LOADING

Type to search

Salut Societat

Grups provida assetgen a dones que volen avortar

Share
Concentració contra els grups provida davant la clínica Dator el 2019.

Concentració contra els grups provida davant la clínica Dator el 2019. Font: eldiario.es

La campanya “Quaranta dies per la vida”, promoguda per grups ultracatòlics i anti drets, es manifesta davant de les clíniques sanitàries on les dones practiquen els avortaments. A banda de comptar amb butlletins informatius i un lloc de signatures, els membres de la campanya es dediquen a resar i a assetjar a les dones amb la intenció de fer-les canviar d’opinió i que continuïn amb l’embaràs. Una situació que per a moltes persones arriba a ser, com a mínim, incòmode.

L’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI), va realitzar un estudi el 2018 on recollia el testimoni de 300 dones que havien experimentat l’assetjament dels grups provida. Aquesta investigació assenyala que el 73% de les dones enquestades van sentir-se molestes per la intromissió dels grups. Només l’1% d’elles va trobar útil la informació proporcionada. A més, la major part –el 89%– s’ha sentit amenaçada o assetjada.

Al llarg del 2019 i el 2020 la campanya “Quaranta dies per la vida” s’ha anat enfortint i ha ideat noves maneres de coaccionar a les dones. Tot i les denúncies, els grups provida encara poden manifestar-se sense restriccions i persegueixen l’objectiu d’evitar la interrupció de l’embaràs.

“El 73% de dones es senten molestes per la intromissió dels grups. Només l’1% considera útil la informació”

La psicòloga i responsable de la comunicació de la clínica Dator, Sonia Lamas, explica que “l’avortament és legal i la societat ja ha passat el debat. L’assetjament va més enllà de la campanya ‘Quaranta dies per la vida’. És continuo”. Aquest centre sanitari, situat a Madrid, és una de les clíniques que més fustigació suporta i objecte principal dels grups provida.

Tal com informa la psicòloga, el modus operandi dels membres de la campanya actualment es basa en “col·locar-se davant la clínica de les 9 del matí a les 21 del vespre i, rosari en mà, resar durant tota la jornada”. A més, també reparteixen butlletins informatius a les dones i compten amb un espai on les persones afins poden apuntar-se i unir-se a “Quaranta dies per la vida”. En casos extrems, també han arribat a cridar “assassines” a les persones que volen avortar.

Davant d’aquests fets generalment les dones se senten incòmodes i inclús hi ha persones que demanen als professionals de la clínica si poden trucar a la policia. Tanmateix, i com aclareix Lamas, l’autoritat policial els demanarà que siguin elles mateixes qui denunciïn. Malgrat que ja n’acumulen algunes, signades tant per les dones com per la clínica, “cap d’elles ha transcendit més enllà d’un arxiu judicial. Moltes vegades es considera que la campanya no és un delicte”, assegura la responsable de comunicació.

“Si s’escull seguir endevant amb l’embaràs, es mereix tot el respecte. El dret no és només decidir interrompre, sinó també no interrompre”

Sovint l’estat psicològic pel qual passa una dona que vol avortar és delicat. La situació es complica quan es veuen jutjades i assetjades per exercir el seu dret. És per això que la clínica Dator ofereix un servei d’acompanyament a la pacient. Segons la psicòloga del centre el suport emocional sempre és necessari i la dona s’ha de sentir lliure i estar informada per executar la seva determinació final, independentment de quina fos la seva posició inicial. “Respectem la decisió de cada dona. Si escull seguir endavant amb l’embaràs, per descomptat que mereix tot el respecte del món. El dret no és només decidir interrompre, sinó també no interrompre”, sentència Lamas.

Des de la clínica Dator, tal com explica la responsable de comunicació, es reivindica allò que el dret a l’avortament recull: que ningú es vegi assetjat simplement per actuar conforme la llei, i més important, d’acord amb la seva voluntat. Però especialment es vol garantir que des de les administracions locals, regionals i nacionals es defensi el dret a la interrupció de l’embaràs i “s’iniciï una transició per acabar amb l’assetjament”.

Si vols saber més sobre l’avortament pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema.

Tags:
Yaiza Sánchez González

Estudiant de Periodisme a la UAB

  • 1