LOADING

Type to search

Cultura

‘El refugi’ d’Elena Maravillas: amistat autèntica i genuïna

Share
Cartell El refugi

Cartell de la convocatòria pel Premi Joves Creadores 2021 de La Bonne, dedicat a l’amistat entre dones.

“L’amistat és l’art del bon amor”, que digué Simone Weil. Sota aquest pretext, el de l’amistat entre dones, es va anunciar el Premi Joves Creadores 2021 de La Bonne, que pretén incentivar la creació i producció audiovisual de dones joves a la ciutat de Barcelona. El dijous 7 de juliol es va estrenar als Cinemes Girona el projecte guanyador, el curtmetratge El refugi d’Elena Maravillas, una celebració de l’amistat femenina en forma de documental.

El refugi segueix la vida del grup d’amigues de Maravillas, que tot i que van marxar dels seus pobles i països d’origen per trobar una vida millor, no aconsegueixen escapar de la precarietat laboral. A l’inici del documental, sorgeix la idea d’anar a viure al món rural per tal de deixar el sistema capitalista que les oprimeix, però les obligacions diàries els impedeixen dur a terme el projecte. A partir de gravacions del seu dia a dia, de notes de veu o fins i tot de correus electrònics, Maravillas construeix un relat eclèctic i proper. Ens submergim de ple en el grup d’amigues i sentim les seves victòries i derrotes com nostres. 

Ens submergim de ple en el grup d’amigues

Així doncs, El refugi subverteix tant pel que fa a la forma com al contingut. A cavall entre el cinema intimista i el diari amb forta influència de les avantguardes, Maravillas aconsegueix presentar un tros de la vida de les seves protagonistes des de tots els punts de vista possibles: tenim tant sopars entre amigues com quedades espontànies, tràmits importants, la manifestació del 8M… Les protagonistes del documental són úniques, però els seus problemes són els de moltes de nosaltres. 

Les protagonistes de la cinta, amigues de Maravillas, també van assistir a la projecció. Tal com va explicar la directora al col·loqui, van venir de diversos llocs d’Espanya per poder celebrar plegades l’assoliment. Prova més que l’amistat vista al documental no és ficció. Aquest vincle real entre elles queda palès al documental, on interactuen amb naturalitat, com si la càmera no fos al davant. 

El refugi subverteix tant pel que fa a la forma com al contingut

Maravillas reconeix que no ha rebut formació cinematogràfica i tampoc es considera una cinèfila, però sí que gaudeix dels documentals, fet que es veu reflectit en la seva cinta. Tal com explica, gravar el curtmetratge va ser un procés orgànic i natural, i l’únic que va haver de fer va ser posar la càmera al davant per explicar una realitat que ja coneixia bé. El resultat és un curtmetratge sincer que, a base d’anècdotes i amb un fil conductor clar, aconsegueix arrencar més d’un riure a l’espectador per la frescor de les protagonistes i la complicitat evident entre elles.

Des de la seva creació, el Premi Joves Creadores de La Bonne ha aconseguit fer costat i finançar quatre projectes de dones en un món encara molt masculinitzat. La seva propera convocatòria, sota el lema Les nostres mares, vol convidar a totes les participants a reflexionar sobre les maternitats en totes les seves formes. Una oportunitat més, doncs, per donar a conèixer nous talents. 

Tags:
Marta Vidal i Guirao

Llicenciada en Llengües i Literatures Modernes per la UB. Editora en potència i fan del cinema de l'edat d'or de Hollywood.

  • 1