LOADING

Type to search

Cultura Internacional

El tabú dels tabús

Share
la familia grande - tabú - abusos abús

“La familia grande” de Camille Kouchner. Foto: Joel Saget / AFP

L’elit intel·lectual francesa acumula escàndols. Al gener va sortir el llibre La familia grande, escrit per Camille Kouchner, filla de dues de les personalitats més influents de la França dels 70: Évelyne Pisier, escriptora i politòloga, i Bernard Kouchner, ministre i fundador de ‘Metges sense fronteres’. Els pares es van separar quan ella i el seu germà bessó eren petits. Pisier els va dir que es divorciava perquè el marit no era mai a casa. No pot tenir cura de tots els nens del món i també dels seus fills, va dir-los. Aquesta franquesa mostra una manera de fer i de viure: la mare de Camille Kouchner va ser una icona progressista a la França post maig del 68. Va tornar a casar-se amb un home igual de format i influent que l’ex marit. El nou es deia Olivier Duhamel, professor i polític socialista. Va violar el seu fillastre durant anys

Kouchner explica una història de secrets i lleialtats, que són els dos grans temes si parlem d’abusos sexuals. Per una banda, la necessitat de la víctima, en aquest cas el germà bessó de 14 anys, de callar per no fer mal a la mare, a la germana i a tothom qui els envolta, i per la negativa de reconèixer-se com a víctima. I la lleialtat cap a un padrastre que adorava, que el cuidava i l’atenia però s’escolava a la seva habitació a les nits. 

La lleialtat cap a un padrastre que adorava, que el cuidava i l’atenia però s’escolava a la seva habitació a les nits

Quan els abusos són perpetuats per algú que forma part de la família, del teu nucli de comfort, el tabú es magnifica. Quan el germà bessó va explicar-li a l’autora què passava, Camille Kocuhner també va callar. Era una adolescent i sentia com Duhamel entrava a l’habitació del costat. Anys després, els bessons van confessar-li a la mare què havia passat temps enrere. Els va deixar de parlar i va seguir amb el violador. Va retreure-li a Camille que no ho expliqués en el moment de saber-ho. Va morir al 2017 i l’autora ha declarat que ha escrit el llibre precisament ara perquè la mare ja no hi és.

El títol del llibre –La familia grande– no es refereix a la família física de la qual formaven part els germans, sinó a l’elit francesa. Els polítics, artistes i pensadors d’esquerres es reunien sovint, feien sopars, celebraven actes, debatien. Eren semblants a una famiglia numerosa, amb certs codis. Omertá. La llei del silenci. Fidelitat i companyerisme a nivells preocupants. Jean Veil, advocat destacat de París, y Frédéric Mion, director de Sciences Po, han declarat que coneixien els abusos. 

Quan els abusos són perpetuats per algú que forma part de la família, del teu nucli de comfort, el tabú es magnifica

La impunitat entre els sectors d’esquerres francesos es repeteix a El Consentiment, de Vanessa Springora. De fet, el llibre ha animat Kouchner a escriure el seu trauma particular. L’abusador d’Springora, Gabriel Matzneff, autor d’obres autobiogràfiques obertament pedofíliques, també gaudeix de la complicitat del seu cercle d’amics intel·lectuals. En una època d’apertura i progressisme, l’amor es concebia com un intercanvi lliure i es tractava a les dues parts com a éssers independents i amb autonomia, encara que fossin nens i adolescents. I els amics feien la vista grossa perquè la llibertat estava per damunt de la resta de coses, llei i moral incloses.

La publicació de La familia grande ha provocat una explosió cultural i social. Un affaire, com en diuen els francesos. L’etiqueta #MeTooInceste (Jo També Incest) va inundar les xarxes. L’obra va vendre 200.000 exemplars en un mes. Diversos amics i còmplices de Duhamel amb càrrecs visibles i de responsabilitat han dimitit. El terrabastall confirma el que veiem dia a dia quan sorgeixen situacions de sororitat, que el suport i la solidaritat ajuden a suportar els traumes, a netejar i a fer camí cap a la recuperació. 

Si vols saber més sobre el cas de Vanessa Springora i el seu llibre El Consentiment, pots escoltar la secció que vam dedicar-li al programa sobre La Revolució Sexual que Onada Feminista va fer per Feminismes a Ràdio 4. 

Tags: