LOADING

Type to search

Cultura

Guapis, el grup de nenes que trobem als patis de totes les escoles

Share
Cuties - guapis netflix

Cartell del tràiler oficial de la pel·lícula “Guapis” de Netflix

Guapis és una crítica a la hipersexualització a la qual cada vegada més nenes es veuen exposades. No és possible veure Guapis i quedar-se indiferent. La pel·lícula està pensada per a què els seus espectadors indaguin, pensin, opinin i no es quedin únicament a la superfície. Rebuig, empatia, comprensió, inquietud… Tot és vàlid en una pel·lícula que tracta sobre un tema tan controvertit com la hipersexualització infantil.

La situació a la qual s’enfronten les nenes que protagonitzen la pel·lícula és tan real com la vida mateixa. I és que en els patis de totes les escoles podem trobar un grup de nenes com les Guapis, nenes que encara no són ni adolescents però que ja han deixat enrere la innocència pròpia de la infància.

MignonnesCuties en anglès i Guapis en castellà- és una pel·lícula francesa escrita i dirigida per Maïmouna Doucouré i protagonitzada per Fathia Youssouf, Médina El Aidi-Azouni i Maïmouna Gueye. La pel·lícula explica com l’Amy, una nena musulmana senegalesa que viu a París, es troba atrapada entre dos cultures molt diferents: la familiar, plena de tradicions i antics valors, i la nova cultura d’Internet. Guapis pretén donar-los veu, entendre-les i mostrar la complexitat de la situació actual que han de viure. La pel·lícula es va estrenar al Festival de Cinema de Sundance 2020 i va guanyar el Premi a la direcció dramàtica.

A Netflix Espanya s’ha estrenat aquest passat dia 9 de setembre. A França, Guapis ja havia debutat abans, però no va generar la mateixa controvèrsia que als Estats Units. El dilema ha estat al voltant de la sexualització de les protagonistes que apareixen a la pel·lícula, les quals ballen reggaeton de manera molt suggerent en moltes escenes tot i ser nenes.

Doucouré explica en una entrevista que va realitzar per Netflix que es va servir de les seves pròpies vivències a l’hora d’escriure Guapis, juntament amb allò que veu actualment pels carrers. També explica a Shadow and Act que la pel·lícula tracta sobre les dificultats i la confusió a la qual es veuen sumides moltes nenes en el seu pas cap a l’adolescència. Amb paraules de Doucouré, com més sexualitzada apareix una dona, més èxit sembla que tingui. 

guapis netflix

Pòster de “Guapis” de Netflix

Amb 11 anys, una nena encara no comprèn bé el funcionament de les coses: té tendència a imitar allò que veu. Xarxes socials com Instagram o Tik Tok, les quals es basen en la imatge d’allò que mostren, són les principals vies per les quals moltes nenes troben informació sobre el que, segons la societat actual, representa ser una dona. La cultura d’Internet fa que cada cop la infància quedi enrere més aviat. Instaura la necessitat en les nenes preadolescents de mostrar-se com a adultes si volen tirar endavant en una societat que les pressiona a comportar-se com a tals. 

És necessari que tots reflexionem sobre el missatge que amaguen les crues imatges de Guapis, que no deixen de reflectir una realitat que ja no ens escandalitza. La normalitat amb la qual assumim la situació de les nenes de la nostra societat és motiu de qüestionament i de debat. El rebombori que provoca l’estrena de pel·lícules com Guapis, ajuda a fer que, almenys, es parli del tema. 

Tags:
Mireia Planas Sucarrat

Estudiant de Periodisme de la UAB, graduada en Direcció Hotelera per la EUTDH.

  • 1