LOADING

Type to search

Internacional Política

De l’acció directa a les institucions: Carroll Fife, de Moms 4 Housing, es presenta a les eleccions d’Oakland

Share
Moms 4 housing

Casa ocupada pel col·lectiu Moms 4 housing. / Font: ABC7 News

Un any després de l’ocupació d’una casa a Oakland per part d’un grup de mares sensellar, Carroll Fife, membre de Moms 4 Housing, es presenta a les eleccions municipals. El col·lectiu de mares afroamericanes lluiten contra l’especulació i per un habitatge per a tothom enmig d’una pandèmia amb greu afectació a la població afroamericana i l’increment de la desigualtat social. 

Als EUA, la població negra no només pateix racisme a peu de carrer, sinó també racisme estructural: tenen el doble de probabilitats que els blancs de ser pobres, el doble de probabilitats de morir en mans de la policia i un 60% més de probabilitats de tenir diabetes o malalties relacionades amb la obesitat. A més dels problemes que ja venien d’abans, amb la pandèmia, tenen les taxes de contagi i mortalitat per Covid-19 més altes del país, amb 108,4 morts per cada 100.000, el doble que els blancs (54,4). 

Un sistema que els evoca a la pobresa i vulnerabilitat social i sanitària fa que l’organització sigui clau per combatre les situacions d’injustícia que viuen. Pel que fa a l’habitatge, el novembre de 2019 va néixer Moms 4 housing, un col·lectiu de mares sensellar o amb inseguretat residencial que lluita pel dret a l’habitatge mitjançant l’acció directa, és a dir, l’ocupació. Són, sobretot, famílies afroamericanes que provenen de contextos socioeconòmics desfavorables. 

Per a elles, la ocupació és un mètode de pressió als grans propietaris d’immobles

Per a elles, l’ocupació és un mètode de pressió als grans propietaris d’immobles. De tal manera, posen sobre la taula el problema del lloguer assequible i l’accés a l’habitatge a Oakland. De fet, van ocupar una casa buida que era propietat de Wedgewood Propierties, gran tenidor. Després de l’ordre de desallotjament dos mesos després, van arribar a un acord. Consistia en vendre la casa a Oakland Community Land Trust a un preu que no superés el valor de taxació de la casa. Així, la nova propietària podria llogar l’habitatge a un preu assequible.

Moms 4 housing, tot i haver aconseguit el seu objectiu més immediat, també van posar sobre la taula la dificultat per accedir a l’habitatge, així com l’augment de l’especulació immobiliària a la ciutat. Segons l’alcaldessa d’Oakland, Libby Schaaf, s’impulsarien mesures per fer que l’habitatge fos més assequible per a les famílies amb pocs ingressos. 

Moms 4 housing

Carroll Fife en un míting electoral el juliol a Oakland. / Font: Post News Group

Ara, però, una de les impulsores del moviment es presenta a les eleccions en representació del Districte 3 d’Oakland. Carroll Fife, tot i no creure en el sistema, pensa que així serà més capaç de transformar-lo. Una posició en aparença contradictòria. Fife, però, la defensa en el marc de la idea d’“autodeterminació” i les polítiques que el partit de les Panteres Negres va impulsar fa 50 anys a Oakland. El seu propòsit més immediat seria extreure els recursos del sistema i redistribuir-los. En el seu programa, a més, té l’habitatge per a la comunitat negra com un tema central.

A Catalunya un 74% de les persones que han accedit a l’habitatge mitjançant la ocupació són dones

Les ocupacions com a forma de pressió per aconseguir un lloguer assequible no són un fenomen exclusiu dels EUA. A Catalunya també s’usa per afrontar l’emergència residencial que viuen moltes famílies, sobretot a les grans ciutats. Alhora, les persones que utilitzen l’ocupació per accedir a l’habitatge segueixen un patró molt similar al de Moms 4 Housing. Segons l’informe elaborat per la PAH Emergència habitacional, pobresa energètica i salut: Inseguretat residencial a Barcelona 2017-2020”  les dones són el 74% dels enquestats que han accedit a l’habitatge de manera precària, és a dir, a través de l’ocupació. A més, en el 61% de les famílies hi ha menors a càrrec i el 38% són monoparentals, la xifra més elevada. 

Tags:
Judit Esposa

Estudiant de Periodisme a la UAB. En paral·lel, cursant un Mínor en Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global.

  • 1