenina sense prejudicis, lliure i completa.

La masturbació femenina està normalitzada?

Una mentalitat feminista que es propaga dia rere dia, els canvis socials i la visibilitat dels drets de les dones ens poden fer pensar que ens trobem davant d’una educació sexual igualitària, però la realitat no és així. La pornografia masclista gira a l’entorn de l’espectador cis i crea desigualtats entre gèneres i mancances en l’àmbit educatiu que comporten, entre d’altres, a la invisibilitat de la sexualitat femenina.

Algunes especialistes com la periodista Noemí Casquet o la coach experta en sexualitat, Andrea Aguilar, difonen aquesta educació sexual gairebé inexistent en la nostra societat. Però com podríem arribar a tota la població? Amb l’ajut de lleis que promoguin l’educació sexual a les escoles, mitjans de comunicació amb base feminista i finalitat educativa i, sobretot, fomentant la divulgació d’informació sobre sexualitat. Tot i això, no deixem d’informar-nos i documentar-nos. Amb accions individuals podem aconseguir que l’educació sexual arribi a tothom.

Tags:
Paula López Alba

Locutora a Onada Feminista

  • 1