LOADING

Type to search

Política Societat

Conciliació i corresponsabilitat laboral i familiar: l’assignatura pendent del curs escolar

Share
Conciliació i corresponsabiliat

Conciliació i corresponsabilitat laboral i familiar. Disseny: Judit Esposa / Onada Feminista

La temporalitat, la parcialitat i les excedències per la cura dels fills tenen rostre de dona. La conciliació i la corresponsabilitat ja eren una assignatura pendent abans de la pandèmia. I passades tres setmanes de l’inici del curs escolar amb 1.247 grups confinats a tota Catalunya, encara no s’ha resolt. És per això que, a curt i llarg termini, la capacitat econòmica i la carrera professional de les mares es poden veure greument afectades.

Tal com mostren les estadístiques, les dones tenen índexs de parcialitat i temporalitat laboral més elevats que els homes. Mentre que elles treballen en jornada parcial per poder tenir cura dels fills en un 13%, en ells tan sols representa el 3%. Es tracta d’una desigualtat que s’intenta revertir des dels sindicats i les organitzacions per tal de corresponsabilitzar a les empreses, així com elaborar polítiques públiques que facilitin la conciliació.

“Què passarà amb totes aquelles dones treballadores que tenen criatures que hagin de fer quarentena a casa?”

Alba Garcia, secretària de Dones i Polítiques LGBTI de CCOO de Catalunya, es pregunta “què passarà amb totes aquelles dones treballadores que tenen criatures que hagin de fer quarantena a casa? Qui compensarà la pèrdua de salari?”. Doncs encara no se sap. Mentre que el govern català només ha posat solucions per als treballadors de la Generalitat, les opcions que han donat el Govern Espanyol no contemplen cap permís retribuït o baixa laboral. Tanmateix, s’ha allargat el Plan MeCuida fins al 31 de desembre. El pla inclou el dret a una adaptació d’horari o la reducció de jornada si es compleixen un seguit de requisits per a famílies amb nens que hagin donat positiu a les proves PCR, però no per a les quarantenes preventives. 

“Quan nosaltres veiem el 22% de bretxa salarial, ja sabem d’on ve: les reduccions de jornada, els contractes a temps parcial no volguts o les excedències per cura de persones dependents” remarca Garcia. Afegeix que, tot i ser mesures que faciliten la conciliació, “són a costa de cobrar menys per les dones”. Alerta, doncs, que la desigualtat laboral s’està accelerant i advoca per “conservar la feina al màxim i batallar perquè no es rebaixin condicions laborals”.

El Govern de la Generalitat ha eludit la responsabilitat dels contagis a les escoles

Tot i que les mesures de conciliació van dirigides tant a homes com a dones, són elles les que n’opten en major grau. Lidón Gasull, directora d’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya) es mostra convençuda: “no s’ha posat cap mesura per evitar que les tasques de cures recaiguin només en les dones”. A més, critica el Govern de la Generalitat per eludir la responsabilitat dels contagis a les escoles sense aportar recursos per a la conciliació.

Gasull també incideix en la falta de consciència de les famílies. Tot i haver “una preocupació per la conciliació” no i és “per qui en pot sortir perjudicat de les quarantenes”. Per això, la directora de l’aFFaC és partidària d’exigir la corresponsabilitat en les cures: “Quan no fas que la mesura sigui aplicable als dos progenitors, automàticament admets que hi ha una part de la població que se li estan vulnerant els drets de manera sistemàtica”, en referència al principi d’igualtat i no discriminació. 

“Existeix el risc que es produeixi un retrocés respecte a alguns avenços dels últims decennis”

De fet, l’últim informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT) destaca la “desproporcionada” repercussió de la crisi de la Covid-19 sobre les dones que treballen. L’informe explica que “existeix el risc que es produeixi un retrocés respecte a alguns avenços dels últims decennis” així com “la desigualtat de gènere en el mercat laboral”. Assenyala la gran proporció de dones que treballa en sectors que han estat afectats per la crisi i la vulnerabilitat de les treballadores domèstiques davant les mesures de contenció. Tanmateix, les dones són majoria en els sectors sanitari i d’assistència social a escala mundial. Això fa que l’augment de la demanda d’aquests serveis tingui una repercussió directa sobre elles.

Tags:
Judit Esposa

Periodista. Col·laboradora a Onada Feminista i La Directa.

  • 1