LOADING

Type to search

Internacional Salut

Escòcia, primer país del món en oferir productes d’higiene menstrual gratuïts

Share
higiene menstrual

Monica Lennon, qui ha encapçalat la lluita perquè els productes d’higiene menstrual fossin gratis. Font: YouTube The Scottish Parliament

Escòcia s’ha convertit en el primer país del món que ofereix productes d’higiene menstrual de franc. El pas històric es produïa el novembre, després que el Parlament aprovés per unanimitat el projecte de la Llei de Productes de Període, que haurà de funcionar plenament abans de dos anys des de la seva aprovació. La llei obliga les autoritats escoceses a subministrar gratuïtament productes d’higiene menstrual com compreses i tampons. A més, els articles hauran d’estar a disposició de qui els necessiti en edificis públics, entre ells escoles, instituts i universitats. 

Encara que fins al moment tinguessin un IVA del 5%, els tampons i les compreses ja eren de franc per a estudiants universitàries i de secundària. Ara, però, el nou marc legislatiu amplia la cobertura a tota la població. A més, Escòcia ja havia sigut pionera en fomentar la salut sexual amb la creació de les C:Cards, unes targetes que permeten al jovent d’Edimburg i Lothian a accedir gratuïtament a condons i lubricants.

La llei obliga les autoritats escoceses a subministrar de franc articles d’higiene menstrual com compreses i tampons

La parlamentària laborista Monica Lennon iniciava la lluita de la “pobresa del període” el 2016. El terme fa referència a les persones amb baixos ingressos que no poden permetre’s l’accés a productes d’higiene durant la menstruació. Ara, quatre anys més tard i amb l’aprovació de la Llei de Productes de Període, Lennon ha aconseguit el seu objectiu.

El context d’epidèmia per la COVID-19 va afavorir l’aprovació de la llei. Lennon subratllava a la BBC que “els períodes no es detenen amb les pandèmies i l’esforç per millorar l’accés a tampons, compreses i productes reutilitzables essencials mai ha estat tan important”. 

“Els períodes no es detenen amb les pandèmies i l’esforç per millorar l’accés a tampons, compreses i productes reutilitzables essencials mai ha estat tan important”, Monica Lennon

Tot i que Escòcia és el primer país del món a garantir l’accés universal als productes d’higiene menstrual, altres països també han aprovat mesures similars. Al juny, Nova Zelanda va declarar que se subministrarien de manera gratuïta a les escoles del país per evitar, així, la pobresa del període. 

Altres països com Austràlia, Canadà, Colòmbia, l’Índia, Nicaragua o Nigèria també han decidit, al llarg de les últimes dècades, fer un pas endavant. No fan un aprovisionament gratuït dels productes higiènics, però no n’apliquen cap impost.

El Govern espanyol no ha inclòs en els Pressupostos de 2021 la baixada de l’IVA en productes d’higiene menstrual

A Espanya les dones no tenen tanta sort. El 3 de desembre es van aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 per majoria absoluta al Congrés dels Diputats, però el Govern ha renunciat incloure-hi tres baixades d’impostos que sí que figuraven en el projecte pressupostari del 2020. Entre ells, els dels productes d’higiene menstrual. 

A principis d’any, PSOE i Unidas Podemos avançaven una reforma fiscal que aprovava una baixada de l’IVA en productes d’higiene menstrual del 10% al 4%. Tanmateix, no s’ha inclòs en els Pressupostos de 2021, aprovats per 188 vots a favor. 

Tags:
Anna Huertas

Estudiant de periodisme a la UAB.

  • 1