LOADING

Type to search

Internacional Salut

Erradicar la mutilació genital femenina, però des del respecte

Share
Mutilació genital femenina

I·lustració de @benedetta_c_vialli sobre la mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina (MGF) és una realitat per a algunes nenes que han nascut o viuen als 30 països d’Àfrica, Orient Mitjà i Àsia on encara es desenvolupa la pràctica. Tanmateix, la perillositat de què els hi executin la MGF no només existeix a aquests indrets; hi ha famílies residents a països europeus que viatgen fins a la comunitat d’origen per poder dur a terme el ritual. Algunes organitzacions internacionalment conegudes, com l’ONU, o d’altres més especialitzades, com la Fundació Wassu-UAB, lluiten per la seva erradicació. 

L’Adriana Kaplan, doctora, antropòloga i directora de la Fundació Wassu-UAB, investiga i analitza els rituals de la mutilació genital femenina a poblats de països com Gàmbia o el Senegal. Kaplan constata que la mutilació femenina s’ha d’erradicar mitjançant una metodologia molt concreta. S’ha de viatjar fins als llocs dels fets per tractar amb respecte a les dones que ho executen i que ho pateixen, “des de l’horror no es pot treballar si es vol arribar a comprendre per què segueix passant”. Per la doctora, només amb empatia i cooperació es podrà abolir la mutilació genital femenina de la seva tradició cultural i social. 

En aquests moments, les responsables de dur a terme aquesta pràctica són les àvies de la comunitat i, no només això, sinó que elles són les que “ho reivindiquen i organitzen perquè entenen que és el millor que poden fer per a les nenes”. Els homes tenen el seu propi procés de circumcisió.

“És una tradició que els hi fa pertànyer al grup i els hi fa accedir a la societat secreta de les dones” 

Segons les investigacions de la Fundación Wassu-UAB, la MGF forma part d’un ritual col·lectiu. Són grans festes on assisteixen totes les dones de la comunitat que ho viuen amb alegria, il·lusió i participació. “És una tradició que els hi fa pertànyer al grup i “els hi fa accedir a la societat secreta de les dones”, una a la què totes volen entrar i que “cap es pot permetre no estar-hi”. 

Kaplan assegura que l’agressivitat d’algunes organitzacions europees que han intentat treballar sobre la MGF mitjançant la imposició dels seus valors no ha funcionat, no ha servit per acabar amb aquest ritual estremidor. Per contra, la doctora assegura que gràcies a la Fundació Wassu-UAB s’han reduït els casos i s’ha baixat l’edat de mutilació, que es troba entre la lactància i els 15 anys. 

Només amb empatia i cooperació es podrà abolir la mutilació genital femenina de la seva tradició cultural i social

Si els casos disminueixen, el patiment també. Algunes de les conseqüències físiques són grans dolors durant la menstruació i les relacions sexuals, mort de la mare o del nadó per falta de dilatació femenina durant el part o infeccions urinàries al llarg de la vida. Segons un estudi d’UNICEF, més de 200 milions de dones i nenes que actualment segueixen vives han estat objecte de la MGF en els seus quatre tipus

L’OMS descriu que la mutilació genital femenina “comprèn tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins per motius no mèdics”. És reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes perquè aquests procediments no aporten cap benefici a la seva salut.

El seu origen és incert. Una de les teories assenyala que tot va començar a Egipte quan les faraones se la practicaven per motius estètics. N’hi ha una altra que està més relacionada amb els casos que es troben actualment. Als antics poblats nòmades, els homes “segellaven” a les dones perquè no fossin violades per mascles d’altres tribus. Un intent més del passat, sota el paraigua de la protecció, per limitar la llibertat sexual de les dones.

Tags:
Andrea Salazar Steindorff

Estudiant de Periodisme a la UAB. Mínor en Estudis de Gènere. Coordinadora de l'àrea audiovisual a Onada Feminista. Col·laboro a Feminismes a Ràdio 4.

  • 1