LOADING

Type to search

Salut

Detecció i tractament del càncer de mama

Share

El Càncer de mama és un tumor que s’origina a la glàndula mamària, és a dir, als pits. El poden patir persones d’ambdós sexes, tot i que només un 1% dels casos es produeixen en homes. En el cas de les dones, és un dels càncers més comuns i mortals al món. 

Mètodes per detectar el càncer de mama

  • Autoexploració: és molt recomanable fer-se autoexploracions regularment per conèixer millor les nostres mames, de manera que podem detectar alteracions fàcilment. S’ha de tenir en compte que aquest mètode no és 100% eficaç, perquè no permet diagnosticar tumors petits.
Autoexploració Mamària - Infografía de GEICAM
  • Mamografia: és una radiografia que es fa dels pits. Consisteix en dues plaques que pressionen la mama, aplanant-la. La radiació que s’aplica sobre el cos és mínima, pel que no comporta cap perill. Se sent una mica de pressió en el moment que les plaques pressionen el pit, però en la majoria de casos resulta indolora. Aquest és el mètode de detecció més eficaç, ja que detecta un 90% dels tumors i fins dos anys abans que aquests siguin palpables. El risc de patir càncer de mama augmenta a mesura que ens fem grans, pel qual les proves de detecció són més freqüents en dones de més edat: la mamografia es recomana realitzar-la cada dos anys a partir dels quaranta i cada any a partir dels cinquanta. Només es recomana en dones més joves si hi ha risc de patir-lo.

Tractaments més coneguts

Una vegada diagnosticat el càncer i després d’haver realitzat les proves adients per determinat en quin estat es troba, es comença el tractament. Els tractaments de càncer de mama són multidisciplinaris, pel qual no només actua una disciplina mèdica, i s’adapta a cada pacient en funció de les seves característiques i el seu estat. Alguns dels tractaments més coneguts són:

  • Tractament quirúrgic: consisteix en una intervenció quirúrgica, pel que requereix hospitalització. La cirurgia pot ser conservadora, en la que s’extirpa només el tumor, una mastectomia, que consisteix en l’extirpació completa de la mama o una limfadenectomia, en el que s’extirpen també entre 10 i 40 ganglis axil·lars.
  • Radioteràpia: es tracta d’aplicar radiació a la zona localitzada del tumor per poder destruir les cèl·lules tumorals causant el mínim efecte al teixit sa.
  • Quimioteràpia: és el mètode més utilitzat per tractar un càncer. És un sistema més invasiu que, a l’hora de destruir les cèl·lules canceroses amb un gran nombre de fàrmacs, afecta teixit sa, pel que pot tenir diversos efectes secundaris, com nàusees i vòmit, diarrea i caiguda del cabell entre altres.
  • Hormonoteràpia: administració d’hormones que bloquegen l’acció dels estrògens per evitar que les cèl·lules malignes proliferin. Pot fer que el tumor disminueixi i fins i tot que desaparegui.

Tot i que, mundialment, el càncer de mama és el càncer amb més mortalitat en dones, la taxa de mortalitat per aquest a Espanya és de les més baixes: un 17% de les morts per càncer en dones és són causades pel càncer de mama. La possibilitat de supervivència si es detecta en el primer grau és pràcticament del 100%. Gràcies als avenços en medicina i tecnologia, la supervivència dels pacients és cada cop més alta.

Si vols ampliar la informació sobre el càncer de mama, no dubtis en escoltar el programa que Onada Feminista li va dedicar a la malaltia.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Periodista.

  • 1