LOADING

Type to search

Societat

5 situacions bifòbiques que encara es perpetuen

Share
bisexuals

Pancarta pels drets bisexuals durant el 8M. Foto: Laia Patau

El manifest bisexual dels 90 deia: “la bisexualitat és una identitat completa i fluida. No assumeixis que la bisexualitat és binària per naturalesa: és a dir, que tenim dos costats o que hem d’estar simultàniament amb dos gèneres per ser éssers humans bisexuals complets. De fet, no assumeixis que només hi ha dos gèneres”.

La definició de bisexualitat és ben senzilla, l’orientació sexual d’aquelles persones que senten atracció física i/o romàntica tant per homes com per dones com per qualsevol altre gènere. 

El que sembla necessari destacar és la frase final del manifest: “no assumeixis que hi ha dos gèneres”. Precisament perquè una de les crítiques més comunes que patim la comunitat bisexual és que excloem a aquelles persones que no s’identifiquen amb el gènere masculí o femení. Per allò que diem BIsexualitat, és a dir, de dos. Però per molt que l’origen del terme provingui de la idea que a les persones bisexuals ens agraden homes i dones no vol dir que no hàgim evolucionat. Perquè és clar, què vol dir que no hem d’assumir que hi ha dos gèneres. Doncs precisament ens referim al tercer gènere o gènere no binari.

El concepte de gènere no binari s’aplica a aquelles persones que diuen no ser ni dones ni homes. Trencant així el binarisme establert tradicionalment pel gènere masculí i femení. Per si algú ho està pensant les dones trans són dones perquè s’identifiquen com a dones i els homes trans exactament el mateix, no té res a veure amb el gènere no binari. Dit això, a les persones bisexuals no només ens agraden els homes i les dones, també ens agraden les persones de gènere no binari.

La bifòbia com a discriminació específica

Per què no parlem d’homofòbia en general? Perquè hi ha discriminacions que només pateixen les persones bisexuals, bàsicament perquè hi ha estereotips concrets cap als bisexuals. Òbviament hi ha una part de la bifòbia que es comparteix amb l’homofòbia. Per exemple si una noia bisexual va pel carrer amb una noia, li fa un petó i l’insulten. Aquest atac també el pot patir una dona lesbiana. En canvi, hi ha altres discriminacions que només pateixen les persones bisexuals.

  • És una fase”. Hi ha persones homosexuals que durant la seva sortida de l’armari passen per una etapa de trànsit i es declaren bisexuals, però això no vol dir que no existeixin persones bisexuals. La bisexualitat és una orientació sexual plena. Dir que la bisexualitat és una fase l’invisibilitza. 
  • “Ets bisexual perquè t’agrada el vici”. No té res a veure sentir atracció sexual pels dos gèneres amb tenir més relacions sexuals. Potser hauríem de deixar menysprear una orientació sexual per “vici”.
  • La romantització de la bisexualitat. “El que et passa és que t’enamores de persones”. Sí, és clar que m’enamoro de persones, com tothom. Però la bisexualitat no només va d’enamorar-se de persones de qualsevol gènere. La bisexualitat no és més vàlida per enamorar-se, també és legítim voler tenir relacions sexuals amb homes i dones i no haver de patir cap discriminació.
  • “D’acord, ets bisexual, però què t’agrada més? Els homes o les dones?” Per començar, és una pregunta de bastant mal gust, però més enllà de mala educació, hi ha bisexuals que tenen predilecció per un gènere, però hi ha d’altres que no s’hi decanten per cap. És possible, és legítim i no s’ha de qüestionar amb un “impossible, has d’escollir”.
  • Pressuposar que una dona és lesbiana perquè està amb una dona o que és hetero perquè està amb un home. S’assumeix l’heteronorma o l’homonorma sense pensar que pugui ser bisexual. Aquesta dona que surt amb un home pot ser bisexual, no donis per suposada que és heterosexual. Això passa per la mania de la nostra societat per dualitzar-ho absolutament tot, també la sexualitat. Obrim la ment, si us plau.

I recordeu-ho: la bisexualitat és legítima per la seva mera existència. De fet, és una de les conclusions que es poden extreure del programa de ràdio que que Onada Feminista va dedicar a la bisexualitat i que podeu escoltar per ampliar informació sobre el tema.

Tags:
Mar Sifre Rigol

Periodista per la UAB. Mínor en Estudis de Gènere. Editora Web a Onada Feminista. Ara estudio Ciències Polítiques.

  • 1