LOADING

Type to search

Cultura

Friends i els seus models familiars

Share
friends

Friends

La sèrie de Friends és mítica. La Rachel, la Mònica, la Phoebe, el Ross, el Chandler i el Joey són personatges famosos en el món de la televisió. No són ells el grup d’amics ideal? La imatge perfecta de com ha de ser una amistat adulta i per sempre? Avisem, aquest article conté spoilers!

Una curiositat de la sèrie és que els seus personatges no tenen estructures familiars típiques, i farem servir aquesta excepcionalitat per explicar diverses modalitats familiars que són cada vegada més presents en la nostra societat. 

Tots ells vénen de famílies més o menys “normals”. 

  • Els pares de la Rachel se separen durant el transcurs de les primeres temporades, quan la mare s’adona que viu totalment condicionada pel seu marit, pels seus diners, per la seva vida. Quan veu com la seva filla Rachel pren el control sobre la seva pròpia vida i s’independitza, la dona s’adona que hi ha moltes més opcions de vida a part de la monotonia en què viu. 
  • El Chandler és, segurament, el personatge amb una procedència familiar més estranya. Els seus pares ja estan divorciats al principi de la sèrie, i es deixa entreveure en diverses ocasions que el divorci dels seus pares va ser un esdeveniment traumàtic per a ell. Sabem que la mare és una escriptora eròtica molt reconeguda i el seu pare, en realitat, és una dona trans que actua en un espectacle a Las Vegas. 
  • La Phoebe viu amb la seva àvia, qui l’ha cuidat tota la vida. La seva mare es va suïcidar quan ella era petita i el seu pare la va abandonar. Al llarg de la sèrie, la Phoebe descobreix que té un germà per part de pare, amb qui tindrà molt bona relació.
  • El Joey ve d’una família nombrosa, ell és l’únic noi enmig d’un oceà de germanes. El seu pare té una amant des de fa anys, i la seva mare ho sap. Per a aquesta última, però, que el seu marit tingui una amant ja està bé. Considera que d’aquesta manera ell està entretingut i content i la deixa tranquil·la a ella.
  • Els que vénen de la família més convencional són la Mònica i el Ross, que són germans. Els seus pares, tot i que una mica excèntrics, són una parella madura “normal”.

Tot i que les famílies de les quals procedeixen els personatges de Friends no tenen gaires trets especials que les caracteritzin, els protagonistes de la sèrie sí que formaran famílies menys comunes dins dels models que imperen en la nostra societat. 

En Ross i el fill que comparteix amb la seva ex-dona lesbiana i la seva parella

En primer lloc, tenim en Ross. Es va casar amb la Carol, però se separen quan aquesta s’enamora d’una altra dona, la Susan, amb qui s’acaba casant. Quan es divorcien, la Carol està embarassada d’en Ben, un fill que compartiran entre tots tres. Aquest nen viurà amb les seves mares lesbianes i passarà de tant en tant algun dia amb en Ross. 

En aquesta escena podem veure el Ross, la Carol i la Susan discutint pels cognoms que tindrà el seu fill. La Carol i la Susan pensaven excloure el cognom d’en Ross, però aquest s’hi nega i proposa que el nen tingui tres cognoms, igual que tindrà tres pares.

En Ross i la filla que comparteix amb la Rachel

Més tard, en Ross començarà a sortir amb la Rachel. La cosa no anirà bé, però tindran una filla, l’Emma. Tot i que (spoiler) sabem que aquests dos personatges acabaran junts al final de la sèrie, la Rachel i en Ross se separen. Viuran junts durant una temporada perquè la nena creixi acompanyada dels seus pares.

La Phoebe té trigènims per al seu germà

La Phoebe accepta fer una gestació subrogada pel seu germanastre i la seva dona, que no poden concebre. Tindrà trigènims i, tot i que preferiria no fer-ho, els entregarà al seu germà i a la seva dona després del part. 

Escoltem com la Phoebe parla amb els seus trigènims una vegada ja ha parit però abans d’entregar-los al seu germà i a la seva dona. Ens adonem del dolor que li provoca haver d’entregar els tres nadons.

La infertilitat de la Mònica i el Chandler 

Per últim, tenim a la Mònica i al Chandler. Ells dos són estèrils, però anhelen convertir-se en pares. Decideixen adoptar com a solució, i adopten dos bessons. 

En aquesta escena, veiem com la Mònica i el Chandler decideixen quedar-se amb els bessons tot i que no els esperaven en un primer moment.  

Hi ha una gran quantitat de nous models de família tant en pel·lícules com en sèries, cada vegada més. Tot i així, hem triat Friends perquè és una sèrie molt coneguda que ens permet il·lustrar-ne molts de cop. A més, volem recalcar el fet que cap d’aquests nous models familiars és tractat mai amb menyspreu o discriminació. Friends és una sèrie d’humor i sí, dedica capítols sencers a alguns d’aquests temes, però mai tractant els personatges com a “raros”. Se’ns representa de manera que sabem que són esdeveniments importants en les seves vides que no podem passar per alt quan es parla dels personatges.

Si voleu ampliar la informació sobre models familiars, podeu escoltar el programa “Famílies” que Onada Feminsta va fer a Ràdio 4.

Tags:
Mireia Planas Sucarrat

Estudiant de Periodisme de la UAB, graduada en Direcció Hotelera per la EUTDH.

  • 1