LOADING

Type to search

Cultura

Henar Álvarez: “He sentit pressió per treure contingut perquè em faltava aire i inspiració durant el confinament”

Share
Henar Álvarez

Henar Álvarez, guionista i comunicadora. Foto: Promotora600

A l’últim berenar feminista emès al nostre Instagram vam entrevistar a Henar Álvarez, col·laboradora del programa Buenisimo Bien (Cadena Ser) i exguionista a Las que faltaban (Movistar +), així com a altres projectes. Álvarez destaca pel seu humor fresc, natural i feminista. La classe de comedia que practica, plena de crítica social, es caracteritza per denunciar situacions en què es troben diàriament les dones i, sobretot, pretén trencar tabús socialment imposats.

Un estil personal

L’humor d’Henar Álvarez pretén explicar, a través d’escenes de la vida quotidiana, realitats i situacions en què es troben les dones i sobretot tractar temes tabús o socialment silenciats. “Sí que m’han criticat alguna secció, però res remarcable. La sensació sempre ha estat molt positiva. No sé si és que la crítica feta des de l’humor entra millor o no es percep tant” afirma la comunicadora quan se li pregunta sobre quina és la reacció dels seus haters.

“Sí que m’han criticat alguna secció, però res remarcable. No sé si és que la crítica feta des de l’humor entra millor o no es percep tant”

Tal com Henar Álvarez afirma, i la realitat demostra, amb el monòleg La puta de la classe al programa Late Motiv va ser quan es va donar a conèixer entre gran part de la població, consolidant així la seva carrera com a monologuista. Hi ha molts tipus d’humor i jo faig el que m’agrada a mi”, argumenta Álvarez sobre quina és la clau del seu èxit professional. “A més a més, sabia que aquest estil còmic té un públic fidel”, conclou la guionista. 

 

Les dones còmiques

Per les dones, sempre és més complicat fer-se un lloc en el sector, en el meu cas hi he dedicat moltes hores, però també hi ha influït el factor sortexplica Henar Álvarez, i és que la comèdia ha estat tradicionalment exercida pels homes. A més a més, assegura que “encara que sempre hagin existit dones que treballen com a còmiques, en comparació dels homes, han estat un col·lectiu summament inferior“. Abans, el principal problema era que les dones no tenien tantes oportunitats i els guions estaven escrits per homes, de manera que l’humor s’expressava sempre des d’una mateixa òptica. Ara per ara, però, aquesta realitat està canviant. Avui en dia, existeixen referents femenins i això permet que es desenvolupin propostes interessants que trenquen amb l’humor tradicional. 

La doble cara del confinament 

Estic tenint molta menys feina que abans i això m’ha permès unir-me molt més al meu fill. Ara sento que tinc un amic de tres anys”, declara. I és que el confinament ha fet que visquéssim d’una forma completament diferent a la qual estàvem acostumats,  però també ha canviat la nostra forma de relacionar-nos amb l’entorn.

“Com que no vivim noves vivències el cervell no crea de la mateixa manera, per la qual cosa el procés de creació s’ha alentit”

L’altra cara de la moneda és que en l’àmbit laboral, la rutina i la manca de noves experiències s’han traduït en una falta d’inspiració: He sentit pressió per treure contingut perquè em faltava aire i inspiració. Com que no es viuen noves vivències el cervell no crea de la mateixa manera, per la qual cosa el procés de creació s’ha alentit. “Jo estic feta pel meu públic”, i per aquest motiu encoratja a la seva audiència perquè li enviï idees. 

 

View this post on Instagram

 

Li preguntem sobre el seu confinament, Buenismo Bien i el seu humor feminista?

A post shared by Onada Feminista (@onadafeminista) on


Durant aquest període confinats, cadascú ha intentat continuar amb aquelles activitats de lleure que feia durant “l’antiga normalitat”. Molts han rellegit aquells clàssics de la literatura que tenien amagats en un prestatge, altres han continuat fent esport amb les classes de la Patry Jordan, mentre que Henar Álvarez seguia amb les seves classes de twerk en línia. Álvarez va començar arran la seva afició per la música i el ball, però assegura que requereix un entrenament constant: “Tinc moltes hores de tarima darrere, el twerk t’ajuda a sentir-te a gust amb tu mateixa i el teu cos. Practicant-lo et puja l’adrenalina i l’autoestima”.

“Tinc moltes hores de tarima darrere, el twerk t’ajuda a sentir-te a gust amb tu mateixa i el teu cos Practicant-lo et puja l’adrenalina i l’autoestima”

Inclús durant aquest confinament, la guionista s’ha trobat immersa dins d’una polèmica al rebre nombroses crítiques per contrarestar l’himne d’Espanya posant a tot volum la cançó Like a Prayer. El capellà del barri va posar l’Himne des de l’església i jo opino que hi ha cançons de missa més guais. A més a més, considero que si tenim cinc minuts per ficar una cançó, val més que aquesta sigui festiva”, explica Álvarez amb un to divertit. “Jo aquestes rucades les faig per fer gràcia” sentència la guionista. 

Si vols conèixer altres dones que hem entrevistat als berenars feministes d’Instagram pots llegir les cròniques dedicades a Lola Vendetta, Judit Neddermann, Txell Feixas o Suu

Tags:
Maria Capell Costafreda

Estudiant de periodisme a la UAB. Enamorada de la lectura i de l'Oest de Catalunya

  • 1