LOADING

Type to search

Cultura

L’educació sexual des de l’entreteniment

Share
Cartell del Sex Education Film Festival. Artista: Javi Martínez Córdoba.

Cartell del Sex Education Film Festival. Artista: Javi Martínez Córdoba.

Segons la UNESCO, l’educació sexual és important per millorar els comportaments sexuals i reproductius dels joves, així com garantir els drets humans, les relacions respectuoses i la no discriminació. Malgrat això, encara no es troba present de forma transversal en el currículum educatiu espanyol. Per tal de reivindicar aquesta manca educativa, la Nadia Gumà i Ivan Albacete, professionals de l’àmbit de la sexualitat i l’educació respectivament, van decidir crear el Sex Education Film Festival.

El Sex Education Film Festival és un festival sobre educació sexual que va néixer l’any 2021 a Terrassa amb l’objectiu de promocionar l’educació sexual i reivindicar la seva mancança a l’escola. El projecte va esdevenir audiovisual per la seva potència a escala educativa. “L’educació d’una forma entretinguda i divertida té més impacte que una xerrada d’una hora” explica la codirectora del festival, Nadia Gumà.

“Els continguts dels curts són molt variats: homofòbia, VIH, la masturbació femenina, els rols de gènere, etc. Volem trencar tabús”

A la segona edició, que té lloc del 21 al 25 de febrer de 2022, participen trenta curtmetratges de diferents temàtiques per plasmar la diversitat. “Els continguts dels curts són molt variats: LGTBIfòbia, VIH, la masturbació femenina, la pornografia, etc. Volem trencar tabús” assegura Nadia Gumà.

El festival no només està adreçat a adolescents, també a adults. L’objectiu és arribar a tota la població, ja que tothom té una vida sexual activa. A més, segons la codirectora, “quan la gent parla d’educació sexual se centra molt en els adolescents, però els adults tampoc n’han tingut, i són els que eduquen als seus fills. Per això també la necessiten”. Per aquesta raó el contingut s’ha adaptat a cada etapa vital i dividit en categories en funció de l’edat del públic a qui es dirigeixin.

“Quan la gent parla d’educació sexual se centra molt en els adolescents, però els adults tampoc n’han tingut, i són els que eduquen als seus fills”

Per anar més enllà del cinema i com a novetat d’aquesta edició, després de cada sessió s’han organitzat activitats educatives. En el cas de les sessions per adults, hi ha un col·loqui després del visionat amb els directors dels curts i sexòlegs perquè donin la seva visió. En el cas de les sessions per adolescents, hi ha dinàmiques sobre el VIH amb tres associacions especialitzades.

Les expectatives per l’any vinent és fer activitats educatives durant tot l’any per aprofitar el material educatiu audiovisual de qualitat que son els curtmetratges. De moment, tothom pot gaudir dels curtmetratges del Sex Education Film Festival de forma en línia a la plataforma FestHome.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1