LOADING

Type to search

Societat

Dones en Xarxa prepara un bot per frenar el masclisme a Instagram

Share
Dones en xarxa prepara un bot per frenar el masclisme a Instagram

Inici de sessió a Instagram. Font: Pickpik

L’aparell d’intel·ligència artificial – o bot – servirà per notificar i frenar les actituds masclistes a Instagram enviant un comentari o missatge a l’usuari responsable. En la primera etapa del projecte EQUAL–i per tal de configurar aquest bot– Dones en Xarxa ha recorregut a la participació ciutadana i ja ha recollit més de mil casos que defineixen el masclisme i el feminisme en aquesta xarxa social.

Dones en xarxa bot projecte EQUAL

Percentatge d’aportacions feministes pel projecte EQUAL. Elaboració pròpia.

La directora de Dones en Xarxa, Lourdes Muñoz Santamaria, explica que el masclisme que han rebut està més organitzat: “Dins del que ens han enviat hi ha més situacions masclistes col·lectives que individuals, com ara un mem.” En total, dins de la tipologia de violència un 89% són catalogades de “promoció del masclisme”.

El projecte necessita col·laboració ciutadana i finançament

En la primera fase del projecte, Dones en Xarxa ha presentat una web app amb els primers resultats i ara busquen més participació ciutadana. L’objectiu és superar la xifra dels 10.000 exemples, de manera que l’aparell d’intel·ligència artificial pugui diferenciar una actitud masclista i una feminista. Lourdes Muñoz, explica que la segona fase s’iniciarà quan arribin a la xifra desitjada d’actituds i consistirà a trobar el finançament necessari per desenvolupar el bot: “Serà una programació on, quan tu publiquis una fotografia amb un text sexista, el bot t’enviï un missatge dient que ‘aquesta actitud no contribueix a la igualtat, si us plau mira la nostra web sobre bones pràctiques i intenta canviar d’actitud‘. En el cas contrari, si és feminista, l’objectiu és celebrar la seva actitud i demanar la imatge per incloure-la al nostre banc de bones pràctiques.”

Dones en Xarxa va presentar el projecte el 9 de març i volia aprofitar les dades per dur a terme una tasca de conscienciació a través de xerrades. A causa de la COVID-19, han hagut d’aplaçar-les i ara estan pendents de trobar pressupost.

Creus que el bot ajudarà a reduir el masclisme a Instagram?
Tags:
Laia Patau Fabrés

Estudiant de Periodisme a la UAB amb menció en Ciberperiodisme i noves plataformes digitals.

  • 1