LOADING

Type to search

Salut

Desmuntem els mites de la menopausa

Share

menopausa

La menopausa és el moment en la vida d’una dona menstruant en què la menstruació cessa. Per poder parlar de menopausa és necessari haver estat mínim dotze mesos sense la regla. La menopausa, però, no és procés d’un any: els símptomes poden aparèixer entre dos i vuit anys abans que desaparegui la menstruació definitivament. Aquest període es coneix com a Climateri.

A Espanya, l’edat mitjana en què es comencen a percebre els primers símptomes és entre els 50 i 52 anys, tot i que pot variar en funció de cada dona. En ser un procés hormonal, concretament una disminució d’estrògens, els símptomes poden ser molt diversos. El més evident és el canvi en el cicle menstrual. En aquest procés, però, també es pot experimentar insomni, canvis en l’estat d’ànim, osteoporosis, malalties cardiovasculars, etc.

Històricament, la menopausa sempre ha tingut connotacions negatives: a l’edat mitjana i al renaixement, les dones menopàusiques eren considerades bruixes. Més tard, al segle XIX, era vista com un símptoma de mort social. Aquesta negativitat envers el procés biològic ha arribat a la societat actual, fet que ha creat un seguit de tabús que no són certs.

Mites de la menopausa

  • Disminució de desig sexual: és possible que un nombre de dones pateixin una disminució del desig sexual, però no és la norma. Hi ha dones que, al contrari, augmenten el seu desig sexual.
  • Creença de què és una malaltia: el fet que provoqui símptomes físics ha comportat que es tracti com una malaltia. Moltes vegades, quan una dona va al metge per algun símptoma propi de la menopausa, se la tracta exclusivament d’aquest símptoma. Poques vegades es té en compte que aquest és part d’un procés biològic.
  • Pensar que és un problema: el fet que algunes dones amb menopausa pateixin símptomes dolorosos fa que es percebi com una cosa negativa. El cert és, però, que és sana, ja que és un procés biològic pel qual s’ha de passar: si tens la menopausa, és que has viscut el temps suficient per patir-la, i això és un regal.
  • Signe de vellesa: a Espanya, l’edat en què es comencen a percebre els primers símptomes sol ser entre els 50 i 52 anys. L’esperança de vida de la dona al nostre país és 86,3. Això significa que l’etapa postmenopàusica de les dones espanyoles ocupa un 42% de la seva vida.

La menopausa no és una cosa dolenta. Si teniu cinquanta anys, la teniu i creieu que ja heu arribat als vostres anys de vellesa, traieu-vos-ho del cap: encara us queda molt per ensenyar, molt per aprendre i, sobretot, molt per viure.

Si voleu ampliar la informació sobre la menopausa, podeu escoltar el programa que Onada Feminista va dedicar al tema.

Tags:
Maria Giménez Baeza

Estudiant de Periodisme a la UAB.

  • 1