LOADING

Type to search

Cultura Vida

Elena Crespi: “Sembla que de sexualitat en sabem molt, però encara hi ha moltes coses sobre les quals cal parlar”

Share
Font: Instagram de la psicóloga i sexòloga, Elena Crespi. Foto: Victoria Peñafiel.

Font: Instagram de la psicóloga i sexòloga, Elena Crespi. Foto: Victoria Peñafiel.

Feia temps que a l’Elena Crespi i Asensio, psicòloga i sexòloga, li rondava la idea de gravar un podcast, però mai trobava el temps per fer-lo fins que, juntament amb la Sílvia Catalán Navarro, també psicòloga i sexòloga, van decidir crear el podcast Histèria Col·lectiva, que va veure la llum el gener de 2021.

Com definiries el podcast d’Histèria col·lectiva?

És una bogeria a on, a part de riure i passar-nos-ho bé, que és l’objectiu principal, intentem donar informació fiable sobre sexualitat, qualsevol tema vinculats amb el món de la parella i les relacions sexo-afectives i sobre feminisme. En el fons la idea és que Histèria Col·lectiva sigui un espai reivindicatiu.

Per què vau decidir aquest nom?

Primer vam fer un rànquing de tres noms que vam sotmetre a votació per part de la gent que tenim al voltant, i Histèria Col·lectiva va ser dels que va treure més puntuació. A nosaltres ens agradava molt, perquè la histèria era una malaltia inventada que ens van imposar a les dones. Està relacionada amb l’úter, i per això ens va semblar una bona idea tenint en compte el discurs transexcloent que està sorgint dins el feminisme, perquè ens reivindiquem com un podcast clarament feminista transinclusiu.

La idea és que Histèria Col·lectiva sigui un espai reivindicatiu

A qui recomaneu escoltar el programa? Perquè de vegades, quan veiem la paraula feminista, assumim que està dirigit per a dones.

Una de les nostres idees és que els homes també s’apuntin, però no només al podcast. Evidentment el feminisme l’hem d’abanderar nosaltres, hem d’estar a primera línia i liderar la lluita, però fins que ells no comencin a identificar els seus privilegis i renunciar a ells, batallem contra un mur força gruixut. Recomanem que l’escolti tothom: homes, dones, trans, inter, feminista o no feminista. Fins i tot recomanem que les persones transexcloents també escoltin Histèria Col·lectiva, perquè potser podem ajudar a entendre que la lluita és compartida.

Quina necessitat vau veure de crear un podcast sobre sexualitat?

Tot i que ja hi ha programes que parlen sobre sexe, molts dels que vam trobar no eren necessàriament fets per professionals. Creiem necessari que es tracti la sexualitat amb una perspectiva de gènere, transinclusiva i amb interseccionalitat, és a dir, tenint en compte no només el nostre feminisme, sinó molts d’altres. Tots aquests ingredients no hi eren en altres programes.

Recomanem que les persones transexcloents escoltin Histèria Col·lectiva. Potser podem ajudar a entendre que la lluita és compartida

El sexe és un tema considerat tabú. Com és parlar d’això en un programa que saps que escoltarà força gent?

Nosaltres conversem com si parléssim d’anar al mercat, que és com s’hauria de parlar del sexe. Pensem que si nosaltres, com tantes altres professionals del sector, parlem de sexe amb tota la naturalitat del món, ajudem a fer que la gent comenci a viure-ho com una cosa normal, perquè ho és.

Al programa també hi ha cert to d’humor. Creieu que és necessari tractar la sexualitat amb humor per tal de desmitificar-la?

Sí, i tant. S’ha de tractar amb tots els estats d’ànim, i l’humor i l’alegria n’és un. Quan toca ens posem serioses, perquè evidentment hi ha temes molt delicats. Però, si no ho treballéssim des de l’humor, no seria el nostre podcast, perquè si la Sílvia i jo fem alguna cosa, és riure. No podríem parlar de sexualitat d’una altra manera.

Si parlem de sexe amb tota la naturalitat del món, ajudem a fer que la gent comenci a viure-ho com una cosa normal

Potser hi ha algú que diu que, en tractar un tema tan concret com la sexualitat, us quedareu sense temes. Que penseu d’això?

De moment la llista de temes que tenim cobreix tot l’any. Sembla que de sexualitat en sabem molt i que ja està tot dit, però la realitat és que encara hi ha moltes coses sobre les quals cal parlar. De fet, intentem que el podcast duri trenta minuts, però amb això gairebé no tenim ni per començar. Per això intentem tractar temes petits.

Abans de començar amb el podcast d’Histèria Col·lectiva tant tu com la Sílvia Catalán fèieu treball de difusió per xarxes socials. Quin valor afegeix el factor multimèdia del podcast?

Per nosaltres és molt enriquidor. Totes dues estem molt còmodes a les xarxes socials, la Sílvia més a Twitter i jo a Instagram. Per nosaltres, però, el podcast ens permet donar informació a través de totes les vies possibles, cosa que ens sembla imprescindible.

Si vols conèixer més podcasts feministes, pots escoltar el programa especial dedicat al Dia Mundial de la Ràdio que Onada Feminista va fer per Feminismes a Ràdio 4, on parlem amb Estirando el Chicle, Les Golfes, Ciberlocutorio i Plurals i Singulars.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1