LOADING

Type to search

Cultura

Dones i literatura: de l’anonimat a guanyar els Premis Nobel i Planeta

Share
Louise Glück - Premi Nobel Literatura

Louise Glück, setzena dona en guanyar el Premi Nobel de Literatura. Font: Gasper Tringale

Per la seva inconfusible veu poètica que, amb austera bellesa, universalitza l’existència individual”. Amb aquesta enrevessada motivació, l’Acadèmia Sueca va concedir el Premi Nobel de Literatura a Louise Glück el passat 8 d’octubre. D’ençà que es va crear l’any 1901, només 16 dones han estat guardonades amb el Premi Nobel de Literatura en comparació a 101 homes. D’aquestes 16 vencedores, 4 ho han estat a partir de 1990, evidenciant que la bretxa de gènere ha començat a disminuir fa poc. 

Nascuda fa 77 anys a Nova York, Glück és poetessa, professora d’anglès a la Universitat de Yale i, ara, guanyadora del Nobel de Literatura 2020. Va debutar el 1968 amb Firstborn, i des de llavors ha publicat dotze col·leccions de poesia i diversos volums d’assajos sobre aquest mateix gènere. La seva poesia tracta temes de profunditat humana, com la vida familiar, la infància o la mort. Al llarg de la seva trajectòria, Glück s’ha fet un nom dins el món de l’escriptura, sent considerada una de les poetesses més destacades de la literatura contemporània estatunidenca. L’any 1993, per exemple, va rebre el Premi Pulitzer per The Wild Iris i el 2014 el Premi Nacional del Llibre.

Des de 1901, només 16 dones han guanyat el Premi Nobel de Literatura en comparació a 101 homes

El comitè de l’Acadèmia Sueca, encarregada de seleccionar els guanyadors d’aquest Nobel, està format per 18 membres vitalicis –12 homes i 6 dones-, tot i que hi ha hagut canvis recents a causa d’una greu polèmica. L’any passat es van nomenar dos vencedors en una mateixa edició, Olga Tokarczuk (2018) i Peter Handke (2019), ja que el 2018 no hi va haver cerimònia. Jean-Claude Arnault, marit d’una de les exmembres del comitè i director d’un club literari que rebia suport econòmic de l’Acadèmia Sueca, va ser declarat culpable de violació i acusat de múltiples abusos sexuals. La campanya del #Metoo va destapar tots aquests casos i va fer trontollar l’Acadèmia. Arnault era considerat molt proper a l’òrbita del comitè, i l’escenari públic va qüestionar el funcionament intern i el prestigi de la institució.

El Premi Planeta

La desigualtat de gènere entre vencedors, tanmateix, no és només una qüestió dels Nobel. El Premi Planeta, un dels guardons literaris més importants a escala internacional, tampoc destaca per la paritat entre homes i dones. El Planeta va néixer l’any 1952, i des de llavors només l’han rebut 16 dones versus 53 homes

Premi Planeta - literatura

Eva García Sáenz de Uturi es proclama guanyadora del Premi Planeta 2020. Font: Santi Cogolludo

Pel que fa a aquest 2020, Eva García Sáenz de Uturi s’ha convertit en la setzena guanyadora del Premi Planeta de novel·la des de la seva fundació. La cerimònia va tenir lloc al Palau de la Música de Barcelona, però en format reduït a causa de les circumstàncies d’un any atípic. Amb Aquitania, l’escriptora i periodista alabesa ha recollit el xec de 601.000 euros i ha dedicat el premi a les més de 33.000 víctimes de la COVID-19 a Espanya. Aquesta novel·la s’encasella dins el thriller històric, i “és un homenatge a ‘El nom de la rosa’, un ‘Joc de Trons’ fundacional del que més tard serà Europa”, segons va comentar la mateixa autora.

El darrer tàndem femení al pòdium del Premi Planeta va ser el 1999

Trepitjant-li els talons, la presentadora de Mediaset Sandra Barneda s’ha convertit en finalista i s’ha endut els 150.000 euros que li corresponen per Un océano para llegar a ti. Amb una història de drama familiar ha captivat el jurat del concurs i ha completat el tàndem femení al pòdium. Aquesta situació no es repetia des de 1999, quan Espido Freire i Nativel Preciado es van coronar vencedora i finalista, respectivament. 

En qüestió de finalistes, la balança del Premi Planeta es decanta per 47 homes versus 22 dones. Si fa no fa els números són els mateixos que amb els vencedors, així que no és simplement un aspecte de que les autores es quedin amb la mel als llavis. Hi ha una desproporció general a l’hora de seleccionar els participants.

Molt poques dones han guanyat premis literaris: la censura i l’anonimat han acompanyat sempre les escriptores

En definitiva, tot i que aquest 2020 Glück i García Sáenz de Uturi han cantat victòria en dos dels certàmens de literatura més importants del món, cal tenir en compte la història que s’amaga rere l’elecció d’aquests premis. Molt poques dones han guanyat el Premi Nobel i el Premi Planeta, i no és pas perquè hi hagi una manca de talent o de producció: la censura i l’anonimat han acompanyat sempre les escriptores. A poc a poc el sistema s’esquerda i la llum es filtra entre les escletxes, i algun dia no sorprendrà que dues dones aconsegueixin el que els homes sempre han tingut.

Tags:
Ona Falcó Vidal

Estudiant de Periodisme de la UAB.

  • 1