LOADING

Type to search

Opinió Societat

Els homes no escolten pop, i per això tu tampoc ho has de fer

Share
pop - justin bieber

Fans de Justin Bieber apareixen emocionades i lluint merxandatge a un concert del cantant de pop. Font: Vanguardia México

A primera vista, Justin Bieber, la Coca-Cola Light i els k-drames no tenen cap relació aparent entre si. Són productes ben diferents però tots destinats al mateix públic: les dones.

Especialment en l’adolescència, la necessitat de formar part d’un grup i l’adaptabilitat als gustos majoritaris les converteix en l’objectiu perfecte dels esforços de màrqueting de les grans empreses. Les indústries culturals i les seves produccions s’han assegurat, per tant, de perpetuar els rols de gènere no només dins les narratives del propi producte (les pel·lícules de Disney en són un exemple bastant visual), sinó dirigint-lo després de manera clara cap a una part de la població.

Si bé és cert que els productes ideats per a les masses ja acostumen a rebre crítiques, aquestes s’intensifiquen si el sector de població a qui van dirigits és el femení

Així mateix, hi ha certs gèneres que han estat categoritzats com a femenins primer per les marques i després per la societat. El pop, el drama o les sagues romàntiques en són exemple. Però, tot i que han estat segmentats així purament com a estratègia de vendes, els “productes per a noies” són després rebaixats en la jerarquia del que realment és respectable pel consum de la població general.

Si bé és cert que els productes ideats per a les masses ja acostumen a rebre crítiques subtilment classistes per part d’elits que no necessiten consumir-los, aquestes s’intensifiquen si el sector de població a qui van dirigits és el femení. 

És l’únic tipus de públic al qual se li imposa el que ‘està bé’ i se li ridiculitzen de manera sistemàtica els gustos sense possibilitat a rèplica

Les dones mai saben i sempre se les ha d’ensenyar, inclús en el que consumeixen per entreteniment i sense cap mena d’objectiu intel·lectual més enllà de passar una bona estona. Sempre és bon moment perquè un home cishetero i blanc demostri que en sap més.

El vídeo amb més “no m’agrada” de YouTube no seria el videoclip d’una cançó de Justin Bieber si la majoria de les seves fans no fossin noies. És l’únic tipus de públic al qual se li imposa el que ‘està bé’ i se li ridiculitzen de manera sistemàtica els gustos sense possibilitat a rèplica.

El públic masculí, gairebé per norma, critica i evita consumir productes que –altres homes- han etiquetat com a exclusivament femenins

Tampoc s’hauria començat a parlar amb sorpresa de la qualitat de la producció audiovisual coreana arrel d’”El Joc del Calamar” si els k-drames (telenovel·les autòctones que porten exportant-se a occident gairebé deu anys), no giressin al voltant de trames romàntiques i familiars.

El públic masculí, gairebé per norma, critica i evita consumir productes que –altres homes cis i heterosexuals- han etiquetat com a exclusivament femenins. I, a la vegada, exclou a les dones dels que ells han reclamat com seus. Perquè, de la mateixa manera que hi ha homes que gaudeixen sense complexos d’allò que se’ls ha ensenyat a no gaudir, hi ha dones que se senten més representades o prefereixen invertir el seu temps lliure en escoltar rock i veure thrillers o pel·lícules d’acció.

La idea de masculinitat nuclear segueix representada per “tot allò que no és femení”

Les reaccions que reben unes i altres, però, són molt diferents. Mentre les dones admeten i inclouen, els homes acostumen a tenir una resposta negativa quan són elles les que ocupen els ‘seus’ espais.

Coca-Cola va haver de fer un rebranding de la versió sense sucres del seu refresc perquè, mentre la rebuda de la “Coca-Cola Light” entre el públic femení va ser molt positiva, el masculí va rebutjar-la per ser ‘massa femenina’. Però en canvi, no van tenir cap problema en fer-se seva la ‘Zero’, demostrant així que no és que no existís la necessitat funcional d’un refresc sense sucres ni calories, sinó que preferien evitar consumir-lo a revisar les idees preconcebudes del gènere

És un fenomen comú, que han estudiat catedràtiques com Jill J. Avery de la Harvard Business School, i s’anomena contaminació de gènere. Es produeix, sobretot, quan un dels gèneres (normalment el masculí) utilitza una marca o un producte com a símbol de la seva masculinitat o feminitat i la incursió de l’altre posa en perill aquest simbolisme.

La jerarquització dels gustos i l’ordre imposat es converteix en un exercici de defensa dels privilegis i la supremacia patriarcal

Tot allò que es consumeix acaba formant part de la personalitat, i quan està fonamentada sobre una masculinitat més aviat fràgil, triar els productes adients per reforçar-la (i no tot el contrari) guanya especial importància.

La idea de masculinitat nuclear segueix representada per “tot allò que no és femení” i, per tant, allò que sí que ho és, s’ha d’oprimir, ridiculitzar i demostrar inferior. Així doncs, la jerarquització dels gustos i l’ordre imposat es converteix, una vegada més, en un exercici de defensa dels privilegis i la supremacia patriarcal.

Tags: