LOADING

Type to search

Internacional Política Societat

Història dels drets de les dones a l’Argentina: avortar per no morir

Share
avortament argentina

Manifestació a favor de l’avortament a Argentina. Foto: Juan Ignacio Roncoroni/EFE

Argentina està a punt de fer història. El 10 de desembre es va aprovar el projecte d’interrupció legal de l’embaràs a la Cambra dels Diputats. Ara queda l’últim bastió, el Senat, que va tombar el projecte l’estiu del 2018, encara que les perspectives són més optimistes que llavors: el president actual, Alberto Fernández, és el primer que ha donat suport a la causa de l’avortament lliure. 

Argentina i l’avortament tenen una història plena d’entrebancs. Al país sud-americà, interrompre l’embaràs és delicte des de l’any 1921, només amb l’excepció d’una violació o de perill per a la salut de la mare. No hi va haver discussió fins als anys 60 i 70, on l’explosió de la revolució sexual i la lluita pels drets civils va dinamitar els poders tradicionals d’arreu del món.

Interrompre l’embaràs és delicte des de l’any 1921, només amb l’excepció d’una violació o de perill per a la salut de la mare

Influenciades per les feministes europees i nord-americanes, les dones argentines van col·laborar per educar-se i organitzar-se, però amb un mur al davant que no tenien la majoria dels altres països on s’emmirallaven. Estaven immerses en una dictadura militar que va comptar amb el suport de l’església catòlica, i això va comportar una retallada dels drets de les dones i un augment de la violència cap al gènere femení. Es van perpetuar milers de violacions i les mesures anticonceptives estaven taxativament prohibides. 

L’any 1983 va tornar la democràcia i un any després es va celebrar per primer cop el 8 de Març. Les manifestants van aparèixer a Plaza Congreso, a Buenos Aires, portant pancartes i cartells que demanaven la despenalització de l’avortament amb lemes com el famós Nosotras parimos, nosotras decidimos. Però la llavor del feminisme actual es planta dos anys més tard, al 86, amb les Trobades Nacionals de Dones, un moviment que segueix vigent. Són autogestionades, pluralistes, transversals i independents. Les Trobades van sorgir de la influència de moviments semblants a tota l’Amèrica Llatina i el Carib. 

Les manifestants van aparèixer a Plaza Congreso, a Buenos Aires, portant pancartes i cartells que demanaven la despenalització de l’avortament

Les dones van començar a organitzar-se, a conèixer els problemes de les seves veïnes, companyes d’escola, mares, germanes. Es trobaven i convivien durant alguns dies i debatien sobre qüestions feministes, entre les quals es trobava l’avortament. Compartien espai i s’educaven elles mateixes, allunyades dels sermons paternalistes de l’església i la societat masclista. 

El sentiment de lluita i sororitat va propiciar que l’any 1992 arribés a la Cambra dels Diputats el primer projecte de llei d’anticoncepció i legalització de l’avortament. Només un diputat hi va votar a favor. Els poders catòlics i tradicionals van contraatacar dos anys més tard, al 94, fent que Carlos Menem tornés al poder. Menem va acabar imposant per decret el Dia del Nen per Néixer, celebrat el 25 de març. Aquest gest va ser rebut com una declaració per part del govern que deia que la vida començava amb la concepció i que, per tant, l’avortament era un assassinat. 

Les dones van començar a organitzar-se elles mateixes, a conèixer els problemes de les seves veïnes, companyes d’escola, mares, germanes

En una Trobada Nacional de Dones celebrada a Rosario el 2003, milers de feministes van votar de manera simbòlica a favor de poder avortar lliurement. Les seves veus van ressonar pels carrers de la ciutat alhora que s’organitzaven per dur a terme diversos actes i accions per visibilitzar la lluita. La majoria de les presents eren treballadores de dos empreses amb gran pes a l’Argentina, i van deixar palès que la lluita pels drets de les dones era cosa, majoritàriament, de la classe obrera. 

Aquest és l’antecedent directe de la Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament, que va reunir més de 300 agrupacions feministes i va redactar el projecte de llei que va arribar al Congrés l’any 2018, i també el que hi ha arribat ara. 

El lema Educación sexual para decidir, anticonceptivos para no avortar, avortar para no morir té més força ara que mai, a punt de prendre sentit si el Senat aprova la llei el proper 29 de desembre. Després de molts intents, el país d’Eva Perón, la marea verde i las Abuelas de Mayo està a un pas de garantir drets fonamentals a homes i dones de manera igualitària. 

Si vols saber més sobre l’avortament a Argentina, pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar a la interrupció de l’embaràs.

Tags: