LOADING

Type to search

Cultura

El Festival Enlorca’t omple per cinquena vegada Ripollet de llegat LGTBI

Share
bodas de sangre

‘Bodas de sangre o el funeral que el poeta no tuvo’ ha estat l’obra protagonista del Festival Enlorca’t 2022. Font: projecteingenu.com.

La plaça de l’Onze de Setembre de Ripollet s’omple de gom a gom al voltant de les set de la tarda d’un diumenge. Tota l’activitat del poble de cop es concentra en l’entrada del Teatre Auditori del Mercat Vell. Gent de totes les edats, veïns i veïnes i fins i tot gent de fora del poble es reuneixen casualment, tots cridats per l’atractiva proposta del Projecte Ingenu de Bodas de Sangre, l’obra més famosa de Federico García Lorca.

Així es va celebrar el 28 d’agost la cinquena edició del Festival Enlorca’t. Una iniciativa impulsada per les veïnes i veïns de Ripollet amb el suport de la Comissió de la Festa Major amb l’objectiu de commemorar la memòria del poeta i reivindicar el col·lectiu LGTBI des d’una perspectiva històrica i artística. Cada any el Teatre Auditori del Mercat Vell acull una obra diferent del poeta del 27. Enguany en el marc del Festival s’han programat dues úniques funcions de Bodas de Sangre o el funeral que el poeta no tuvo, una adaptació escènica d’Anna Maria Ricart i Marc Chornet Artells, que reviu i alhora actualitza l’obra de Lorca.  

Projecte Ingenu ha optat per editar, des d’una mirada més actual i jove, l’obra més coneguda de Lorca

Projecte Ingenu ha optat per editar, des d’una mirada més actual i jove, l’obra més coneguda del poeta. La posada en escena compta amb videocàmeres, focus mòbils, música electrònica, micròfons de mà i un vestuari de ple 2022. Amb tot, l’essència de Lorca es manté: amb els mateixos drames i contradiccions que senten els protagonistes, amb els versos més emblemàtics, amb el mateix folklore espanyol, amb el mateix pes de la tradició, el gènere, el llegat i la família.

Bodas de Sangre és, abans que res, una tragèdia, però Projecte Ingenu aprofita per entrellaçar un altre drama en el transcurs de la història que va escriure Lorca. I és que la mateixa figura del poeta és afegida a escena. Un excel·lent ballarí de flamenc, Pol Jiménez Sánchez, és l’encarregat d’encarnar tota la passió de l’autor a partir, exclusivament, de la dansa. A més, l’audiència pot assistir al funeral que mai va tenir Lorca ja que, paral·lelament a la mort dels protagonistes de Bodas de Sangre, Projecte Ingenu escenifica el que ja mai succeirà: un enterrament digne per Federico García Lorca.

Encara que Lorca sigui un emblema espanyol del llegat històric LGTBI, la seva obra interpel·la a tota mena de persones

Els focus de l’escenari s’apaguen amb la culminació de l’enterrament i tot el públic esclafa a aplaudir. La gent s’aixeca dels seus seients per reconèixer a tots els intèrprets. I és que, encara que Lorca sigui un gran emblema espanyol del llegat històric LGTBI, la seva obra interpel·la a tota mena de persones

La generació del 27 es va tacar de sang i, en la seva commemoració, també rebem sang. Tot i això, l’objectiu d’iniciatives com Enlorca’t és que Federico García Lorca no hagi quedat enterrat en una cuneta anònima per ser homosexual, sinó que actualment se celebri la seva obra i la seva existència política des dels pobles de Catalunya i de tota Espanya.

El Festival Enlorca’t és, des de fa cinc anys, un dels focus principals de la festa major de Ripollet. A banda de Bodas de Sangre, ha acollit Yerma (de Cia Cámara), Nueva York en un poeta (d’Alberto San Juan) i El Silenci de Lorca (de Noelia España i Silvia Mor). Així, cada any s’enterra a l’autor amb més dignitat, sense saber mai on resta el seu cos, però sense deixar que s’oblidi el seu llegat literari. 

Tags:
Núria Cugat Tarridas

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1