LOADING

Type to search

Internacional Política Salut

El crit de les dones poloneses tomba la prohibició d’avortament

Share
Avortament Polònia

Protestes per les restriccions de l’avortament a Polònia. Font: Wikipedia

El govern ultradretà de Polònia ha fet marxa enrere i ajorna temporalment la prohibició d’avortament. Les desenes de milers de dones que han sortit als carrers del país per mostrar el seu rebuig contra la sentència, a més de les enquestes que comencen a mostrar pèrdues de suport al govern polonès, han pressionat al seu primer ministre, Mateusz Morawiecki, a dialogar amb l’oposició i les líders de les protestes.

La sentència dictaminada fa dues setmanes pel Tribunal Constitucional considerava il·legal l’avortament per malformació fetal greu i només autoritzava a interrompre l’embaràs en casos de violació, incest o si la vida de la gestant corria perill. Malgrat que el govern ultradretà ha reculat, el dret a l’avortament a Polònia està condicionat a unes clares restriccions. Interrompre voluntàriament l’embaràs no es contempla en cap cas i la possibilitat de la dona de decidir sobre el seu present i futur és inexistent.

Interrompre voluntàriament l’embaràs no es contempla en cap cas i la possibilitat de la dona de decidir sobre el seu present i futur és inexistent

Les protestes de rebuig en contra la sentència no es van fer esperar. El mateix dia en que es feia pública la sentència ja hi va haver les primeres concentracions i l’endemà s’enfilaven a la seixantena. Sota el lema “Això és la guerra” i amb el seu símbol, un raig vermell amb el contorn negre, l’associació feminista Strajk Kobiet, que lidera les protestes al país, va organitzar una vaga de dones. Per la seva banda, el viceprimer ministre de Polònia, Jaroslaw Kaczynski, apel·lava a la pandèmia i argumentava que “les protestes costen la vida a moltes persones. Els qui les convoquen i hi participen cometen un delicte greu.”

Malgrat això, milers de joves, mares, estudiants i àvies no han parat de manifestar-se en diferents ciutats poloneses per revertir la restricció sobre l’avortament i acabar amb un govern ultraconservador que vulnera els seus drets reproductius i sexuals. Per aquest motiu, la població no només protesta contra les limitacions a l’avortament sinó contra una administració que denigra a les minories sexuals i penalitza l’educació sexual.

La població no només protesta contra les limitacions a l’avortament sinó contra un govern que denigra a les minories sexuals i penalitza l’educació sexual

La salut sexual va de la mà d’una educació afectivosexual i reproductiva adequada, però això és encara una assignatura pendent. En el cas de Polònia, l’educació religiosa suposa una barrera a la contracepció i l’educació sexual. Sota el pretext de protegir els infants i joves contra la pedofília i la depredació sexual, el parlament polonès presentava a finals del 2019 un decret llei que castigava amb penes de fins a 5 anys a les persones que impartien educació sexual entre menors. 

El Parlament europeu ja va aprovar el passat novembre una resolució en què condemnava la iniciativa però ara, davant l’emergència sanitària, el govern del país aprofita per restringir encara més els drets fonamentals de les dones i privar a les futures generacions d’una educació sexual integral.

En el cas de Polònia, l’educació religiosa suposa una barrera a la contracepció i l’educació sexual

En aquest sentit, la decisió de restringir el dret a l’avortament també va en contra de la resolució del Parlament Europeu que insta als Estats membres a regular els obstacles a la pràctica legal de l’avortament i els recorda la seva responsabilitat de garantir a les dones l’accés als drets que els atorga la llei.

No obstant això, l’avortament és considerat una qüestió de salut pública i és regulat a escala nacional pels diferents països membres. Cada estat aplica legislacions diferents que, en alguns casos, atempten directament contra les llibertats de les dones. Un exemple d’això el trobem al costat de casa, a Andorra, que tot i no ser membre de la UE és, juntament amb Malta, un país que sota cap condicionant (ni per violació, ni quan la salut física o mental de la mare està en perill, ni per malformació del fetus) permet avortar. Ara bé, prohibir o limitar aquest dret no implica que el nombre d’avortaments disminueixi.

Les dones que avorten clandestinament s’arrisquen a malalties, esterilitat i, inclús, a la mort

Contràriament, les interrupcions d’embaràs il·legals en condicions precàries augmenten i les dones que avorten clandestinament s’arrisquen a malalties, esterilitat i, inclús, a la mort. Als països on l’avortament està altament restringit o no autoritzat, les dones que ho volen fer, i que tenen els suficients recursos, poden anar a l’estranger. A Polònia, l’avortament il·legal o en països veïns és una sortida habitual i representa prop de 120.000 interrupcions voluntàries d’embaràs a l’any.

No s’ha d’oblidar que la situació no és la mateixa per a les més desfavorides, que no tenen altra tria que la via clandestina. Una realitat amb la qual es troben les dones poloneses que no disposen dels mitjans necessaris per a avortar a països estrangers amb lleis menys estrictes.

Si voleu ampliar la informació sobre l’avortament, podeu escoltar el programa que Onada Feminista va fer a Ràdio 4 de RNE. 

Tags:
Júlia Ponsa Sala

Estudiant de Periodisme.

  • 1