LOADING

Type to search

Societat

El patriarcat té data de caducitat

Share
patriarcat - patriarcadas

Pancarta contra el patriarcat a la manifestació del 8M a Barcelona. Foto: Maria Giménez Baeza

Al llarg de la història, la dona ha estat objecte d’abusos per part de l’home, per part del patriarcat. Al neolític, eren utilitzades com a moneda de canvi; després, a l’antiga Grècia, la seva única condició era la de muller i mare; a l’època medieval, la cultura de la violació es va estendre, i la dona va esdevenir la víctima principal; avui dia, en ple segle XXI, la dona cobra un 16% menys de mitja que els homes. Però, paral·lelament, han existit societats a on la dona ha ostentat el poder.

Per tal de documentar-se per escriure el llibre El Viaje de las Mujeres, l’escriptora i creadora Elena García Quevedo ha estat en contacte amb algunes societats no patriarcals en les quals la dona juga un paper fonamental.

L’escriptora, guionista i creadora, Elena García Quevedo. Foto: Carlos Perez Morales. Font: 65ymmas.com

L’escriptora, guionista i creadora, Elena García Quevedo. Foto: Carlos Perez Morales. Font: 65ymmas.com

Diferències entre societats patriarcals i no patriarcals

Amb estructures i ideals tan diferents, les diferències entre societats patriarcals i no patriarcals són notòries. Segons Elena García, la principal distinció és que, a diferència de la nostra societat (basada en el patriarcat), les societats amb dones al poder donen molta importància a les cures: “la clau són les cures: la cura d’un mateix, de les relacions i de l’entorn. Tot això es tradueix en un augment de la qualitat de vida”. La importància d’aquestes cures fa que es creixi en comunitat. Que no hi ha ningú per sobre d’algú altre, sinó que tenen la mirada posada en les pròximes comunitats. Segons l’autora, aquesta petita diferència amb les societats patriarcals fa que tot canviï: canvien les persones i les estructures, i permet viure en equilibri.

“La clau són les cures: la cura d’un mateix, de les relacions i de l’entorn”

Aquesta característica de les societats no patriarcals no és inalienable: nosaltres podríem –i hauríem– d’adoptar-la si volem perviure. Segons Elena García, posar les cures al focus social és imprescindible: “és interessant veure que, tot i que no totes les societats no patriarcals eren pacífiques, sí que van ser longeves. Les societats més longeves eren, curiosament, societats no patriarcals”.

Desconeixement de les societats no patriarcals

La història de la humanitat, fins fa poc, ha estat interpretada i explicada per homes. Segons Elena, això ha provocat un desconeixement important envers la nostra història: “la forma de mirar fa que el que mires prengui forma, i la nostra forma de mirar ens ha impedit veure que les coses no sempre han estat així”. Aquesta forma de mirar ha fet que les teories sobre com hauria pogut ser la nostra prehistòria estiguessin explicades des del mateix punt de vista: un punt de vista patriarcal. Malgrat això, sempre s’havia considerat que l’únic moment en què la societat no havia estat regida pel patriarcat era a la Història Antiga, on regnaven les dones amb un matriarcat caracteritzat pel caos. 

“La forma de mirar fa que el que mires prengui forma, i la nostra forma de mirar ens ha impedit veure que les coses no sempre han estat així”

El segle passat, però, les dones van començar a incorporar-se al món acadèmic, i amb elles la perspectiva feminista. Així, es van començar a reinterpretar aspectes que fins llavors mai s’havien tingut en compte, i es van descobrir les societats no patriarcals,  que havien existit – i encara existeixen – en alguns llocs del món. La pregunta és, podrà la nostra societat desfer-se del patriarcat? Segons Elena García Quevedo, sí: “si ho fem bé, es pot fer. No hi ha una altra sortida. I amb cada pas estem creant un altre tipus de societat. Una societat igualitària”.

Si voleu escoltar l’entrevista completa a l’Elena García Quevedo, podeu consultar el programa dedicat al Matriarcat que Onada Feminista va fer per Feminismes a Ràdio 4.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1