LOADING

Type to search

Cultura

Els dos grans poders de la Tres Voltes Rebel: feminisme i il·lustració

Share
Tres Voltes Rebel

Portada llibre: “Som les nétes de les bruixes que no vau poder cremar”. Il·lustració: Tres Voltes Rebel

A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel

L’Ame Soler, coneguda com a Tres Voltes Rebel (es va inspirar en aquests versos de Divisa de Maria Mercè Marçal) va decidir anomenar així al seu projecte de Treball de Final de Màster. El que va començar el maig de 2017 sent una sèrie de 3 il·lustracions, va acabar convertint-se en la seva professió actual. Avui dia, el seu compte d’Instagram @tres.voltes.rebel, on publica els seus treballs, ja suma més de 98.000 seguidores. Gràcies a l’èxit del projecte, podem veure els seus dibuixos amb frases reivindicatives de grups nacionals reflectits en peces de roba, bosses, xapes o làmines.

La vida de la il·lustradora Ame Soler a través del seu llibre

Foto de perfil d'Ame Soler Tres Voltes Rebel

Ame Soler, il·lustradora i autora Público.es

Tal com explica l’Ame Soler en el seu llibre titulat Som les nétes de les bruixes que no vau poder cremar, ella ha tingut una vida marcada pels complexos sobre ella mateixa causats per la societat patriarcal. L’Ame Soler en declaració al programa de ràdio que Onada Feminista va dedicar a les Arts Plàstiques Feministes, resumia així el seu llibre:Vaig veure l’oportunitat d’explicar la meva història personal; una infància marcada pels canons estètics, una relació en què vaig patir maltractament psicològic i finalment, em vaig endinsar en el feminisme.”

La vida no ha mostrat un camí fàcil a l’Ame Soler. Ella és artista i autora graduada en Belles Arts especialitzada en Il·lustració nascuda el 1994 a Almussafes, València, tot i que, actualment viu a Barcelona. Gràcies al feminisme i la il·lustració, ella ha trobat un espai on poder ser ella mateixa. I, també, denunciar allò que l’ha marcat al llarg de la seva vida.

A poc a poc, a través del relat, ella va plantejant temes o tabús que moltes vegades les persones no es plantegen i interioritzen. Aquests creen inseguretats sobre el seu cos: ser femenines, vergonya, depilar-se, la regla, maquillar-se… No ens n’adonen però, la societat ens ensenya que busquem agradar a altres i no a nosaltres mateixes. Tal com diu ella, “la sensació de viure de lloguer en la nostra pròpia casa,” el nostre cos. També, relata una època fosca de la seva vida, de quan va construir un mur al voltant d’una persona i sense donar-se’n ell es va apropiar d’ella.

Finalment, l’Ame explica com a través de la il·lustració i del feminisme va començar una nova etapa en la seva vida. En el llibre parla de quan es va deconstruir i diu: “no només vaig decidir deixar de patir, sinó que també vaig voler lluitar-hi.” Així que, de mica en mica, es va endinsar en el feminisme on expressa que per fi es sentir lliure.

Un manifest feminista il·lustrat

El llibre és un relat autobiogràfic, una combinació de les seves il·lustracions amb missatges que narren la seva història personal. Ella creu que totes les dones porten moltes històries guardades dins seu, i tendeixen a amargar-les. Patim el patriarcat en silenci i amb el llibre va voler donar-li la volta, treure a la llum les seves vivències, ja que malauradament també us identificareu amb algunes d’elles. L’Ame en l’entrevista contava que el llibre serveix també per mostrar “a aquelles més joves que els passarà però que tenen eines per poder lluitar i, també, si alguna ho ha patit perquè es senti menys sola.”

El projecte que l’ha llença’t al món de la il·lustració: Tres Voltes Rebel

Il·lustració de Tres Voltes Rebel publicada a Instagram

Il·lustració de Tres Voltes Rebel

L’Ame Soler sempre ha tingut un pensament crític i força reivindicatiu i, és així com de manera natural, estudiant il·lustració, va recordar aquell poema que anys abans li havien recitat a classe i va néixer: Tres Voltes Rebel. Un nom que parla per si sol, ja que enllaça tres lluites: el feminisme, la lluita de classes i la cultura. En aquest Treball de Final de Màster hi havia tres il·lustracions de dones fortes i reivindicatives: Marina Ginesta, Frida Kalho i el cartell propagandístic de We Can Do It. Les il·lustracions es van fer virals i l’Ame va decidir continuar amb el projecte. 

Tres Voltes Rebel, segons la seva pàgina web, “és un projecte artístic pensat per a transmetre un missatge reivindicatiu, feminista i socialment compromès fusionant la il·lustració i la música”. Ella en cada il·lustració agafa com a referència frases de grups musicals nacionals compromesos i en lluita, i transforma les seves lletres en un nou mitjà visual de difusió d’aquestes idees. Tal com expressa l’autora, la fórmula que fa servir és una combinació perfecta per arribar al públic i transmetre el missatge.

La il·lustració, una feina precària

Gràcies a les xarxes socials el treball de l’Ame s’ha estès i popularitzat. Molta gent se sent identificada amb els missatges que transmeten les seves il·lustracions i les comparteix. I, és per això, que s’ha pogut fer un lloc en el difícil món de la il·lustració.

En l’entrevista l’Ame, que es refereix a si mateixa com a il·lustradora, assegurava que, ara per ara, pot viure del projecte Tres Voltes Rebel. Ella exposa que hi ha moltes inquietuds en el sector artístic, mai saps si podràs viure d’ell a llarg termini, quan a més, moltes vegades no està reconegut ni com a professió. La il·lustradora declara obertament com en diferents ocasions li han demanat treballs amb poc o sense pressupost. Per això, l’Ame utilitza les xarxes socials per denunciar la precarització o la ignorància per part de la població davant les feines dedicades a l’art. Dibuixar també pot ser una professió i un model de vida per algunes persones de la societat. Ella expressava: “A poc a poc, estem intentant conscienciar que la nostra feina és digna i una feina suficient per poder dedicar-se a ella.”

Les xarxes socials donen visibilitat a les artistes

La majoria de referents artístiques en qui s’inspira Ame són gairebé totes dones, com Paula Bonet o Naranjalidad. Tot i això, ella manifesta com la visibilitat femenina en les galeries d’art segueixen sent una proporció ínfima, quan per exemple el 85% de les persones amb qui ella estudiava eren dones. En l’entrevista, ella va assegurar que les xarxes han donat l’oportunitat a les artistes de fer-se un lloc i on totes tenen la mateixa veu. 

L’Ame Soler, sota el pseudònim de Tres Voltes Rebel, és una il·lustradora i autora feminista que intenta transmetre al món i a les noves generacions el seu amor per l’art i la lluita feminista. Tal com diu ella: “les dones hem estat atacades i perseguides durant tota la història; però atenció, perquè estem aprenent a controlar el foc de la foguera.”

Si voleu ampliar la informació sobre Arts Plàstiques Feministes, podeu escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar el tema i on també va entrevistar Ame Soler.

Tags:
Paula Brines i Blasco

Empordanesa estudiant periodisme a la UAB.

  • 1