LOADING

Type to search

Opinió

Depp i Heard: un precedent perillós per als casos de violència masclista

Share

Analitzem la cobertura mediàtica del judici que ha enfrontat els dos actors, posant el focus en com el tractament que han fet els mitjans d’aquest cas pot suposar un retrocés pel feminisme

Johnny Depp i Amber Heard durant el procés judicial per difamacions

Johnny Depp i Amber Heard durant el procés judicial per difamacions

La setmana passada vam conèixer la sentència del judici que ha enfrontat durant sis setmanes Johnny Depp i Amber Heard. El jurat va fallar a favor de l’actor, considerant que la seva exparella l’havia difamat. El resultat per a Depp, és una indemnització de 15 milions d’euros que Heard haurà de pagar. Però, més enllà del desenllaç pràctic, aquest cas tan mediàtic ens deixa molta anàlisi i reflexió a fer.

Una mica de context

L’any 2012 els actors Johnny Depp i Amber Heard van iniciar una relació que va durar 4 anys.

El 2018, en plena expansió del Me Too, Heard va fer un comunicat públic dient que havia patit violència de gènere. La declaració es va dur a terme a través d’una carta que l’actriu va escriure el diari Washington Post. Paral·lelament, Heard havia posat en marxa un procés judicial contra Johnny Depp per maltractament.

L’any 2020, la Cort de Londres va sentenciar que 12 de les 14 acusacions de Heard contra Depp eren certes. Per tant, existeix una sentència que condemna Johnny Depp per maltractament des de fa ja 2 anys. De fet, entre d’altres, Depp ha reconegut haver parlat amb els seus amics d’ “ofegar” Heard, “abans de cremar-la” i mantenir relacions sexuals amb el seu cos “per a assegurar-me que està morta”.

Johnny Depp i Amber Heard a la Gala MET l'any 2014

Johnny Depp i Amber Heard a la Gala MET l’any 2014

El motiu del judici

Johnny Depp va guanyar la setmana passada el judici per difamació, és a dir, el jurat  va considerar que Amber Heard no hauria d’haver publicat l’article explicant la seva experiència com a víctima de violència masclista al Washington Post.

Depp havia presentat aquesta demanda després de ser acomiadat de la factoria Disney, productora de la saga Pirates del Carib, de la qual l’actor és protagonista.

Més que un judici, un reality show

La totalitat del judici s’ha retransmès a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials, produint un total de 122 hores i 30 minuts d’imatges. El procés ha tingut gairebé 500 milions de visualitzacions a YouTube i milers de milions de visites en TikTok, una plataforma en la qual els vídeos de suport a Depp acumulen més de 15.000 milions de visualitzacions. De fet, als Estats Units aquest judici ja tingut més interès, per exemple, que la guerra d’Ucraïna.

Per analitzar el judici, a més, convé tenir en compte que tot el procés ha estat protagonitzat per dues súper estrelles de Hollywood i, a més, ha comptat també amb la intervenció d’altres celebrities, com ara la model Kate Moss.

La model Kate Moss, ex parella de Johnny Depp, declarant al judici per videoconferència

La model Kate Moss, exparella de Johnny Depp, declarant al judici per videoconferència

La creació d’una narrativa

Tant l’estratègia judicial com mediàtica de la defensa de Depp ha consistit a caracteritzar l’actor com a víctima i desacreditar Heard, tal com explica el psicòleg Jordi Elgström a El Salto Diario. Aquests dies s’han pogut veure vídeos virals de l’actor visitant nens a hospitals o declaracions d’amics de la infància afirmant  que Depp és “una persona excepcional”.

D’altra banda, trobem que en els discursos dirigits a Amber Heard, la retòrica es basa a desacreditar totes les proves presentades per la defensa de l’actriu, en aprofundir en les possibles mentides o versions errònies de la seva història i, fins i tot, en ridiculitzar els seus gestos o la seva aparença física. A més, les xarxes s’han omplert de mems atacant l’actriu o rient-se d’ella.

Una mostra més de la croada ideològica

El veredicte del jurat a favor de l’actor ha esdevingut un artefacte a favor de la misogínia i del lema “la violència no té gènere” que, arran de l’auge de la ultradreta, cada cop està més present, no només en el nostre país, sinó també en el panorama internacional.

No es poden posar en dubte les violències masclistes, ni menystenir-les, dient que el cas de Depp i Heard “era una relació molt tòxica” o que “tots dos han fet coses malament”. Les violències masclistes són quelcom estructural que es manifesta de moltes formes: els micromasclismes, el llenguatge sexista, les humiliacions, els insults, les amenaces, les agressions físiques i sexuals o, en darrer terme, l’assassinat.

Una de les principals característiques de les violències masclistes és que són emparades per tot un sistema patriarcal que les valida i les consenteix. Són una qüestió estructural que, en casos com el d’Amber Heard, també pot prendre la forma de violència mediàtica, és a dir, que els mitjans de comunicació donin suport, sistemàticament, a l’agressor i posin en qüestió a la víctima.

L’any passat ho vam veure a Espanya amb el cas de Rocío Carrasco, que va explicar que havia estat maltractada físicament i psicològicament durant anys, a més d’estar víctima de violència vicària. Davant de tot plegat, els mitjans de comunicació havien donat veu al seu agressor durant més de vint anys.

Un dels múltiples mems que han sorgit a les xarxes socials burlant-se d'Amber Heard

Un dels múltiples mems que han sorgit a les xarxes socials burlant-se d’Amber Heard

El principi d’una nova tendència?

El triomf judicial de Johnny Depp pot suposar un precedent perquè els agressors ja condemnats en ferm vulguin redimir-se i “recuperar” la seva imatge pública mitjançant aquestes denúncies per difamació.

De fet, el cantant Marilyn Manson ja ha interposat una demanda contra la seva exparella, Evan Rachel Wood, per presumptes difamacions i acusacions de violació. El cantant també ha acusat l’actriu d’animar a altres dones a presentar denúncies per delictes sexuals suposadament comesos per ell en altres trobades o relacions.

Evan Rachel Wood és una de les 15 dones que han acusat Manson d’agressions sexuals. De fet, tres d’elles de les víctimes han interposat una demanda en contra seva.

Denunciar és clau per acabar amb les violències masclistes

Una altra de les conclusions que s’extreuen del judici de Depp i Heard és que denunciar el teu agressor pot sortir molt car – no només econòmicament – i especialment si el teu agressor és un home influent.

Tot i això, és de vital importància denunciar. A Espanya es pot fer a través del 016, un número gratuït que no deixa rastre a la factura, però que sí que s’ha d’eliminar del registre de trucades del telèfon.

 

Tags: