LOADING

Type to search

Cultura

“Dona’m cine”, l’alternativa per donar visibilitat al cinema feminista

Share
Dona'm cine

Acte del IV edició de Dona’m Cine. Font: Dona’m cine

Enguany, el festival “Dona’m cine” pretén posar de manifest les resistències en forma de lluita feminista protagonitzades per dones arreu del món. És per això que durant la cinquena edició del concurs Internacional de Curtmetratges Feministes es programaran activitats culturals i de sensibilització social. L’objectiu és reflexionar i analitzar les diferents problemàtiques derivades de l’opressió que provoca l’heteropatriarcat.

Sota el lema “Dona’m feminismes. Dona’m cine”, el concurs ha creat un lloc de trobada i visibilització de projectes audiovisuals feministes. També s’ha consolidat com un espai per donar cabuda a un cinema poc habitual en les plataformes o indústries. Les creadores de contingut audiovisual d’arreu del món poden enviar els projectes fins al 9 de maig, data en què es tanca el període d’inscripció.

Segons explica Natàlia Riera, membre d’EntrePobles i de l’equip Dinamitzador de “Dona’m cine”, l’edició segueix amb les narratives usuals, com són la solidaritat i la transformació social. Riera sosté que un dels punts clau és “la sensibilització de la defensa dels drets humans i la vulneració, així com fomentar formes inclusives des de la perspectiva de la creació col·lectiva”. El to sol ser, per tant, reivindicatiu i amb un fort component de crítica social.

L’acollida del concurs Internacional de Curtmetratges Feministes ha estat sempre molt positiva. “L’any passat vam rebre 225 curtmetratges de 20 països diferents, i des de 2010, el Festival ha acollit 400 propostes”, explica Riera. A més, considera que la cinquena edició suposa la consolidació de la plataforma com a espai de referència pel cinema feminista.

Així i tot, la integrant d’EntrePobles assegura que “encara queda molt perquè la indústria audiovisual trenqui amb la desigualtat de gènere i el masclisme”. Les xifres recolzen les paraules: de les 100 pel·lícules més taquilleres produïdes per Hollywood durant els últims tretze anys, només 57 dels 1.448 càrrecs de realització van ser ocupats per dones, fet que suposa un 4,8% del total. Un cas similar succeeix a Espanya: el 2019, el percentatge de films liderats per dones i seleccionats per competir als Premis Goya va ser d’un 25% en animació i documental i d’un 26,6% en ficció. Malgrat que hi ha una major presència femenina en metratges curts, les dades demostren que el sector és encara masculinitzat.

Només 57 dels 1.448 càrrecs de realització van ser ocupats per dones el 2020, fet que suposa un 4,8% del total

Natàlia Riera assegura que la iniciativa de “Dona’m cine” és més important que mai: “Visibilitzar experiències, saviesa, rebel·lions i aprenentatges i fer-los col·lectius. Enfortir la sensació d’una necessitat de canvi en la indústria cinematogràfica és vital al context actual”. Paral·lelament, destaca la necessitat que les dones tinguin més presència a la televisió i a les plataformes com a professionals de l’audiovisual. “Es tracta de donar-los veu”, conclou Riera.

Ara per ara, la indústria segueix encara un camí per abraçar el feminisme. Però, mentrestant, es fomenten espais que enforteixen la lluita cap a la igualtat i donen veu a peces que, de moment, no tenen cabuda a les plataformes.

Si vols saber més sobre les dones al cinema, pots escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema, on vam entrevistar a les actrius Natalia de Molina i Itziar Castro.

Tags:
Yaiza Sánchez González

Estudiant de Periodisme a la UAB

  • 1